Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gazze´de su sıkıntısı had safhada

Son İsrail katliamında altyapının zarar görmesi sebebiyle Gazze´de su sıkıntısı had safhaya ulaştı

Gazze´de su sıkıntısı had safhada

İsrail´in geçen sene Gazze´ye yönelik yoğun hava saldırılarında zarar gören altyapı sisteminin onarılmaması nedeniyle yaklaşık 120 bin kişi ciddi ölçüde su sıkıntısı yaşıyor. 

Gazze´nin özellikle batısında kıyı kesiminde yaşayanlar, ciddi su sıkıntısıyla karşı karşıya kalırken, bölgede bazen bir hafta su akmıyor.

Sahil Belediyeleri Su Hizmetleri ile Acil Su ve Sanitasyon-Hijyen Grubu (EWASH) tarafından hazırlanan ortak raporda, İsrail´in son saldırılarının ardından Gazze´deki 120 bin kişiye su verilemediği belirtildi. 

EWASH´a bağlı destek grubu organizatörü Abir Ebu Şaviş, İsrail saldırılarının neden olduğu hasar sebebiyle kanalizasyon sisteminde aksaklık yaşandığını ve bölge halkının yüzde 23´üne hizmetlerin ulaşmadığını belirterek, "Kanalizasyon sistemindeki arıza nedeniyle bir bölümü kısmen, diğer bölümü tamamen arıtılmış 90 milyon litre atık su denize aktarıldı" dedi. 

Şu ana kadar su altyapı sisteminde yapılması gereken acil ıslah işlemlerinin yüzde 20´sinin bile tamamlanmadığına işaret eden Ebu Şaviş, işlemlerdeki aksaklığın temel sebebinin İsrail´in inşaat malzemelerinin bölgeye girişinde uyguladığı şartlar olduğunun altını çizdi.

Ebu Saviş, "İsrail´in sekiz yıldır bölgeye uyguladığı abluka su krizini daha da girift bir hale getirmesinin yanı sıra finanse edilen projelerin yüzde 60´ını aksattı ve inşaat malzemelerinin bölgeye girişini engelledi" ifadelerini kullandı. 

Gazze Su Şebekesi Müdürü Mazin el-Benna ise İsrail´in son saldırılarının su sektöründe yaklaşık 40 milyon dolar zarara yol açtığına işaret ederek,  zarar gören şebekeler ve altyapının yalnızca küçük bir kısmının onarıldığını dile getirdi. 

Benna, tamamen yıkıma maruz kalan bölgelerde ise hiçbir ıslah projesinin yürütülemediğini, öncelikle Gazze´de, yeniden imar çalışmalarının başlaması gerektiğini aktardı. 

Gazze Şeridi genelinde sudaki kirlilik, tuz oranının artması ve su kuyusu açma maliyetinin yüksek olması sebebiyle halkın, içme ve yemek yapımında kullandıkları suyu deniz suyunun arıtıldığı tuzsuzlaştırma istasyonlarından aldığı ifade ediliyor. Gazzeliler ayrıca belediyenin sudaki tuz oranını azaltma konusundaki çalışmalarının eksikliğinden şikayet ediyor.



Anahtar Kelimeler: Gazze sıkıntısı safhada

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER