Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fransız haber ajansı AFP, İstanbul'daki hamallık geleneğini masaya yatırdı: "10-15 yıla bu iş biter"

"Ben yarı Herkül yarı Rambo'yum"

Fransız haber ajansı AFP, İstanbul

Fransız haber ajansı AFP'nin İstanbul'daki hamallarla ilgili haberinde, mesleğin tarihine yer verilirken, şimdiki hamalların yaşadığı zorluklara dikkat çekildi.

Ajansın haberinde İstanbul'daki hamallık geleneğinin 19. yüzyılın başlarında, 30. Osmanlı padişahı II. Mahmud döneminde zirve yaptığı belirtildi.

Ayrıca tarihsel olarak o dönemki hamalların çoğunun Ermeni olduğu, bugünse mesleğin genelde Malatya ve Adıyaman'dan gelen Kürtler tarafından icra edildiği ifade edildi.

Tarihçi Necdet Sakaoğlu'nun görüşlerine de yer verilen haberde, hamalların şehir içindeki ticaret için önemi vurgulandı.

Sakaoğlu, "Şehrin, ticaretin ve topoğrafyanın yapısından ötürü, bu şehir hamallar olmadan işlemez" dedi.
 

afp.jpg

Sakaoğlu, hamallığın farklı etnik kökenleri içeren tarihinin İstanbul'un metropolitan yapısını yansıttığını söyledi (AFP)


"En kötü iş ama yapacak başka iş yok"

AFP'nin röportaj yaptığı hamallardan Bayram Yıldız, mesleğini 35 yıldır icra ettiğini söyleyerek "Bu en kötü iş ama yapacak başka hiçbir iş yok" dedi.

"Ben yarı Herkül yarı Rambo'yum" diyen 40 yaşındaki Yıldız, genelde günde 200 ila 300 lira kazandığını söyledi.

Haberde hamallığın kendi içinde sıkı kurallarının bulunduğu ve buna göre her hamalın yalnızca kendi bölgesinde iş yapabildiği de vurgulandı.

hamal-afp.jpg

Bayram Yıldız, yıllardır aynı 7 katlı binanın içinde hamallık yapıyor (AFP)


Yaklaşık 30 yıldır hamallık yaptığını belirten Mehmet Tokaş, zamanla daha az para kazandığını ve çoğu kişinin de mesleği bıraktığını söyledi.

"İş azaldı, para kazanamıyoruz"

49 yaşındaki Tokaş, "Burada önceden 4-5 kişiydik ama yaşlı olanlar gitti ve ben de şimdi tek başımayım. Zamanında iyi para kazanıyorduk. Fakat şimdi iş azaldı ve eskisi kadar kazanamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Günde 200 lira civarı kazandığını söyleyen Tokaş, aylık 3 bin 577 liralık asgari ücrete denk gelecek geliri elde etmek için sürekli çalışmak zorunda kaldığını ve dinlenip ara vermenin neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Tokaş, buna ek olarak hamalların sosyal güvenliği ve sağlık sigortası bulunmadığını belirterek "Benden daha yaşlı olan herkes ya dizinden ya da sırtından ameliyat oldu" dedi.

"10-15 yıla hamallık biter"

Hamalların şehirdeki ticaret için önemli olduğunu söyleyen esnaf Kamil Beldek ise "Onlar bizim vazgeçemeyeceğimiz bir bağlantı" diye konuştu.

Toptancıların, şehirde lojistiğin daha iyi olduğu uzak noktalara taşınmayı tercih etmesiyle işlerin iyice yavaşladığını söyleyen Toktaş da "10 ya da 15 yıla böyle bir meslek artık kalmaz" ifadelerini kullandı.

 

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

 

Kaynak: Independent Türkçe

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER