Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

GAZZE´DE DURUM VAHİMDEN DE ÖTE

İsrail ablukası altında can çekişen Gazze´de durum giderek kötüleşiyor. Gazze Belediye Başkanı Nizar Hicazi, elektrik krizi ve dış yardımların azlığı nedeniyle hizmetlerin verilemediğini söyledi. Hayır Kurumları Birliği´nin raporuna göre, Gazze Şeridi´nde

GAZZE´DE DURUM VAHİMDEN DE ÖTE

İsrail ablukası altındaki Gazze´de yakıtın tükenmesi nedeniyle jeneratörü çalışmayan sağlık merkezi sayısının 10´a çıktığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bu sabah itibarıyla 3 hastane ile 3 sağlık merkezindeki jeneratörler yakıtın tükenmesi nedeniyle durdu. Böylece jeneratörü çalışmayan sağlık merkezlerinin sayısı 10´a yükseldi" denildi.

Açıklamada, yaşanan gelişmelerin hastane ve sağlık merkezlerindeki hastalara olumsuz yansımaları konusunda uyarıda bulunuldu.

Filistin Sağlık Bakan Vekili Yusuf Ebu er-Riyş ise 28 Ocak´ta yaptığı açıklamada, "Sağlık sektöründe yaşanan krizden dolayı birkaç saat içinde bazı hastaneleri kapatmak zorunda kalacağız. Gazze´deki hastanelerde temel ilaç listesinde büyük eksiklikler var" demişti.

18-02/04/gaz1.jpg

Öte yandan Gazze´deki birçok sağlık merkezi, elektrik krizi nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ 20 SAATİ BULUYOR

Bakanlığın verilerine göre, günde 20 saati bulan elektrik kesintilerinin yaşandığı Gazze´deki hastaneler ayda 950 bin litre, jeneratörleri çalıştırmak için ise aylık 450 bin litre yakıta ihtiyaç duyuyor.

Gazze´de İsrail ablukasının başladığı 2006 yılından bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölgenin ihtiyacı olan 600 megavat elektriğin ancak 210 megavatı temin edilebiliyor.

18-02/04/gaz3.jpg

GAZZE´DE FELAKET ALARM VERİYOR

Gazze Belediye Başkanı Nizar Hicazi ise elektrik krizi ve dış yardımların azlığının belediye hizmetlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Gazze´deki belediye binasında basın toplantısı düzenleyen Hicazi, "Yapılan yardımların çoğunun durması, başta yakıt temini, temizlik işçilerinin istihdamı ve onarım çalışmaları olmak üzere belediye hizmetlerini olumsuz etkiledi. Tüm bunlar Gazze´de gerçek bir felaketin alarmını veriyor, belediye çalışmalarını tehdit ediyor" dedi.

GİDERLERİN ÇOĞU YAKITA

Ekonomik durumun bozulması nedeniyle insanların faturalarını ödeyemediğini, belediyenin de bu sebeple istihdam gerçekleştiremediğini ve çalışanların maaşını veremediğini aktaran Hicazi, "Giderlerin çoğunu jeneratörleri çalıştırmak için alınan yakıtlar oluşturuyor" diye konuştu.

Geçen yıl belediyenin yakıt tüketiminin yüzde 45 arttığını belirten Hicazi, "Bu yıl ocak ayı gelir ve gider verileri, belediyenin mali durumunun kötüleşmeye devam ettiği yönünde. Veriler, krizin felakete dönüşebilecek şekilde kötüleşeceği uyarısı yapıyor." ifadelerini kullandı.

18-02/04/gaz4.jpg

Hicazi, Filistin hükümetine Gazze´nin yanında durma ve sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulundu.

ABD, 16 Ocak´ta, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu´na (UNRWA) verilecek 125 milyon dolarlık yardımın 65 milyon dolarlık bölümünün "gözden geçirilmek üzere" askıya alındığını duyurmuştu.

Gazze´de İsrail ablukasının başladığı 2006 yılından bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölgenin ihtiyacı olan 600 megavat elektriğin ancak 210 megavatı temin edilebiliyor.

18-02/04/resimid_8855186.jpg

GAZZELİ ÇOCUKLAR EKONOMİK DURUMU PROTESTO ETTİ

Öte yandan Gazzeli çocuklar, İsrail´in yıllardır uyguladığı ablukayı ve bölgede giderek kötüleşen ekonomik durumu protesto etti.

"Hayır Kurumları Birliği" tarafından düzenlenen gösteride Filistinli çocuklar, Gazze´nin merkezindeki Seraya Meydanı´nda bir araya geldi.

´ABLUKAYI KALDIRIN´

Gösteriye katılan çocuklar, "Gazze´yi kurtarın", "Gazze´deki ablukayı kaldırın", "Abluka gülümsememi yok etti, hayallerimi çaldı", "Elektrik ve su hakkımız nerede?", "Daha ne kadar sessiz kalacaksınız?" yazılı pankartlar taşıdı.

Gösteride birlik adına konuşan Nezih el-Benna, "Bu eylem abluka ve ekonomik sıkıntılardan dolayı Gazze´nin çektiği felaket ve zor ekonomik kriz nedeniyle yapıldı. Gazzeli çocuklar, başta iyi bir yaşam hakkı olmak üzere temel hakları ellerinden alındığı için çok büyük acılar çekiyorlar." dedi.

YOKSULLUK YÜZDE 80, İŞSİZLİK 50 OLDU

Çocukların Gazze´nin yaşadığı insani felaketi dünyaya duyurmak için toplandıklarını dile getiren Benna, uluslararası toplumun acilen harekete geçmesi, ablukayı kaldırması için İsrail´e baskı uygulaması ve vatandaşların ihtiyaçlarını gidermesi gerektiğini vurguladı.

"Hayır Kurumları Birliği"nin raporuna göre, Gazze Şeridi´ndeki yoksulluk oranı yaklaşık yüzde 80, işsizlik oranı ise yüzde 50´ye ulaştı.

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi, 2006´dan bu yana İsrail´in kara, hava ve deniz ablukası altında bulunuyor.



Anahtar Kelimeler: GAZZE DURUM VAHİMDEN

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER