Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fransızlar Genç Ahmetler istemiyor

Cannes Film Festivali´nde Fransız Dardenne Kardeşler´e en iyi yönetmen ödülü kazandıran The Young Ahmed (Genç Ahmet) filmi Avrupa´da artan islamofobiyi ve ırkçılığı körükler nitelikte. 13 yaşındaki Arap kökenli Ahmet´in dinini öğrenme ve uygulama çabaları

Fransızlar Genç Ahmetler istemiyor

Cannes Film Festivali´nde geçen yıl Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki´nin Juri Özel Ödülü almasının ardından, bu sene Arap filmlerinin öne çıkmayacağı yönünde yorumlar geliyordu. Avrupa´daki birçok festivalin film listesi de bu görüşü destekler nitelikte idi. Örneğin Rotterdam Film Festivali´ne hiçbir Arap Film seçilmedi. Berlin´de ise çok mütevezi bir katılım söz konusuydu. Sinema eleştirmenleri geçen yıl Cannes´da Arap sinemasının cömertce kucaklanma sebebini Netflix´in yaptığı hamlelere bağladı. Çünkü ABD şirketi, yüksek profilli Rüzgârın Öteki Tarafı ve Roma gibi filmlerini Eylül ayında Venedik Film Festivali´nde yayınlamıştı. Bunun gibi birçok nedenden dolayı, dünyanın en önemli film festivallerinden biri olan Cannes´da bu yıl yedi Arap filminin gösterilmesi büyük bir sürpriz oldu.

75 yıllık tarihinde ilk

Festivalin 75 yıllık tarihinde en çok Arap katılımının olmasının ardında birçok sebep sayılabilir. Mülteci sorunu, Avrupa´da hızla tırmanan İslam karşıtı sağcı hareketler ve Avrupa topraklarında adından söz etttiren yeni Ortadoğulu yönetmen ve oyuncular bunlar arasında. Aynı zamanda, Batı´da Arap kültürünün göz ardı edildiği ya da basmakalıp şekillerle anlatıldığı çorak yıllar çok geride kaldı. Teknoloji çağının en büyük güzelliği de gücü elinde bulunduranların istediği gibi hareket etmemesi. Tabi toz pembe bir tablodan söz etmek mümkün değil. Bu yıl Fransız Dardenne Kardeşler en iyi yönetmen ödülü getiren ?The Young Ahmed? filmine ve islamafobiyi nasıl körükleyen bir yapım olduğuna geçmeden önce ödül alan ve gösterilen filmlere bir göz atalım.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz