Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ha Trump ha Biden

Abdülkadir Özkan yazdı;

ABD’de başkanlık seçim kampanyasının sonuna gelindi. Son ana kadar Biden’ın Trump’tan 6 puandan fazla önde olduğu söyleniyordu. Daha doğrusu bazı araştırma sonuçlarına göre böyle olduğu söyleniyordu. Hemen belirteyim ki, bu seçim kampanyasından Trump yada Biden’ın çıkması beni fazlaca ilgilendirmiyor. Biliyoruz ki, ABD başkanlarını ABD’nin çıkarları ilgilendiriyor. Bunun için İslam dünyasını karıştırıyor, devletleri muhatap almaktansa terör örgütleri ile birlikte yürümeyi, İslam dünyasından sömürdüklerinin az bir bölümünü teröristlerin önüne atmayı tercih ediyorlar. Zaman zaman ilişkilerin biraz düzelir gibi olması samimi yaklaşımı ifade etmiyor. Sadece Trump’ın başkanlık döneminde yaşananları biraz olsun hatırladığımızda görürüz ki, ABD’yi Filistin halkının özürlüğü değil, büyük İsrail’e giden yolun temizlenmesi ilgilendiriyor. Bu hususta Türkiye bir engel olarak ortaya çıkacak olursa bilinmelidir ki, köşeye sıkıştırmak için ABD elinden geleni yapacaktır. Türkiye ile Yunanistan arasında ortaya çıkacak ihtilaflarda ABD hiç düşünmeden Yunanistan’ın yanında yer alacaktır. Bunun da ötesinde Kıbrıs’ta Türkiye ne kadar haklı olursa olsun ABD Rumların yanında yer aldı, bundan sonra da alacaktır.

Birkaç misal daha verecek olursak, yıllardan beri NATO üyesi Yunanistan Rusya yapımı S-300 füze savunma sistemlerine sahip iken hiç rahatsız olmayanlar, Türkiye S-400’leri alınca sanki bir yerlerine iğne batmışçasına zırıltı çıkarıyorlar. Bunun da ötesinde yıllardan beri Türkiye’nin projesinde içinde olduğu F-35 uçaklarını bedelleri ödediği halde vermeyi durdurdular. Ayrıca, kendi savunma sistemimizi kurmak için Patriot satın almak istediğimizde yıllarca kapıda beklettiler. Yani, Türkiye’nin kendini savunmak istemesinden bile rahatsız olduklar. Bedeli karşılığı almak istediklerimizi vermediler. İstediler ki Türkiye savunmasında dahi kendilerine muhtaç olarak kalsın.

Rus savunma sistemine Yunanistan’ın sahip olmasında sakınca yok ama Türkiye sahip olduğunda rahatsız oluyorlar. Kısacası NATO üyesi olmamız bile savunma konusunda yeterli hale gelmemize yetmiyor

Yıllardan beri Suriye’de çatışmalar devam ediyor. Bunun da ötesinde Suriye’yi karıştıranlarda kendileri. Çünkü Irak’ın ardından Suriye’de de bir Kürt özerk bölgesi oluşturmak istiyorlar. ABD’nin başında kim bulunursa bulunsun büyük İsrail’in ortaya çıkabilmesi için İran, Irak, Suriye ve Türkiye’nin bir parçasını içinde alan bir Kürt özerk bölgesini hayata geçirmek istiyorlar. Kısacası, eğer Büyük Ortadoğu Projesi’nin hayata geçirilmesine Türkiye engel çıkarırsa hedeflerinde Türkiye’nin parçalanması da var. Tüm bunlar bilinmeyen hususlar değil ama geçen 4 yılda Trump’ın ülkemiz aleyhine sergilediği eylem ve söylemlerini bazıları unutmuş görünüyorlar. Biden karşısında Trump’ı destekler bir tavır sergiliyorlar. Hâlbuki geçmişte birçok ABD başkanının seçim kampanyalarında söylediklerinin bir anlamı olmadığı görüldü. Bunun için bundan sonra bize düşen ABD planlarına karşı güçlü bir yapı oluşturmak durumundayız. ABD’den Türkiye’ye hayır gelmeyeceğini unutmamak gerekiyor. Böyle bir unutkanlık yılanla aynı çuvala girmekten öte bir anlam ifade etmiyor.



Anahtar Kelimeler: Trump Biden

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz