Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Güvenli bölge ve Suriyeli sığınmacılar

Milli Gazete köşe yazarı Abdülkadir Özkan´ın, "konuya dair" analizi...

Güvenli bölge ve Suriyeli sığınmacılar

Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacılara karşı oluşan tepki giderek yaygınlaşıyor. Çünkü bu yaranın kaşıyıcıları boş durmuyorlar. Avrupa ülkelerinin sınırlarını kapatarak sığınmacıların denizde boğulmalarına zemin hazırlaması ile bugünkü şartlarda sığınmacılara ülkenize gidin demek arasında fazla bir fark yok. Çünkü ya baştan işin buralara kadar varabileceği düşünülerek ona göre hareket etmek gerekiyordu ya da bu insanlara Suriye´de çatışmalar son bulana kadar tahammül gerekiyor. Suriye´de çatışmalar son bulur, barış sağlanırsa elbette mevcut sığınmacıların büyük bir bölümü ülkelerine döneceklerdir. Ancak, Suriye´de barış da sağlansa sığınmacıların tamamının döneceğini beklemek bana pek gerçekçi bir yaklaşım olarak gelmiyor. Çünkü Suriye´de barış sağlansa bile sığınmacılar ülkelerine geri döndüklerinde bir bölümü geride bıraktıkları evlerini, işyerlerini ve arazilerini yerinde bulamayacaklar. Bunun için barışın ardından yıkılan yerleşim yerlerinin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bunu Suriye yönetimi mi yapacak? Yoksa Suriye´nin bu hale gelmesinde en az Suriye yönetimi kadar suçu olan ABD ve Rusya mı yapacaktır? Her iki ülkenin de verdiğinden fazlasını almadan bu yönde bir adım atacaklarına ihtimal vermiyorum. Belli ki ABD ve Rusya´nın çıkarlarına uygun olan durum karmaşanın ve çatışmaların devam etmesidir. Çatışmalar devam edecek ki, ABD Suriye´de oluşturmak istediği kontrolündeki alanı istediği ölçüde büyütsün ve Irak benzeri Suriye´de de bir yapı oluştursun. Rusya ise çatışmalar devam ettiği sürece Esad´ın kendilerine olan bağımlılığının devam edeceğini biliyor. Onun da böylece Suriye´nin geleceğinin belirlenmesindeki rolü önemini sürdürecek.

 

Türkiye ise Suriye´deki terör örgütlerinin kökünün kazınmasını istiyor. Bunun için de bir güvenli bölge oluşturulmasını sağlamaya çalışıyor. Bu noktada güvenli bölge oluşturulmasının ülkemizdeki sığınmacıların ülkelerine dönemlerine ne ölçüde katkısı olur sorusunun cevabının iyi düşünülmesi gerekiyor, terör örgütlerinden temizlenerek oluşturulacak güvenli bölge buralara yeniden terör örgütlerinin yerleşmesini engelleyebilir ama ülkemizdeki sığınmacıların oluşturulacak böyle bir bölgeye koşarak gideceklerini beklemek gerçekçi olmaz. Çünkü sığınmacıların şu anda ülkemizde en azından başlarını sokacakları bir yerleri var, pek çoğu da bir takım işler yaparak bir gelire sahipler. Eğer oluşturulacak güvenli bölgeye sığınmacılar gideceklerse oralarda yeni yerleşim yerlerinin oluşturulması gerekir. Bu bakımdan sığınmacıların ülkelerine isteyerek dönmelerini sağlamanın ilk şartı Suriye´de çatışmaların son bulmasıdır. O zaman insanlar ülkelerine dönecek, orada bir düzen kurabileceklerdir. Evleri yıkılmış bile olsa onarma imkânı olabilir. Bunun da ötesinde eğer var idiyse işyerlerini yeniden harekete geçirebilecekleri gibi, tarlalarına sahip çıkabileceklerdir. Ama çatışmalar sebebiyle bıraktıklarından geriye bir şey kalmamış ya yıkılmış ya da birileri gelip el koymuşlarsa sanıyorum o zaman sığınmacılar için Suriye´de yapacak fazla bir şey kalmaz.

 

Demek istediğim o ki, şu anda kısa bir sürede Suriye´de barışın sağlanması, hayatın normale dönmesi mümkün görünmüyor. Kaldı ki, buna henüz Rusya ve ABD´nin de fazla hevesli olmadığı anlaşılıyor. Ayrıca barış sağlansa bile yıkılmış şehirlerin yeniden imarı konusunda yıkan tarafların bir katkı yapmasını beklemek de gerçekçi değil. Bu bakımdan sığınmacıların ülkelerine dönmesi için bırakıp geldikleri yerlerde barış sağlanarak yaşanabilir hale gelmesi gerekiyor. Netice itibariyle Suriyeli sığınmacıların kısa zamanda tamamının ülkelerine dönmesi en azından şimdilik mümkün görünmüyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER