Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Filistin’i İsrail’e peşkeş planı ‘Yüzyılın Anlaşması’ basına sızdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadının öncülük ettiği ve ‘Yüzyılın Anlaşması’ olarak isimlendirilen Filistin davasını tasfiye planının maddelerine ulaşıldı.

Filistin’i İsrail’e peşkeş planı ‘Yüzyılın Anlaşması’ basına sızdı

Lübnan merkezli el-Meyadin televizyonu, Amerika’nın İsrail rejimi Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Özerk Yönetimi ve Hamas tarafından imzalanmasını istediği ‘Yüzyılın Anlaşması’ planının maddelerine ulaştı.

Plana göre, Gazze ve Batı Şeria topraklarında Yeni Filistin isimli bir devletin kurulması öngörülürken, İsrail rejimi tarafından yasadışı bir şekilde inşa edilen Yahudi yerleşim merkezlerinin işgal rejimine bağlanması tasarlanıyor.

Kudüs’ün taksim edilmediği ve işgal rejimi ile Yeni Filistin Devleti arasında ortak paya sahip olduğunun kaydedildiği plana göre, Kudüs’teki Arapların Yeni Filistin ismiyle kurulacak devlete nakledilmesi öngörülüyor.

Plana göre, Kudüs Belediyesi, Kudüs’ün tümünden sorumlu olacak. Kudüs’ün eğitim sorumluluğunu ise Yeni Filistin Devleti üstlenecek ve Kudüs Belediyesi’ne su vergisi verecek. Yahudiler Arapların evlerini satın alamayacağı gibi, Araplar da Yahudilerin evlerini satın alamayacak. Kutsal mekanlar ise mevcut şekliyle kalacak.

Gazze için Mısır’ın bir miktar toprak vermesinin planlandığı tasarıda, Mısır’ın ‘Yeni Filistin Devleti’ne vereceği topraklara Filistinlilerin yerleştirilmemesi ve söz konusu topraklarda havalimanı, ziraat, sanayi ve ticaret bölgesinin oluşturulması öngörülüyor.

Mısır’ın ne kadar toprak vereceği üzerine tarafların ittifak etmesi ve adı daha sonra açıklanacak olan ‘Yüzyılın Anlaşması’nı destekleyen devletlerin de buna aracılık etmesinin belirtildiği plana göre, Gazze ile Batı Şeria arasında otoyol inşa edilmesi ve yer altından su şebekesinin inşa edilmesine izin verilmesi tasarlanıyor.

Anlaşma içerisindeki projelerin hayata geçirilmesi için yeni ‘Filistin Devleti’ne 5 yıl içerisinde 30 milyar dolar verilmesi öngörülüyor.

Bu miktarın yüzde 20’sini ABD, yüzde 10’unu Avrupa Birliği, yüzde 70’ini ise Körfez ülkelerinin karşılayacağı ifade ediliyor. Yüzde 70’in de kendi içerisinde Körfez ülkelerinin petrol kapasitelerine göre bölüştürüleceği ifade ediliyor.

Yahu yerleşim merkezlerinin İsrail rejimine bağlanmasının masraflarını rejimin kendisinin karşılayacağının belirtildiği plana göre, Yeni Filistin Devleti’nin askeri olmayacak, devletin tek silahı polisteki silah olacak. 

Plana göre, İşgal rejimi ile ‘Yeni Filistin Devleti’ arasında savunma anlaşması imzalanacak ve işgal rejimi ‘Yeni Filistin Devleti’ni dış saldırı durumunda koruyacak. 

Anlaşmayı destekleyen Arap ülkeleri de bu anlaşmanın karşılığı olarak işgalci İsrail rejimine savunma parası ödeyecek.

Plana göre anlaşmayla birlikte şu maddelerin de hayata geçirilmesi öngörülüyor:

1-     Hamas, silahtan arındırılacak ve bu silahlar Mısır’a teslim edilecek. Hamas’ın liderlerinin ve hareket mensuplarının şahsi silahları da teslim edilecek. 

2-     Hamas üyeleri bunun karşılığında anlaşmayı destekleyen Arap ülkelerden aylık maaş alacak. 

3-     Gazze’nin Mısır ve işgal rejimiyle olan sınır kapıları uluslararası ticaret için açılacak. Gazze’nin Batı Şeria ile pazarı oluşturulacak. Deniz yoluyla da ticaret yapılabilecek.

4-     Anlaşmadan bir yıl sonra Filistin’de demokratik seçimler yapılacak ve tüm Filistinlilerin aday olma hakkı olacak. 

5-     Seçimlerden bir yıl sonra esirler 3 yıl içerisinde aşamalı bir şekilde serbest bırakılacak.

6-     5 yıl içerisinde Filistin Havalimanı ve deniz limanı inşa edilecek. Bu süre içerisinde işgalci İsrail rejimin havalimanları ve deniz limanları kullanılabilecek. 

7-     İsrail rejimi ile Yeni Filistin Devleti arasındaki sınırlar sivillerin ve ticaret mallarının geçişine açık tutulacak. 

8-     Gazze ile Batı Şeria arasında, yerden 30 metre yüksekliğinde asma köprü Çinli bir şirket tarafından inşa edilecek. Köprünün inşa masraflarının yüzde 50’sini Çin, yüzde 10’unu Japonya, yüzde 10’unu Güney Kore, yüzde 10’unu Avustralya, yüzde 10’unu kanada, diğer yüzde 10’unu ise ABD ile Avrupa Birliği ortaklaşa ödeyecek.

Ürdün Vadisi’nin İsrail’in kontrolünde olmasının öngörüldüğü anlaşma metnine göre, 90 yolunun 4 şeritli olacağı ifade ediliyor. İşgal rejiminin 4 şeride ayıracağı yolun iki şeridinin Filistin’e ait olması ve ‘Yeni Filistin Devleti’ni Ürdün’e bağlaması planlanıyor.

Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’ın öncülük ettiği, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in açıkça, Suudilerin ise örtülü destek verdiği ‘Yüzyılın Anlaşması’nı, Hamas başta olmak üzere Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin hükümeti ve diğer direniş grupları da sert bir dille reddediyor.

Plana göre anlaşmanın Hamas veya Filistin Özerk Yönetimi tarafından kabul edilmemesi durumunda ABD, Filistin’e yönelik tüm mali desteğini çekecek ve başka ülkelerin mali destek vermesine de engel olacak. 

Anlaşmayı Filistin Özerk Yönetimi’nin kabul edip Hamas ve İslami Cihad’ın kabul etmemesi durumunda ise ABD, İsrail rejiminin Hamas ve İslami Cihad’a yönelik saldırılarını ve direniş liderlerine yönelik suikastlarını destekleyecek.

Anlaşmayı işgal rejiminin kabul etmemesi durumunda ise, Tel Aviv’e mali destek durdurulacak.

Anlaşmada, Mescid-i Aksa’nın sorumluluğunun ise, Ürdün’den Suudi Arabistan’a verilmesi öngörülüyor.

Kaynak: ekrangazetesi.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER