Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Gazete Duvar’daki istifa dalgasının nedeni ortaya çıktı

Gazete Duvar’daki deprem, Zencir’in, sitenin kurucu yayın yönetmeni Topuz’a yönelik eleştirileri ile başlad

Gazete Duvar’daki istifa dalgasının nedeni ortaya çıktı

Gazete Duvar’daki istifa depreminin, yayın sahibi Vedat Zencir’in, sitenin kurucu yayın yönetmeni Ali Duran Topuz’a karşı, “editoryal bağımsızlığa müdahale” olarak nitelenen tavırlarından kaynaklandığı öne sürülüyor.

T24’ün aldığı bilgilere göre, Gazete Duvar’daki deprem, Zencir’in, sitenin kurucu yayın yönetmeni Topuz’a yönelik eleştirileri ile başladı. Zencir’in bazı haberlerle ilgili eleştirileri ve Topuz tarafından “müdahale” olarak yorumlanan davranışları, iki isim arasındaki gerilimi artırdı.

İddiaya göre, Zencir, birkaç ay önce, Topuz’la yolları ayırma kararı aldı ve yerine geçecek ismi belirlemek üzere bazı görüşmeler yaptı. Zencir’in kurumun iyi yönetilmediğini, son dönem yayınlarının başarısız olduğunu savunduğu ancak Gazete Duvar’ın diğer kurucu isimlerinin bu görüşü paylaşmadığı kaydedildi. Özellikle Gazete Duvar’ın kurucularından İcra Kurulu Başkanı Ömer Araz, Topuz’un görevden alınmasına karşı çıktı. Bu süreçte, Zencir’le Topuz arasında “diyalog kuramama” olarak nitelenen sorunlar da yaşandı.

Vedat Zencir’in, Ali Topuz’un yerine başka bir ismi getirme ve organizasyonu yenileme düşüncesinden vazgeçmemesi üzerine, İcra Kurulu Başkanı Araz, görevi bıraktığını bildirdi. Araz’ın bu kararını öğrenen Topuz da istifa kararını sosyal medyadan duyurdu ve açıklamasında isim vermeden, Zencir’i işaret ederek “sadece bir kişiye hakkını helal etmediğini” söyledi.

Topuz’un kararını açıklamasının ardından Gazete Duvar’ın İngilizce Yayın Yönetmeni Cansu Çamlıbel ile Bahadır Söylemez, Ayşe Çavdar, Hakkı Özdal, Şenay Aydemir, Fehim Taştekin ve Aydın Selcen'in de aralarında bulunduğu çok sayıda yazar Gazete Duvar’dan ayrıldıklarını duyurdu.

Gelişmelerin ardından Duvar’ın kapanacağı iddiaları da konuşuldu. Ancak yaklaşık 30 muhabir, editör ve teknik personelin çalıştığı kurumun yoluna devam edeceği ifade edildi. Zencir de Duvar’ın yoluna devam edeceğini bildiren bir açıklama yaptı. Kurucu editör Ali Duran Topuz’un da, bir açıklama yapmaya hazırlandığı öğrenildi.

İŞTE DUVAR’IN AÇIKLAMASI

Ne oluyor? Duvar kapanacak mı? Satılacak mı? Genel Yayın Yönetmeni neden görevden ayrıldı? Bundan sonra ne olacak? Duvar okurları ve çalışanlarından dün akşamdan bu yana böyle birçok soru geliyor.

Gazete Duvar beş yıl önce yayın hayatına başladığında, bugün geldiğimiz noktaya gelebileceğimize bizden başka kimse inanmıyordu. Gazete Duvar’ın bugünkü başarısı iyi gazeteciliğe duyulan inancın ve muazzam bir kolektif emeğin ürünü. Geride bıraktığımız son derece verimli beş yıl için başta Ali Topuz olmak üzere gazetenin tüm yazar ve çalışanlarının büyük rolü ve katkısı vardır.

Kurumlar zaman zaman değişim geçirerek yeni adımlar atmalıdır. Bu, geçmişi reddetmeyi değil, tersine, onu daha da ileri taşımayı amaçlamalıdır. Bu çaba, bazen yönetim ve organizasyon bakımından yeni kararlar alınmasını gerekli kılar.

Duvar’ın gerçekleri başarıyla ortaya koyan, bu nedenle de ona ciddi bir imaj ve değer kazandıran gazetecilik anlayışından taviz verilmesi, editoryal bağımsızlıktan vazgeçilmesi asla söz konusu değildir. Duvar tüm çalışanlarının ve okurlarının ümidi ve geleceğidir. Hepsinin emeğiyle ve özverisiyle bu günlere gelmiştir. Onun için de herkesin özenle koruması gereken bir kurumdur.

En baştan itibaren iyi gazeteciliğin kişilere değil ilkelere bağlılık temelinde mümkün olduğunu ve iyi gazetecilik ilkelerinin kurumsallaşması gerektiğini ısrarla savunduk. Gazete Duvar aynı iddiayı bugün de sürdürüyor. Okurlarımızın şimdiye kadar gösterdikleri ilgiye minnettarız ve gazetecilik adına daha iyisini yapma azmi içindeyiz. Kısa süre içinde Duvar kendisini yeni atılımlara hazırlayacak, ülkemizin ağır koşulları altında boğulmaya çalışılan gazetecilik mesleğinin güvenilir kalesi olmaya devam edecektir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER