Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Filyasyon süreci ortaya çıkardı: Aile apartmanlarında salgın çabuk yayılıyor

Türkiye'de koronavirüs şikayeti ile hastanelere başvuranların vaka öyküleri de kapsamlı bir şekilde sorgulanıyor.

Filyasyon süreci ortaya çıkardı: Aile apartmanlarında salgın çabuk yayılıyor

ürkiye koronavirüs salgını ile çok boyutlu mücadelesini sürdürürken, her bir vakanın çıkış noktası da titizlikle araştırılıyor.

Hatırlanacağı üzere, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde koronavirüsle ilgili son gelişmeleri ve bilgileri paylaşırken hafızlara kazınan filyasyon kelimesini kullandı.

"Bu kelimeyi ileri ki günlerde unutmayacaksınız. Bu kelime bunu hak ediyor" diye konuşan Bakan Koca, filyasyonun ne olduğunu ise, "Filyasyon bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artışının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladı" ifadeleri ile açıklamıştı.

Konuyla ilgili yenisafak.com'a değerlendirmelerde bulunan Marmara Üniversitesi'nden Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Topuzoğlu, bulaşma öykülerinin halk tarafından daha fazla bilinmesi gerektiğine işaret ederek, "Aile apartmanlarında koronavirüsün daha fazla ve kolay yayıldığı görülüyor. Yakın yaşamların ve temas kolaylığı ile bu oluşuyor. Aile apartmanlarında daireler arası geçişler daha sık ve kolay olduğu için akrabalar arasında bulaş kolaylaşıyor. Komşu ziyaretleri, geçmiş olsun ziyaretleri bulaşların olduğu durumlar" uyarısında bulundu.

İŞ YERİNDE ÇALIŞMA MESAFESİ ARTTIRILMALI

Ev içi bulaşın yanında işyerlerinde ortak çalışma alanlarında da salgının yayıldığını belirten Topuzoğlu, "İzole çalışmayı sağlayacak önlemlerin iş yerlerinde de alınması gerekir, en azından çalışanlar arasında mesafenin artırılması, maske kullanılması, sık el yıkama ve el dezenfektanı kullanımı bulaşı azaltabilir. Güneş alma ve doğal havalandırma bile avantaj sağlar" diye konuştu.

"BULAŞ ÖYKÜLERİ SALGIN İLE MÜCADELEYİ GÜÇLENDİRİR"

Prof. Dr. Ahmet Topuzoğlu, bulaşma kökeni ile ilgili yapılan 236 bin çalışmanın olduğunu belirterek, "Kime nereden bulaştığına dair ortaya konulan sağlık bakanlığının çalışmaları var. Bulaş öykülerinin daha iyi bilinmesi gerekir. Sağlık bakanlığının elindeki verilerin salgını kontrol altına almada kullanılan bilgiye hızla dönüştürülmesinde ve yararlı bilginin risk iletişimi kuralları çerçevesinde toplumla paylaşılması salgın mücadelesini güçlendirir. " ifadelerine yer verdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER