Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gençler Hong Kong yönetimini şimdilik dize getirdi

Bir süredir Hong Kong sokaklarında devam eden gösterilere radikal eğilimli gençler damgasını vurdu. Asya 17 Haziran 2019 Pazartesi 17:59

Gençler Hong Kong yönetimini şimdilik dize getirdi

Hareketli günler geçiren Hong Kong sokaklarına radikal gençler hakim.

Polis şiddetinin yaşandığı öne sürülen şehirde 17-21 yaşları arasında olduğu öğrenilen gençlerin barikatlar kurarak ve gaz kutularını polise geri fırlattıkları görüldü.

YÖNETİM GERİ ADIM ATTI

Hong Kong´daki insanların Çin anakarasına iade edilmesine izin verecek tartışmalı tasarıya karşı yapılan son gösteriler, hükümeti özür dilemek ve planlarını duraklatmak zorunda bıraktı.

Uzmanlar tarafından gençlerin yaralanma, tutuklanma gibi riskleri almasındaki temel neden olarak son yıllarda siyasal bilince sahip bir jenerasyonun gelmesi olarak gösteriliyor.

Hong Kong´un gençliği son yirmi yılda siyasi bir uyanış yaşadı - 18-35 yaş arasındaki kayıtlı seçmenlerin oranı 2000 yılında yüzde 58 iken 2016 yılında bu oran yüzde 70´e kadar yükseldi.

Hong Kong´un en prestijli kurumlarından öğrenciler ve akademik personel de dahil olmak üzere pek çok kişi tutuklandı. 

HONG KONG BİR SÜREDİR SİYASİ KRİZLERLE BOĞUŞUYOR

Hong Kong´un son yılları, özerk yönetimin aldığı pek çok kararın ardından çıkan benzeri krizlere şahit oldu.

2002 yılında tartışmalı bir ulusal güvenlik yasası olan 23. kanun maddesinin teklifi, protestolara neden oldu. Öneri, milyonlarca kişinin katıldığı gösteriler sonrası geri çekildi.

23. madde teklifine göre, "Çin Halk Cumhuriyeti rejimini yıkmaya yönelik" geniş bir kapsamda tanımlanan her türlü siyasal örgütlenme ve etkinlik yasaklanacaktı.

SARI ŞEMSİYELİLER SAHNEYE ÇIKMIŞTI

Protestolardan en dikkat çekenlerinden biri de Eylül 2014´te başlayan "Sarı Şemsiye" hareketi oldu. Protestolar kısa sürede, "Occupy Hong Kong" (Hong Kong´u işgal) kampanyasına dönüştü.

Kaynak: dunyabulteni.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER