Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fırat´ın doğusu biraz daha bekleyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Trump´ın Suriye´den askerlerini çekme kararını aldığını açıkladı. Bu karar, istihbari bilgiler ve diplomatik çabalar neticesinde harekata başlamak için bir müddet daha beklemeye karar verdikl

Fırat´ın doğusu biraz daha bekleyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ?(Fırat´ın doğusuna operasyon) Aslında geçtiğimiz hafta Fırat´ın doğusuna operasyon kararı almış, bunu kamuoyuna ilan da etmiştik. Gerek Sayın Trump ile yaptığımız telefon görüşmesi, gerek diplomasi ve güvenlik birimlerimizin temasları, gerekse Amerikan tarafından yapılan açıklamalar bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti. Tabii bu ucu açık bir bekleme süreci değildir.? dedi.

Erdoğan, Türkiye´nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Ödül Töreni´nde yaptığı Fırat´ın doğusuna yönelik harekata dair kiritik açıklamalarda bulundu:

HER TÜRLÜ RİSKİ ALMAK ZORUNDAYIZ

?Rusya ile tesis edilen yakın iş birliği ve gerçekleştirilen başarılı operasyonlar, Fırat´ın batısındaki bölgelerin nispi bir istikrara kavuşmasını sağladı. Fakat Fırat´ın doğusunda tüm ikazlarımıza rağmen kurulmaya çalışılan terör koridoru, bizi her türlü riski göze almamızı gerektiren bir noktaya getirdi.

18-12/22/erdogan-anne.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan´a annesi ve kendisinin resminin bulunduğu bir portre hediye edildi. 

OBAMA´NIN AÇTIĞI DERT TRUMP´A KALDI: Suriye krizinin başından beri Amerika ile yürüttüğümüz diplomasi trafiği sonuçları itibarıyla maalesef istediğimiz bir noktaya gelmemişti ama şimdi o da arzu edilen seviyeye geldi ve geliyor. Özellikle Obama döneminde yaşanan bu sorunlar, Trump döneminde kötü bir miras olarak Trump´a kaldı, tabii bu yeni bir düzenlemeye geçilmesinde zaman kaybettirdi. Yüz yüze veya telefonla yaptığımız görüşmelerde kişisel olarak Sayın Trump ile Suriye meselesinde pek çok noktada aynı düşündüğümüzü, aynı kanaatleri paylaştığımızı son telefon görüşmemde de gördüm. Ancak bu görüş ve anlayış birliğinin sahaya yansıması oldukça geç ve güç oldu ama oldu. Nihayet geçtiğimiz günlerde bu konuda şu ana kadarki en açık ve ümit verici sözleri Amerikan yönetiminden duymayı başardık. Geçmişteki kötü tecrübelerimiz sebebiyle bu sözleri memnuniyetle ve bir o kadar da ihtiyatla karşılıyoruz.  

BİZE BAŞKA TÜRLÜSÜ YAKIŞMAZ

Aslında geçtiğimiz hafta Fırat´ın doğusuna operasyon kararı almış, bunu kamuoyuna ilan da etmiştik. Gerek Sayın Trump ile yaptığımız telefon görüşmesi, gerek diploması ve güvenlik birimlerimizin temasları, gerekse Amerikan tarafından yapılan açıklamalar bizi bir müddet daha beklemeye yöneltti. Tabii bu ucu açık bir bekleme süreci değildir. Bu arada biz de Sayın Trump ile yaptığımız görüşme çerçevesinde buna binaen Suriye´de halen varlığını sürdürdüğü söylenen DEAŞ unsurlarını etkisiz hale getirmeye yönelik operasyon planlarımız üzerinde çalışıyoruz, çalışacağız. Bir başka ifadeyle önümüzdeki aylarda Suriye sahasında, hem PKK, PYD unsurlarını hem de DEAŞ kalıntılarını ortadan kaldıracak bir harekat tarzı izleyeceğiz, bunun bilinmesi lazım. Terör örgütlerine karşı en başından beri ilkeli bir tutum içinde olan Türkiye´ye zaten başka türlü davranmak da yakışmaz.

ÜSTLENMEK ZORUNDA KALDIK

Suriye´de samimi olan Arabı Kürdü Türkmeni hepsi ne diyorlar, ?Türkiye gelsin´ Niçin? Çünkü Türkiye´ye inanıyorlar, Türkiye´ye güveniyorlar. Cerablus´ta bu oldu. Afrin´de bu oldu. Sincar´da bu oldu. Bundan sonraki dönemde de eğer bu tür şeyler olursa, bakınız adım atmaktan çekinmeyiz ama Sayın Trump´la da yaptığımız görüşme neticesinde bize şunu söyledi; ?Buradan siz DEAŞ´ı temizler misiniz?´ Biz temizledik, bundan sonra da temizleriz. Yeter ki sizler lojistik anlamda bizlere gerekli desteği verin ve çekilmeye başladılar. Şimdi hedef bu diplomatik ilişkilerimizi sağlıklı bir şekilde sürdürmek, nasıl ki Cerablus´ta 3 bin DEAŞ´lıyı etkisiz hale getirdiysek, bundan sonra da yine bu terör gruplarını PKK, PYD, YPG hepsini etkisiz hale getirebilecek kabiliyete sahip bir Özgür Suriye Ordusuna ve Mehmetçiklere sahibiz. Bunu herkesin bilmesi lazım. Bunun için Suriye topraklarını huzura kavuşturma işini bizzat üstlenmek mecburiyetinde kaldık.

ÇEKİLMENİN YOL HARİTASI 8 OCAK´TA BELİRLENECEK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD´nin Suriye´den çekilme kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, çekilmeyi Türkiye ile ABD´nin koordine etmesi ve ortaya bir boşluk çıkmaması gerektiğini bildirdi. Malta´ya resmi ziyarette bulunan Çavuşoğlu, başkent Valetta´da mevkidaşı Carmelo Abela ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. Çavuşoğlu, ABD askerlerinin Suriye´den çekilmesiyle ilgili bir soru üzerine, ?ABD´nin Suriye´den çekilme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye´nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz? dedi. IŞİD´in hala bir tehdit olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, ?Tetikte olmamız gerek çünkü DEAŞ ve diğer radikal gruplar hala sahada? diye konuştu. Çavuşoğlu, ?Bu nedenle çekilmeyi ABD ile koordine etmemiz gerekiyor. Şu anda çeşitli seviyelerde zaten temas halindeyiz? ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, çekilmenin yol haritasının 8 Ocak´ta Washington´da yapılacak toplantıda belirleneceğini söyledi. Çavuşoğlu, Fırat´ın doğusuna operasyon hakkında da, ?Operasyonun ertelenmesi de mantıklıdır. Bu süreçte bir dost ateşinin olmaması için, bir kargaşanın olmaması için de biz tabii ki bu süreyi bu şekilde, Cumhurbaşkanı´mızın da talimatıyla biraz erteleyebiliriz . Fakat bu bizim ileride başlatacağımız operasyonlardan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez? dedi. Dışişleri Bakanı ABD´nin YPG´ye dağıttığı silahlar hakkında da  şu değerlendirmeleri yaptı: Silahların hepsinin geri alınması kolay değil. Beklentilerimizi muhataplarımıza ilettik.     



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER