Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gezi Parkı için bir açıklama daha: Asıl sahibi vakıftır

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, düzenlediği basın toplantısında 2008 yılında çıkan yasa ile ülke genelinde vakıflara geçen eser yapı ve arazilerle ilgili açıklama yaptı.

Gezi Parkı için bir açıklama daha: Asıl sahibi vakıftır

Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na devredilen Gezi Parkı ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor. Gezi Parkı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) alınıp vakfa devredilmesi İBB ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında tartışma yarattı. 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy bugün bir toplantı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Ersoy açıklamada, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı için "Bu bir mazbut vakıftır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. 1505'li yıllarda kurulmuştur, 600 yıllık bir vakıftır" dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde yapılan açıklamada Vakıflar Genel Müdürlüğünün Cumhuriyet öncesinde kurulan, bugün yöneticileri hayatta olmayan 59 bin mazbut vakfı temsil ettiğini söyleyen Ersoy, bu vakıfların bugün yaşatılmasını sağlayarak kurucuları tarafından belirlenen hayır amaçlarına uygun hizmetler verildiğini belirtti. 

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'VARİSİ VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'

"Kamuoyunda günlerdir adı geçen Sultan Beyazıt Hanı Veli Vakfı mazbut vakıflarımızdan olup, yöneticisi ve mütevellisi hayatta olmayan ve varisi Vakıflar Genel Müdürlüğü olan vakıflarımızdandır. Bu vakfımızın Hicri takvim yılı olarak 911, Miladi takvim yılı olarak da 1505 tarihli vakfiyesinde yani Osmanlı Vakıf Senedi'nde İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Gümüşsuyu Mahallesi'nde bulunan 751 ada 1, 2, 3 ve 4 parselleri, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'nda yer almaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruluş amacı ve görevini yerine getirerek yönetim ve temsilini yaptığı mazbut vakıfların haklarını korumaktadır.

Mazbut vakıfların yanı sıra mülhak, cemaat ve yeni vakıfların da rehberlik boyutunda sorumlu bulunmaktadır. 2008 yılında yürürlüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu 30. maddesinde açıkça 'Vakıf yoluyla meydana gelip de her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idareler köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları mazbut vakfına devre olunur' hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği 'Gezi Parkı' olarak anılan Taksim'deki alanın tescili İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sahibi bulunan Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı'na tescili yapılmıştır."

'SİYASİ VEYA İDEOLOJİK YÖNÜ YOK'

Ersoy, 13 yılda Selimiye Kışlası, Beykoz Kışlası, Adile Sultan Sarayı, Pera Palas Oteli, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı, Beyoğlu Anadolu Lisesi gibi İstanbul'da ve Türkiye genelinde 1014 taşınmazın Vakıflar Genel Müdürlüğüne tescil edildiğini anlattı.

"Konunun siyasi veya ideolojik yönü yok" diyen Ersoy, "Genel Müdürlük olarak görevlerimizden birisi, kendisine emanet edilen vakıf mallarına sahip çıkmak, vakıf kurucularının bizlere emanet ettiği, her bir şaheserin eserlerini koruyup ihya etmek ve bu köklü mirası, gelecek nesillere aktarmaktır. Vakıf, insanlığın varoluşundan bu yana yardımlaşma dayanışma ve davranışın kurumsallaşmış halidir. Özellikle İslam anlayışı ile şekillenen ve tüm dünya medeniyetlerine ışık tutan bir düşünce ve davranış biçimidir. Vakıf karşılıksız vermektir" şeklinde konuştu.

'ONLARA GEREKEN CEVABI SİYASİLER VERECEKTİR'

Açıklama sonrasında basın mensupları tarafından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Gezi Parkı'nın mülkiyetini geri almak için dava açacağı hatırlatıldı. Ersoy bunun üzerine şunları söyledi:

"59 bin mazbut vakfı yönetiyoruz. Bunlardan bir tanesi de Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı. Bu vakfın mülkiyetinde olduğu, gerek Osmanlı kayıtlarında gerekse Osmanlı Vakıf Sistemi içerisinde bütün kayıtları var, 'yok diye' bir şey yok. Fakat arkadaşların siyasi hareket ettiklerini bildiğim için ben bir bürokratım, onlara gereken cevabı siyasiler verecektir. Bu bir mazbut vakıftır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. 1505'li yıllarda kurulmuştur, 600 yıllık bir vakıftır. Söz konusu yer, burası Beyazıt Hanı Veli'nin arsası. 3. Selim tarafından kiralanmış. Üzerine kışla ve talimhane yapılmış. Mihrişah Valide Sultan bir cami yaptırmış. Bir de çeşme yapılmış."



Anahtar Kelimeler: Parkı açıklama : sahibi vakıftır

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER