Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gişenin haber verdiğidir

Sinema eleştirmeni yazar Abdülhamit Güler, salgın dönemlerine kıyasla, bu dönemde film gösterimlerinde ay, ay, hafta, hafta bir yükselişin gözlemlendiğini; bununda sinema sektörü için iyi bir şey olduğunu belirtiyor.

Gişenin haber verdiğidir

Salgın sürecinin tamamlandığına dair işaretler çeşitli. Kısıtlamaların sona ermesi, vaka ve ölüm oranları, vs… Sinemacılar ise gişe verilerine bakarak eski normale doğru yol alındığını görebiliyor. Zira Bergen, vizyondaki 3 haftasında rekorlar kırarak ilerliyor. Sadece salgın sürecinin rekorlarını değil, yakın dönem izlenme sayılarını da altüst ediyor. 3 Haftada 4.5 milyon izlenen film, 7 milyon 437 bin gişe verisi ile en çok bilet satış seviyesine ulaşan Recep İvedik 5’in 3 haftalık rekorunu kırmış durumda. Diğer taraftan toplam verilere baktığımızda da sinema izleyicisinin özlediği günlere doğru hareketlendiğini görebiliyoruz.

Şubat’ın son haftasında toplam izleyici 500 bin civarındayken, geride bıraktığımız haftada bu veri 2.5 milyon seviyesini zorluyor. Haliyle, gişenin bir şey söylediğini düşünmemiz normal.

Öncelikle sinema salonlarının da sezonu vardır. Mayıs sonrası havaların güzelleşmesiyle birlikte izleyici salondan kaçar. Güneşli ve sıcak havada kapalı alanda ne işin vardır? Bu sebepten filmler genellikle Ekim ve sonrasına vizyon takvimi koyar. Film festivalleri de Ekim’den itibaren başlar ve en geç Nisan’da son bulur. Tematik bazı organizasyonlar hariç dünyanın hemen her yerinde iklime göre durum aynıdır. Nisan’ın da Ramazan le geçeceğini düşünürsek, gişenin önümüzdeki ay biraz zayıflayacağını, Mayıs’ta son olarak ivme kazanacağını, yaz aylarında ortalama seyredeceğini ve Eylül’den sonra ise yepyeni bir döneme girileceğini düşünebiliriz.

Salgın sürecinde sinema tarihine geçecek manzaralarla karşılaştık. Kapalı kalan dönemler dışında kısıtlamalarla salonlar tam anlamıyla sinek avlamıştı. Mesela 2020’nin Aralık ayının son haftasında salonlarda satılan toplam bilet sayısı 221 idi (yazı ile ikiyüz yirmi bir). Toplam gösterilen film sayısı da 6’da kalmıştı. Film başına bilet ortalaması 36.8 idi. Geçtiğimiz hafta ise gösterimdeki 56 filmi 2.5 milyon kişi izledi. Bu da film başına 45 bin dolayında izleyici demek oluyor.

Eylül’den itibaren salgın sonrası yeni döneme girişte sinema salonlarının filmlere yetmeyeceğini düşünüyorum. Bu sayfada sık sık dile getirdiğimiz dağıtım tekeli sebebiyle çok izlenmesi muhtemel filmler daha şimdiden bütün sezonun verimi dönemlerini kapatmış durumdadır. Diğer filmlerse ölü dönemler ya da bölgelerde kendilerine zorlukla yer bulacak. Bunun için şimdiden önlem alınmalı. Türkiye’deki 4 bin civarındaki sinema salonuna ek mekanlar tertip edilmeli.



Anahtar Kelimeler: Gişenin haber verdiğidir

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz