Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

GÖĞE BAKAN DİZELER

Feride Turan, şair ve Yazar Şakir Kurtulmuş'ın Çıra Edebiyat serisinden çıkan 'Gökte Asılı Şarkılar' adlı şiir kitabını değerlendirdi.

GÖĞE BAKAN DİZELER

Ustam dediği Cahit Zarifoğlu gibi şiirin tanımında susmayı tercih eden Şakir Kurtulmuş “Gökte Asılı Şarkılar” kitabında şiir okuyucusunun gözleri önüne geniş bir ufuk çiziyor. Her bir hecesiyle göğe bakan dizelerde fantastik bir tabiat manzarası insanın başını döndürüyor. Gök sofrasında serçeler, sevda yüklü kelebekler, kuşlar ki şairin yüreğiyle gezerler, yıldızların gölgesinde… Gök kıyısından gelen haberler, aşk gömleğini giymiş serçeleri besleyen güneş… Hepsi şairin gönlüne eş. “Kendime en yakın yer” dediği yıldızların sessizliğinde şairin göğe astığı emelleri vardır.  

Şiirin tanımında susan şair, aşkı “şiir yağmuru” olarak tanımlamıştır. Yusuf’un Kuyusu adlı eserinde ise dünyanın eteklerine dizilen eşsiz bir sabır ve aşk anıtıdır şiir. Kuyunun derinliklerinden göğün enginine, kelebeğin damarlarına kadar Fuzulî gibi “Aşk imiş her ne var âlemde” diyenlerdendir Şakir Kurtulmuş. Ona göre rüzgâr da şiir gibidir.  Şiir ise hepsinden önce vardır:

“dağlara, ırmaklara ve kuyulara

suya yazılmış havadan önce şiir”

“Gökte Asılı Şarkılar” baştan sonra aşk hastasının sayıklamasıdır. Şiirler şekilde serbesttir ama özde aşka tutulmuştur:

“çölde rüzgâr çiçeklerine

adanmış bir

serüven işçisi

bir uzun yolcu aşka

içinde saklı duran

nesneye tutkun sevda yüklü kelebeğe

yalnız aşkta

göğe tutkun yapraklarda

ve yalnız aynalardayım”

Göç yollarının mimarı sevda yüklü kelebek ilk duyulduğunda bir masal kahramanı izlenimi bıraksa da aslında kalbimiz aşinadır ona.

“Ben ki toz kanatlı bir kelebeğim

Minicik gövdeme yüklü Kafdağı”

Kaf dağını yüklenmiş bu kelebeği tanıyoruz biz: Necip Fazıl Kısakürek… Dev sancılarının kaynağını kelebek metaforuyla açıklayan Necip Fazıl’ın izinden gider Şakir Kurtulmuş. Onun “Gökte Asılı Şarkılar” kitabına başlarken “aynalardayım” demesi de manalıdır. Nitekim fikir çilesiyle yoğurduğu şiirlerinde “ayna” en çok kullandığı imgeler arasındadır Necip Fazıl’ın. Çokluğundan öte “ayna”ya yeni anlamlar yüklemiştir üstad. Mesela “Aynalar Yolumu Kesti” şiirinde -tasavvufi geleneğin yanı sıra- farklı bir bakış açısıyla ele almıştır aynayı. Ona göre “ulvi bir mahkemedir” ayna, bir iç muhasebesi, “ben” ile yüzleşmedir. Şiir boyunca vicdan muhasebesi yapan şair dünya hayatının “heves”ten ibaret olduğunu idrak eder ve dünya hayatına dönmek istemez. Vicdanı gösteren aynalar da ben’in yolunu kesmiştir ayrıca.

“Beni beklemeyin, o bir hevesti;

Gelemem, aynalar yolumu kesti.”

“Aynaların yolumuzu kesmesi” ümidiyle olsa gerek Şakir Kurtulmuş da “ağlayan bir aynada” sözün kapısını açar. Önce ve “yalnız aynalardayım”  der aynaya bakmaya yüzü olan her insan gibi…

Gökte Asılı Şarkılar kitabı; “Kar Güneşi” ve “Yüz Yüze” adı verilen iki bölümden oluşur.  Yüz Yüze’de sevgiliye hitap ettiği şiirlerinde onunla “ru be ru” yahut modernizme ironik bir göndermeyle “face to face” konuşur şair. Mavera ekolünün son dönem temsilcilerinden biri olan Şakir Kurtulmuş; öz itibariyle gelenekten beslenir. Yusuf’un kuyusu ve gömleği, Hızır, Leyla gibi alışılageldik mazmunları şiirinin içine kondurur. Geleneğin kalıplarını kıran modern şiirin şekil anlayışıyla “iç ben”inin ve yüreğinin götürdüğü yolda yürür.

“göğe çizilmiş bir resimde ay

züleyhanın boynunda aşk

suya yazılan bir şiir

kanatlarında yoğun bulutlar

kalbimin köşesinde memnun”

Göğe şarkılar astığı kitabında “Hangi kapıdan açılır şiir” diyen Şakir Kurtulmuş’un şiire açtığı kapıdan girenler kapalı bir anlatım göreceklerdir. Bu kapalılık; şiirin kalbe açılan kapısından; adına “vicdan” denilen yere, kalbin en derinliklerine şairin sesini götürür. “Aşk şiiri yazmanın hor görüldüğü çağlar” gördüğünden yakınan bir şairin sesini bu çağların insanlarından çok uzak olan “vicdan”a duyurmak istemesi gayet tabiidir. Bunu da bilinçaltına seslenen kavram ve imgelerle başarır.



Anahtar Kelimeler: BAKAN DİZELER

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz