Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gücünü yitirmeyen fotoğraf: Alan Kurdi

Ayağında ayakkabıları, üzerindeki mavi şortu, hafif yukarı çıkmış kırmızı tişörtü ile sahilde uyuyan bir çocuk gibi görünen Alan Kurdi, İstanköy Adası'na yola çıkan o bottaki sığınmacılardan biriydi

Gücünü yitirmeyen fotoğraf: Alan Kurdi

Ailesiyle birlikte Yunanistan'a geçmek isterken boğulan Rojavalı 3 yaşındaki Alan Kurdi'nin cansız bedeni 2 Eylül 2015'te Bodrum sahiline vurduğunda çekilen fotoğrafı, Avrupa’nın mülteci politikası konusunda bir dönüm noktası olurken, halen hafızalarda uyandırdığı etki ilk günkü gibi.

2 Eylül 2015 Çarşamba sabaha karşı 25-30 sığınmacının yer aldığı bir bot Yunanistan'ın İstanköy Adası'na (Kos) doğru yola çıktı. Yola çıkmasından kısa süre sonra da alabora oldu. Aynı günün sabah saatlerinde Bodrum sahilinde üç yaşında Alan Kurdi adlı Kobanili çocuğun cansız bedeni bulundu.

Ayağında ayakkabıları, üzerindeki mavi şortu, hafif yukarı çıkmış kırmızı tişörtü ile sahilde uyuyan bir çocuk gibi görünen Alan Kurdi, İstanköy Adası'na yola çıkan o bottaki sığınmacılardan biriydi. Onun yüzüne dalgaların vuruşunu gösteren o anlar ve cansız bedenini taşıyan jandarmanın kırılgan fotoğrafı bütün dünyaya yayıldı. Fotoğraf, Suriye Savaşı ve 2015'teki mülteci hareketliliği ile Avrupa'nın yıllarca tepkisiz kalarak sürdürdüğü başarısız mülteci politikasının açık iflası olarak da hafızalara kazındı.

Alman Basın Konseyi, Alan Kurdi'nin Bodrum sahiline vuran cansız bedenini gösterip göstermeme konusundaki tartışmalarda bir prensip kararı aldı: Mültecilerin ve çektikleri acının sembolü ve kamuoyunun onu görmesindeki gereklilik sebebiyle fotoğrafın yayınlanmasına karar verdi.

Bütün dünya medyasına yansıyan fotoğraftaki Alan Kurdi'nin babası Abdullah Kurdi, daha sonra o geceyi ve yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Yüksek dalgalar botu devirince iki oğlum ile eşime yardım etmeye çalıştım, bir saatten fazla öylece bota tutunduk. Büyük oğlum ölünce diğerlerine yardım edebilmek için onu bıraktım. Eşim ile öbür oğlumu da kaybettikten sonra üç saat suda kaldım. Sonra kurtarıldım".

Uluslararası Af Örgütü Almanya şubesinin Siyaset ve Aktivizm Bölümü Başkanı Dr. Julia Duchrow, Alan Kurdi'nin fotoğrafının taşıdığı sembolik gücü bugün hâlâ yitirmediğini söylüyor. Duchrow, Alan Kurdi'nin fotoğrafının, sığınmacıların Avrupa'ya gelebilecekleri yasal ve güvenli kanallara ihtiyacı olduğunu gözler önüne serdiğini kaydediyor. Son beş yılda mültecilerin durumunun daha da kötüleştiğini belirtiyor.

Alan Kurdi’nin halası Tima Kurdi, üç yaşındaki Alan’ın Bodrum sahilindeki cansız bedenini gösteren fotoğraf yayınlanırken kendilerinden izin alınmadığını söylüyor ve karışık duygular içinde olduklarını belirtiyor. Diğer yandan fotoğrafın bütün dünyayı sarstığını kaydederek, "Mültecilerin çektiklerini ve yaşadıkları acıyı göstermede bir faydası varsa, onlara bir yardımı dokunacaksa, tamamdır. Bütün dünyaya elimden geldiğince sahildeki küçük çocuğu unutmamaları için, Alan'ı hatırlatmaya devam edeceğim" diye konuşuyor.

Kaynak: DW Türkçe



Anahtar Kelimeler: Gücünü yitirmeyen fotoğraf: Kurdi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER