Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fransız Lopinion gazetesi: Türkiye, Libya’da savaşın gidişatını değiştiriyor

Fransız Lopinion gazetesi’nde yer alan bir haberde, “Türkiye insansız hava araçlarıyla, Libya’da Savaşın gidişatını değiştiriyor. BAE ve Fransa destekli Hafter güçleri zor durumda” denildi.

Fransız Lopinion gazetesi: Türkiye, Libya’da savaşın gidişatını değiştiriyor

BM'nin meşru saydığı ve Türkiye'nin de desteklediği Libya'daki Ulusal Uzlaşma Hükümeti güçlerinin, BAE, Mısır, Suudi Arabistan ve Fransa'nın desteklediği Hafter güçlerine karşı son günlerde elde ettiği başarılar, Avrupa basınında da gündem oldu.

Fransız Lopinion gazetesi'nde yer alan bir haberde, “Türkiye insansız hava araçlarıyla, Libya'da Savaşın gidişatını değiştiriyor. BAE ve Fransa destekli Hafter güçleri zor durumda” denildi.

“TÜRKLER SAHADAKİ DURUMU
DEĞİŞTİRMEYE BAŞLADI”

Gazete, Ankara'nın Hafter'e karşı uluslararası kabul görmüş uzlaşma hükümet güçlerini destek vermeye başlamasıyla birlikte Libyadaki Türk askeri müdahalesinin ciddi bir şekilde sahadaki durumu değiştirmeye başladığını öne sürdü.

Fransız Lopinion gazetesine konuşan Libya işlerinde uzmanlaşmış siyasi analist Celal Harshawi, “Türk askerinin Aralık 2019'un sonunda Libya'ya müdahalesi meyve vermeye başladı. Türkiye'nin desteği Başbakan Fayiz Mustafa es- Serrac Başkanlığındaki Ulusal Uzlaşma Hükümeti'nin çıkarına olurken, son gelişmeler Hafter'i destekleyen Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) endişelendirdi” dedi.

“Türkiye, 2010 yılından bu yana, insansız hava araçları alanında ulusal bir sanayi sektörü geliştirdi” diyen Celal Harshawi, “Türk ordusu yakın zamanda Suriye'de görülen yeni Anka-S uçağını Libya'da da kullanıyor. Bu cihazların ana avantajlarından birinin, uydu iletişim sayesinde, üslerinden çok uzakta ‘görüş alanının ötesinde' kullanılabilmeleri. Ve yirmi dört saat boyunca kendini kontrol ederek, düşman lojistik ve komutanların olduğu bu uzak arka plandan vurulabilir” dedi.

“Türklerin Libya'daki başarısı, BAE'yi çok öfkelendirdi” diyen Harshawi, BAE'nin Türkiye ile boş ölçüşemeyeceğini dikkat çekti.

Harshawi, "BAE Libya'ya binlerce ton teçhizat ve silah gönderiyor, ancak sorunu onu kullanabilen bireylerin yetersizliğidir" diye ekledi.

Fransız gazetesi, 27 Kasım 2019'da Fayiz Mustafa es- Serrac Başkanlığındaki Ulusal Uzlaşma hükümeti ile varılan bir anlaşmanın ardından Ankara'nın Trablus hükümetini desteklediğini belirtti.

Gazete, “Hafter'in güçleri başkent Trablus hükümetini devirmeye ve Tripoli'yi ele geçirmeye çalışıyor, ancak tekrarlanan saldırılara ve düzenli bombalamaya rağmen başarılı olamadılar” yorumunda bulundu.

“TÜRKİYE, İHA'LARLA LİBYA'DA OYUNU DEĞİŞTİRDİ”

Libya'daki Türk askeri varlığının, Rusya'nın Esed rejimini kurtarmak için Suriye'de yaptığı gibi oyunu değiştirdiğini öne süren Fransız Lopinion gazetesi, "Son 10 gün boyunca Hafter güçleri, ağır darbe alırken, bu çatışmanın sonucunu tahmin etmek için henüz çok erken" ifadesini kullandı.

Lahey'deki Klingendel Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden bir araştırmacı olan Harchaoui de, “Türklerin çok tutarlı bir askeri ve teknoloji aparatı geliştirdiklerini keşfediyoruz. Türkiye bir NATO gücüdür ve askeri endüstrisi ile gerçek bir teknolojik bağımsızlığa sahiptir" dedi.

“Libya'da savaşın seyrini değiştiren ve Hafter güçlerine karşı farkı oluşturan teknoloji, özellikle de insansız hava araçlarıdır” diyen araştırmacı Harchaoui, “Ekim 2019'da ve daha sonra Şubat 2020'de Suriye'ye girişlerinde gördüğümüz gibi Türkiye'nin bu alanda ciddi yetenekleri var” yorumunda bulundu.

Gazete, Ulusal Uzlaşma Hükümetine bağlı, Türk destekli El Wefaq güçlerinin Batı Libya'daki Al-Watiyah hava üssüne düzenledikleri operasyonlarda Hafter güçlerine ağır darbe vurulduğunu ve çok sayıda Hafter yanlısı subay ve askerin öldürüldüğü ve yakalandığını belirtti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER