Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Galibi olmayan savaş: Irak-İran Savaşı 31 yıl önce sona erdi

Ortadoğu´nun 20. yüzyıldaki en uzun ve kanlı savaşlarından biri olan Irak-İran Savaşının sona ermesinin üzerinden 31 yıl geçti.

Galibi olmayan savaş: Irak-İran Savaşı 31 yıl önce sona erdi

1980 yılında başlayan ve 8 yıl süren savaş, galibi olmayan ama bir milyon insanın hayatını kaybettiği bir felaket olarak tarihin kayıtlarına geçti. 150 milyar dolar maddi hasara, her iki ülkede de ağır yıkımlara yol açan savaş, 20 Ağustos 1988´de yapılan ateşkes ile sona erdi. Ancak daha sonra BM gözetiminde yapılan barış görüşmelerinden bir sonuç alınamadı. İran, görüşmeler için ön koşul olarak topraklarındaki tüm Irak askerlerinin çekilmesini isterken, Irak, Şatt-ül-Arap suyolu üzerinde ortak denetim kurulmasında ısrar etti. İki ülke arasındaki barış, ancak Irak´ın Kuveyt´i 1990 yılının Ağustos ayında işgalinden sonra İran´dan aldığı toprakları geri vermesiyle gerçekleşti. Irak´ın zaferleri ile başlayan, ama İran´ın direnmesiyle yıpratma savaşına dönüşen ve galibi olmadan sonuçlanan savaş dönemine ait arşiv kareleri, Sputnik´in derlediği seçkide.

8 yıl süren Irak-İran savaşı, galibi olmayan ama bir milyon insanın hayatını kaybettiği bir felaket olarak tarihin kayıtlarına geçti.

Irak-İran savaşında imha edilen askeri araçlar

Irak-Ä°ran savaşında Irak´Ä±n kimyasal silah saldırıları sebebiyle maske takan Ä°ranlı asker. Günümüzde  Ä°ran ve Irak’ta bu silahların kullanımı sonucu sakat kalan ve hala hayatta olanların sayısı yüz binlerle ifade ediliyor.

Ä°ran-Irak savaşında Abadan bölgesinde düşürülen Ä°ran Hava Kuvvetleri´ne ait olan helikopterden yükselen duman, 17 Kasım 1980

Genç çoban,  çatışmalarda yerle bir edilmiş Ä°ran´Ä±n Ahvaz kentinin çevresindeki tankları izliyor, Nisan 1981

Iraklı asker, İran sınırına yakın olan ve çatışmalarda büyük zarar gören  Mandali köyünde, Haziran 1984

Ramazan sırasında namaz kılan Iraklı asker, Haziran 1984

Ä°ranlı askerler, ele geçirdikleri Irak´taki Faw petrol limanında, Şubat 1986

Iranlı çocuk, Irak´Ä±n  25 Ocak 1987 tarihinde Ahvaz´da  düzenlediği hava saldırısı sonucunda yıkılmış olan evinin enkazlarınan duruyor.

 

Kaynak: Sputnik

 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER