Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gizli bir plan mı ? Fransa'dan Lübnan'da ''Hristiyan ordusu'' hamlesi

Fransa'dan Lübnan ordusu çıkışı geldi. Paris yönetimi Lübnan ordusu için Avrupalı komşularından bağış çağrısında bulundu.

Gizli bir plan mı ? Fransa

Bir süre önce Lübnan'da yönetimi ele almak isteyen Fransa olumsuz cevap almıştı. Paris yönetimi şimdi de Lübnan ordusu üzerinden hamle yapmaya çalışıyor. 

Fransa, Lübnan'daki ekonomik kriz nedeniyle bu ülkedeki ordu kurumunun çöküşünü engellemek adıyla Avrupa ülkelerini Lübnan ordusuna mali destek sağlamaya çağırdı.

Lübnan ordusunun yüzlerce milyon dolara ihtiyacı olduğunu savunan Fransız kaynaklar, bunu sadece kendilerinin yapamayacağını, Batılı devletler arasında ortak bir bağış kampanyası düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Lübnan ordusuna olan desteği, Fransa'nın eski sömürgesi Lübnan'a hiç kaybetmediği ilgisinden ve bu ülkenin ordusunun yönetiminde Lübnanlı Hristiyanların ağırlıkta olmasından kaynaklanıyor.

Fransa'nın sömürgecilik döneminde kurduğu düzen halen geçerli olduğundan Lübnan'da cumhurbaşkanı Marunilerden (Katolik Lübnanlı Arap), başbakan Sünnilerden, meclis başkanı Şiilerden seçiliyor.

Lübnan ordusunda üst kademelerde Marunilerin ağırlığı bulunuyor. Maruni olması şart koşulan cumhurbaşkanı da genellikle emekli olan genelkurmay başkanlarından seçiliyor.

Bu sebeple Fransa, bu ülkenin ordusunu "Hristiyan bir ordu" olarak görüyor ve bölgede "İslami kesimle mücadelesinde" önemli bir vekil güç olarak kabul ediyor.

Lübnan 2019'dan bu yana büyük bir ekonomik krizle çalkalanıyor. Krizin başından beri Lübnan lirası dolar karşısında %90 değer kaybetti. Ayrıca kriz nedeniyle ülke ordusunun ödenekten yoksun ve yatırımsız kaldığı belirtiliyor.

Ordunun Maruni komutanlarından Josef Avn, Fransa'da yaptığı açıklamada personelin maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini, bu sebeple askerlikten istifaların arttığını belirterek orduya teknik yardımın ötesinde maaş yardımı talebinde de bulunmuştu.

Batılı ülkelerin Körfez rejimlerine de Lübnan Ordusu'na bağış yapmaları talebinde bulunacağı belirtiliyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER