Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gevşemeden sürdürelim

Türkiye virüsle mücadelede ‘bundan sonraki gidişatı belirleme’ aşamasındayken hafta sonu sokak yasağının sona ermesi kimi vatandaşlara tedbiri unutturdu

Gevşemeden sürdürelim

30 büyükşehir ve Zonguldak’ta hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından yarın vatandaşların sosyal mesafe ve karantina önlemlerini gevşetme ihtimali endişelendiriyor. 48 saat evde kalan vatandaşların, güneşli havada “nefes almak” için dışarı çıkması, 64 milyon kişiyi kapsayan sıkı en önemli tedbirin ters tepmesi anlamına gelecek. Bilim Kurulu üyelerinden ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağının sonuçlarının 10 gün sonra görülebileceğini söyledi. Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Tezer, sokağa çıkma yasağının sona ermesinin ardından vatandaşların rehavete kapılmamasını isteyerek, temasın yoğun olduğu yerlerde hastalığın zincirini kırma şansının çok azaldığını kaydetti. Tezer “’2 gün evde kaldık’ rehavetine kapılmamamız gerekiyor. Bütün uygulamaları sanki sokağa çıkma yasağı varmış gibi devam ettirmemiz gerekiyor ki, bu durumdan rahatlayalım. Çünkü bugün yaptığımız uygulamanın tesirini biz 10 gün sonra görüyoruz. Eğer ki rahat etmek istiyorsak, önümüzdeki günleri daha rahat geçirmek istiyorsak, hastanelerimizin yığılmaması, sağlık personelinin rahatlaması gibi isteğimiz varsa yapacağımız iş belli; evde duracağız, temaslardan kaçınacağız” ifadelerini kullandı.  

ÖNLEMLERE DEVAM ETMELİYİZ

65 yaş üstü ve 20 yaş altı gruplar için sokağa çıkma yasağının sürdüğünü, ancak diğer grupların ‘evde kal’ çağrısına uymayabildiğine işaret eden Tezer, havaların ısınmasının vaka sayısına nasıl etki edeceği konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: “’Havaların ısınmasıyla birlikte vakalar azalacak’ diye bir beklenti içerisine girmek doğru değil. Yeni bir virüs bu. O yüzden yine önlemlerimize devam etmemiz gerekiyor.” 

BİR AY İÇİNDE VAKA SAYISI AZALIŞA GEÇEBİLİR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay, Avrupa ülkelerinde test sayısına oranla vaka sayılarında azalma sürecine girildiğini belirterek “Böyle bir seyri biz de izleyeceğiz” dedi. Salgının daha geç başladığı Türkiye’de de bu artışın bir an önce baskılanması için mücadele verildiğine değinen Okyay, en kısa sürede bu azalma eğrisine geçilebilmeyi umut ettiklerini ifade etti. Okyay şunları söyledi: “Avrupa’da görülen rakamlar bu dönüşümün 1-1,5 ay içinde olacağı yönünde sonuçlar veriyor. Kademeli şekilde normal hayata geçişin de özellikle yaşlı popülasyonu sakınarak, korunarak yapılması çok önemli.”

İMAMOĞLU: BU DÖNEM İZOLE OLMAYI AKLIMIZDAN ÇIKARMAYALIM 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen cuma gecesi, 22.00 sıralarında ilan edilen ve sokaklarda yoğun yığılmalara neden olan 2 günlük sokağa çıkma yasağının ardından açıklamalarda bulundu. İmamoğlu şunları söyledi: “Sokağa çıkma ile süreci, evlerimizde geçirdik. İzolasyon çok önemli. Herhangi bir gündem zihnimizi başka bir yere dönüştürmeden, tümüyle evde kalmayı, evde izole olmayı bu dönemin en önemli kararı olarak zihnimizden çıkartmayalım. Zira şu anda canı pahasına hayatını riske ederek, sağlıkçılarımıza yardımcı olmak istiyorsak, lütfen evde kalın. Bu hafta önemli. Bundan sonraki birkaç hafta çok çok önemli. Dünyadaki seyrine baktığımızda, bu süreç böyle. Bu konuda, Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı’nın açıklamaları da böyle. Dolayısıyla evde kalmaya devam edin. Herkes vazifesini yapmaya çalışıyor. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın, toplu ulaşımı kullanmayın, özel araçlarınızla da çıkmayın. Lütfen ama lütfen, kendinizi bu hatayla buluşturtmayın; evde kalın.”

FAHRETTİN KOCA: TEST SAYIMIZ 500 BİNE ULAŞACAK

Koronavirüs salgınıyla mücadelede bir ay geride kaldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19 vaka ve ölü sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Önceki günkü verilere göre şu ana kadar 410 bin 556 test yapıldı, vaka sayısı 61 bin 49’a, hayatını kaybeden sayısı ise bin 296’ya çıktı. Önceki gün koronavirüs tedavisi gören 511 hasta taburcu oldu. Böylece koronavirüs salgınından iyileşen hasta sayısı 3 bin 957’ye yükselmiş oldu. 13 Nisan’da 34 bin 450 test yapıldı ve 4 bin 93 yeni vaka tespit edildi. Öte yandan Sağlık Bakanı Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Test sayımız yakında 500 bine ulaşacak. Artan test sayısına kıyasla beklenen vaka sayısındaki artış, hız olarak azalmaktadır. Erken tanı ve tedavi, iyileşen hasta sayımızı artırıyor” ifadelerini kullandı.

48 SAATLİK YASAK BİTTİ KURALLAR HİÇE SAYILDI 

Koronavirüs tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta 48 saatliğine uygulanan sokağa çıkma yasağı sona erdi ancak daha önce alınan tedbirler aynı şekilde devam edecek. 5 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlar ile 20 yaş altındakilerin dışarı çıkma kısıtları devam edecek. İstisnalar arasında yer alan 18-20 yaş arasındaki kamu çalışanları, özel sektörde çalıştığını belgeleyenler ve mevsimlik tarım işçileri sokağa çıkabilecek.

Yasağın sona ermesiyle gece yarısından başlamak üzere sabahın ilk ışıklarıyla pek çok yerde insanlar yine sokaktaydı. İstanbul’da Şişli’nin Kurtuluş semtinde, sosyal mesafe kuralının hiçe sayıldığı yerlerden biriydi. Vatandaşlar eğlence için dışarı çıktı. Maltepe’de yapılan denetimlerde minibüslerde yine sosyal mesafenin hiçe sayıldığı, kapasitenin yarısından çok yolcu alındığı görüldü. Bir minibüsten 7 yolcu olması gerekirken 21 fazla yolcu çıktı. Minübüsün şoförü “Millet zorla biniyor” diyerek kendini savundu. Kentte bazı noktalarda da trafik yoğunlaştı. Sabah, E5 karayolu Göztepe Köprüsü mevkisi, Kadıköy ve Kocaeli yönünde araç trafiği gözlendi. Otobüs duraklarında bekleyen vatandaşlar olduğu, otobüs şoförlerinin ve vatandaşların kurallara uyarak maske taktığı görüldü. Otobüsler, belediye ekipleri tarafından dezenfekte edildikten sonra seferlere çıkarılırken, otobüslere binecek yolcu sayısına ilişkin yönetmelik araçların önlerine asıldı. 

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: Gevşemeden sürdürelim

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER