Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

FİLİSTİN´E ´SOĞUTMA´ TAKTİĞİ

İsrail Başbakanı Netanyahu, Washington´da ABD Başkanı Trump´ı ziyaret etti. ABD´li yetkililer, Trump´ın Kudüs´te büyükelçilik açma kararı nedeniyle Filistinlilerin tepkisinin dinmesini bekleyeceklerini kaydetti. Görüşmenin odağında ise İran vardı.

FİLİSTİN´E ´SOĞUTMA´ TAKTİĞİ

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, dün ABD Başkanı Donald Trump´ı Washington´da ziyaret etti. Netanyahu´nun gündeminin ilk sırasında İran´ın Ortadoğu´da artan nüfuzunu sınırlamaya yönelik önlemlerin bulunduğu belirtilirken, Filistin´e ilişkin konular da iki liderin görüşmesinde gündeme geldi. Koltuğa oturduğundan bu yana İsrail yanlısı bir politika izleyen Donald Trump, aralık ayında ülkesinin İsrail Büyükelçiliği´ni Kudüs´e taşıyacağını açıklamış, geçen hafta ise taşınma işlemlerinin mayıs ayında gerçekleşeceğini bildirmişti. Trump´ın İslam dünyası başta olmak üzere tüm dünyadan tepki toplayan hamlesi, aralık ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´nda ezici çoğunlukla kınanmıştı. Dün ise Guatemala da ABD´yi izleyerek Kudüs´te elçilik açacağını duyurdu. Doğu Kudüs, uluslararası toplumca işgal altındaki Filistin toprağı olarak kabul ediliyor. Kudüs´te büyükelçilik açmak ise bu işgalin kabulü anlamına geliyor. Yabancı devletlerin İsrail büyükelçilikleri Tel Aviv´de bulunuyor. Öte yandan İsrail ve ABD´nin, Suudi Arabistan´ın da işbirliğiyle Filistin´e kabul ettirmek istedikleri barış planı da Filistinlilerden büyük tepki görüyor. Kudüs´ün İsrail´in başkenti olarak kabul edildiği, Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkının tanınmadığı planı, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. İşte bu ortamda gerçekleşen Netanyahu-Trump görüşmesinde, Filistin meselesi özellikle geri planda tutuldu. Reuters´e konuşan bir ABD´li yetkili, Washington ile Tel Aviv´in, Filistin meselesinde ilerlemek için tepkilerin dinmesini beklediklerini, bunun da yakın zamanda olmayacağını söyledi.

İran´ın Suriye savaşıyla birlikte bölgede artan etkinliği, ABD ve İsrail´in ortak tutum aldığı bir başka konu. Donald Trump´ın, 2015´te İran ile büyük devletler arasında imzalanan nükleer anlaşmayı revize etmek istediği biliniyor. Tahran ve Avrupa ise buna karşı çıkıyor. İsrail, son bir yılda Suriye´deki İran hedeflerine onlarca hava saldırısı gerçekleştirmişti.

Fransız bakandan Tahran´da net mesaj

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, çantasında İran dosyasıyla ABD´ye giderken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Tahran´daydı. Burada İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelen Le Drian, nükleer anlaşmanın devam etmesini istediklerini net biçimde belirtti. ?Düzenlenmediği´ takdirde anlaşmayı iptal etme tehdidinde bulunan ABD Başkanı Trump içinse ?Biz ABD´nin temsilcisi ya da İran´ın savunma avukatı değiliz? diyen Le Drian, öte yandan yeni yaptırımların gelmemesi için Tahran yönetimine balistik füze testlerini durdurma çağrısında bulundu. Bu testler, nükleer anlaşmanın kapsamı dışında. Ali Şemhani ise Le Drian´a, balistik füze denemelerinin ?durmadan devam edeceğini´ söyledi.

Dünyanın tüm tepkisine rağmen ABD Büyükelçiliğinin İsrail´in kuruluş yıldönümü olan 14 Mayıs´ta Kudüs´e taşınacağını daha önce açıklayan Trump, açılış törenine katılabileceğini söyleyerek ateşe benzin döktü.



Anahtar Kelimeler: FİLİSTİN SOĞUTMA TAKTİĞİ

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER