Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Fikrî sorunlarımızın temeline inebilmek

Daha önce şahsiyeti, hâtıratı ve İslâm âlimlerine ilişkin değerlendirmeleri konusunda dört yazı yayımladığım merhum Fikri Tuna Hoca´nın bu yazıda İslâm âleminin halen yaşamakta olduğu temel problemlere ilişkin bazı tespit ve önerilerini, ?Maraş´tan Marake

Fikrî sorunlarımızın temeline inebilmek

Bilerek ya da bilmeyerek sömürgecilere uşaklık etmemek

 

Sömürge düzeninin keşif kolu olarak tanımladığı ırkçılık, oryantalizm ve misyonerlik meselesine dair üstat Fikri Tuna şu açıklamaları yapar:

?Sömürge düzeni sadece yeraltı ve yerüstü maddi servetleri elde etmekle yetinmez. Nitekim çok disiplinli ve çok kapsayıcı bir şekilde girmiştir İslâm âlemine. Askerî harekâta başlamadan önce ?oryantalizm; şarkiyatçılık´ başladı. Amaç İslâmî ilimlerdi.

Bir taraftan sosyalizm, diğer taraftan Arap milliyetçiliği yayılıp giderken, ?Arap Sosyalizmi´ni savunanlar da olmuştur, Amâra gibi. Câbirî de bunlardan olup bilhassa Fransız oryantalizmiyle sıkı fıkı idiler. Hasan Hanefi, Halepli Corc Tarâbişî gibi yazarlar hem Arap milliyetçiliğini hem de sosyalizmi birleştirip savunmuşlardır. Şimdi Türkiye´de Arap milliyetçiliğinin ve sosyalizminin yayılış tarihi pek bilinmediğinden, bu adamların mazilerini ve gayelerini bilmedikleri için kitapları çevrilip yayınlanmıştır. Câbirî; ?Arap aklı kavramını kullanmak aklımdan bile geçmedi.? diyor bir mektubunda. O, Sâtı Bey mezhebindedir. Tarâbişî; Arap olmadığını bildiğiniz hâlde onların etnisitesini nasıl inkâr eder, tamamen Batı emperyalizminin oyununa nasıl gelirsiniz?? diye soruyor Câbirî´ye. Bu yüzden onlardan yapılan tercümeler bir taraftan fayda sağlarken, diğer taraftan meseleleri karıştırdıkları için zarar vermiştir (s.283).

Câbirî sosyalist blokun en güçlü temsilcilerinden olduğu gibi Arapçıdır da. Tarâbişî ile Paris´te görüştüğümde üç ciltlik eserini vermişti bana. Bu eserinde Tarâbişî Câbirî´yi yerden yere vuruyor.

Sadece Câbirî değil, Ezherliler bile Abdünnâsır´ın etkisi altında kalmıştı. Bizde de Turancılıkla başlayan bir akım var. Nihat Keklik ofisime gelip Türk-İslâm Ahlakı başlıklı bir risale getirdiğinde bu şekilde bir başlık kullanmasını tenkit etmiştim (s.50).

Türk, Arap, Berberi, Kürt, Çerkes vb. ırkçılıkları dinin yerine ikame edilirse İslâm kardeşliğine ve birliğine zarar verir. Irkçılık üstünlük iddiasına dayanır. Bu ise ilmî esaslara muhalefet etmektir. ?Kullukum min Âdeme we Âdemu min turâb: Hepiniz Âdem´densiniz, Âdem ise topraktandır.? diyerek Rasulullah (sas) ırkçılık meselesini tamamen kapatır ve İslâm kardeşliğini savunur. Hangi ırk olursa olsun, ırkçılık ve sosyalizm İslâm birliğini bölmeyi amaçlar (s.283).

Şarkiyatçılık hareketinin asıl gayesi Müslümanlar arasında şüphe yayarak onları İslâm´dan uzaklaştırmak ve İslâmiyet´i zayıflatmaktır. Güçlü Macar müsteşrik Goldziher gibi birkaç istisna dışında, Malik Bin Nebi´nin el-İstişrâq we´l-Musteşriqûn (Oryantalizm ve Oryantalistler) adlı eserinde de vurguladığı gibi İslâm´ı çarpıtarak anlatan kimselerdir. Hem şarkiyatçılık hem de misyonerlik faaliyetleri İslâm´ı zayıflatarak İslâm âlemini yıkmak hedefini gütmüş, fıkhi ve tasavvufi mezhepleri ayrı bir dinmiş gibi takdim etmişlerdir. Müslümanların içinden çeşitli bölgelerde bu müsteşriklerin etkisinde kalarak benzer fikirler savunanlar da çıkmıştır.

Bugünkü İslâm âleminin perişan durumu ve İslâm´dan uzak düşmeleri öncelikle Müslümanların kendi sorunudur. Ancak Amerika ve Rusya başta olmak üzere şarkiyatçılık ve misyonerlik hareketiyle kavram kargaşasına yol açmalarının bunda önemli bir payı vardır.? (s.265).  

 

Irkçılık, misyonerlik ve oryantalizm üçlüsüne karşı dikkatli olmak

 

?Bu üç önemli hususu daha detaylı ele almak icap eder:

1) Irkçılık: Batı İslâm´ı ırkçılıkla parçalamak istemiştir. İslâm´ı kaldırıp ırkçılığı bir ideoloji olarak yerleştirmek istemiştir. Bizde Turancılık? Akçuraoğlu Yusuf´un Üç Tarz-ı Siyaset adlı eserinde bu husus çok net anlatılır. Osmanlıcılığı ve İslâmcılığı bertaraf edip Türkçülüğü savunuyor. Aynı şekilde Arap ırkçılığı? ?Arap devletleri´ ve ?Müslüman devletler´ diye kullanıyorlar şimdi Araplar. Birçok toplantıda bu yaklaşımı tenkit etmek zorunda kaldım, buna niye ihtiyaç duyuyorsunuz diye. ?İslâm milleti´ niye yetmiyor diye (s.279).

2) Misyonerlik: Kültür hareketlerinin dışında oluşan Türkçülük, Arapçılık, Berberilik gibi ırkçılık hareketleri şarkiyatçılığın ve misyonerliğin sonucu olmuştur. Dostum Ömer Ferruh et-Tebşîr we´l-Mubeşşirûn (Misyonerlik ve Misyonerler) isimli eserinde Lübnan, Suriye, Anadolu gibi yerlerde yetmiş adet okul açıldığını anlatır. Ajanlık yapan, sömürgeye öncülük eden kültürel kılıklı müesseselerdi bunlar. Misyonerlikten maksat sadece Hıristiyanlaştırmak değildir. Lübnan´da ekalliyet ile çok uğraştılar, Berberilerle uğraştılar, ama başaramadılar.

İslâm´da ?fikirde vahdet´ vardır. Bölge tanımaz. İslâm medeniyetinin simgesi, siması, ruhu birdir, çeşitli taksimler yoktur. Şimdi Kurtuba feylesoflarının akılcı, İran feylesoflarının işraki tarafları gibi parçalama yaklaşımları görülmektedir? (s.280).

Massignon, Gibb gibi müsteşriklerin amaçlarını Mustafa Abdurrâzık, eserinde çok açık anlatmıştır. Yani, sömürge sistemi, sadece maddi zenginlikleri değil, fikrî, ilmî ve medeni güçlerini de yok etmek, Müslümanları maziden koparmak ve kendi kendilerini tanımamalarını sağlamak ister. Tarihlerini, isimlerini, şahsiyetlerini değiştirmek? Buna fikir ve kültür emperyalizmi denir. Müslüman şahsiyetini yok ederek, bir daha İslâmî bir hareket ve güç doğmamasını temindir gaye. Sömürüde ?fikir emperyalizmi´ çok büyük zarar verdi. Bizde bazı ilahiyatçılar bile bu tuzağa düşmüştür. İslâm düşüncesindeki düzgünlük ve dürüstlüğü yok etmek istediler.

Irkçılık da kültür emperyalizmine girer. Turancılık alanında meşhur isimlerin bilinmesi gibi Arap milliyetçiliği denince bazı isimler akla gelir. Mesela, Sâtı Bey, Osmanlı Devleti´nde yüksek bir bürokrat ve üniversite hocası idi? Osmanlı Devleti çökünce Suriye´de, başka yerlerde bakanlık, müdürlük vb. görevler yapmıştır. Arap âlemi onu ?Arapçanın ve Arapçılığın peygamberi´(!) kabul eder, bizdeki Ziya Gökalp gibi.

Sâtı Bey´in ana fikri şudur: ?Irkı, sülâlesi, memleketi ne olursa olsun, Arapça yazan, Arapça konuşan herkes Arap´tır´. Arap milliyetçiliğini ortaya atıp disiplinize eden Sâtı Bey´dir. ?el-Ummetu´l-Arabiyye: Arap Milleti?ni oluşturmak için çeşitli dilleri kat´i surette kabul etmiyor? (s.281).

? Başka tarafa kaymasın diye Cemal Abdünnâsır başkanlığında Arap milliyetçiliği teşvik edilmiştir. O, Arap milliyetçiliğini İslâm´ın yerine koymaya ve Müslüman Kardeşler´i bertaraf etmeye gayret etmiştir. Mısır´da Çerkes, Türk kim yaşadıysa Sâtı Bey herkesi Arap kabul eder. Sanırım Turancılardan etkilenmiştir.

İşin en tehlikeli boyutu, Arap milliyetçiliğinin İslâm´ın yerine geçirilmesidir. Onun için ?Arap devletleri ve İslâm devletleri? diyebiliyorlar (s.282).

3) Şarkiyatçılık: Batı gibi Doğu Avrupa da müdahil oluyor bu meseleye: el-İştirâkiyye we´l-Arabiyye; Sosyalizm ve Arapçılık. İslâm´ı da sosyalizm ile açıklıyorlar. Bu modaya uyan Şevkî: el-iştirâkiyyûn we ente imâmuhum: Sosyalistler? Sen onların önderisin.? demiştir Hz. Peygamber´e hitaben! ?İslâm´da sosyal adalet var?? fikri, mal ve mülkiyetle, taksim ve idareyle ilgili bazı meseleleri cımbızla çıkarıp bir Arap sosyalizmi inşa ederek, bunu da İslâm´ın yerine geçirme projesi idi. Rusya burada çok etkin olmuştur. Ama İngiltere ve Batı da buna destek olmuştur.? (s.282).

 

Arap Irkçılığına ve eski sosyalistlere karşı uyanık olmak

 

?Ezher gibi dinî müesseselerde bile sosyalizm gayet normalmiş gibi karşılandı. Zamanın Ezher Şeyhi, Evkaf Bakanı Bakuri iştirakiyye ile ilgili makaleler yazdı. Ezher külliyelerinden mezun olanlar sosyalizm fikirleriyle meşbu şekilde mezun olmaya başladılar (s.282).

?İslâm´da sosyalizm?, ?İslâm´da demokrasi? gibi kavramlara hiçbir zaman pirim vermedim. Sosyal adalet demek daha doğrudur. İktisadi mezheplerde İslâm´ın yaklaşımı diğer nizamlardan farklıdır, bir olayda benzeşmesi önemli değildir. İslâm kapitalizmle de komünizmle de bağdaşmaz. Safa Mürsel, Said Nursi´nin mutedil sosyalizmin İslâm´a yakın olduğunu söylediğini aktarır. Ama küll hâlinde mutabık değildir. Ebu Zerr´i, Hz. Ömer´i sosyalist yapmanın anlamı yoktur! Mustafa Sıbâ´î İştirâkiyyetu´l-İslâm (İslâm Sosyalizmi) adlı eseri sebebiyle ölürken ağlıyordu. Devalibî anlatır; ?İştirakiyye kelimesini kullanmakla bütün hayır işlerimin sevabını kaybettim.? demiştir Sıbâ´î (s.283).

?İnsanlar üç şeyde ortaktır; su, ateş, otlak.? hadisini esas almıştı Sıbâ´î. Aslında Kitâbul-Haracel-Hisbe fi´l-İslâm ve Kitâbu´l-Emwâl gibi üç eserin bir arada ele alınmasından ibaretti onun çalışması. Ancak, ?Parlamenter olarak Moskova´ya gittiğimde sosyalizmin bir Yahudi tuzağı olduğunu anladım, onun için bu kelimeyi (el-İştirâkiyye) kullandığım için ağlıyorum.? diyerek pişmanlığını belirtmişti.? (s.284).

 

Sahte baharlara aldanıp ayazda kalmamak

 

?Arap sosyalizminin etkisi 1967 savaşına kadar devam etti. Arap-İsrail savaşında mesele değişti. Hep İsrail galip gelince, Arap milliyetçiliğinin ve sosyalizmin hiçbir mana ifade etmediği, dışarıdan sokulduğu anlaşıldı. Bu sebeple Arap milliyetçiliğine karşı bir hareket başladı. Mesela, Kral Faysal İslâm birliğini savundu, o kazandı, Nâsır´ın hareketi söndü gitti. Arap dünyası büyük bir çoğunlukla İslâm´a dönüyor artık. Mısır´da kadınlar çok açıktı. Kahireli Fikri Abaza Şam´a geldiğinde ?Şam´da Allah´ı arıyorum.?(!) diye yazmıştı. Suriye ve Güney Yemen tamamen komünist olmuştu. Batı´nın desteğiyle İsrail´in gücü, Arap milliyetçiliğinin zilletini gösterdi, kendilerine geliyorlar artık.

Tunus´ta başlayıp birçok Arap ülkesini saran ?Arap Baharı´ hareketi, bu ezikliğin, bu mağlubiyetin, bu despot idarelerin bir neticesi olarak karşımıza çıktığı görüşü savunulduysa da sonunda bunun da Amerika ve Batı´nın tuzağı olduğu ortaya çıkmıştır. Batı´da her gün değişiklik olduğu halde İslâm âleminde Birinci Dünya Savaşı´ndan beri değişim olmadı, sosyal haklarda bir adım ilerleme olmadı. İnsanların tahammül gücü kalmadı. Amerika´nın Cibuti´de, Afrika´da? dünyayı ihata etmek için kurduğu tuzaklar var, acaba bu hareketlerde onun parmağı var mı? ?Anarşiye boğulan insan hangi değneği uzatsan sarılır´ mantığı mı kullanılıyor? (Suriye de) Libya gibi yem mi olacak yine, diye bir tedirginlik de var. Çok gizli ve hasis bir plan varsa, sömürüye elverişlilik devam ediyor mu diye düşünmeden duramıyor insan (s.284).

Malik Bin Nebi´nin Kültür Problemi isimli kitap serisinde büyük bir maharetle açıkladığı üzere hiçbir sömürünün ?sömürülmeye elverişlilik´ durumu olmadan tahakkuk edemeyeceğine dikkat çeken Fikri Tuna´nın; birliği temin edemeyen milletlerin parçalanmaya ve güçlü devletler tarafından sömürülmeye mahkûm olduğunu, Allah Rasulü´nün (s) ?Mümin bir delikten iki defa ısırılmaz.? hadisi gereğince, düşmanlarımızdan yardım beklemeyi bırakıp, fedakârca bütün imkânları seferber edip yapabileceğimizin en iyisini yaparak sömürüye elverişlilikten nasıl kurtulabileceğimize ilişkin tespit ve önerilerini inşâAllah gelecek haftaki yazımızda aktaracağız.

Üstat Fikir Tuna´nın; yaşadığı ve gezdiği yerlerdeki gözlem ve tahlillerini, yakın tarihimizin önemli şahsiyetleriyle buluşmalarını ve onlar hakkındaki değerlendirmelerini, İslâm, kapitalizm, sosyalizm, kavmiyetçilik, ırkçılık, sömürgecilik, sömürüye elverişlilik, hilafet, ahlak ve özeleştiri gibi önemli konulardaki görüşlerini ?Maraş´tan Marakeş´e Fikri Tuna? isimli eserimizden okuyarak bu mühim tecrübe ve tahlillerden en iyi düzeyde istifade etmenizi temenni ediyorum.

Kaynak:

Fethi Güngör; Maraş´tan Marakeş´e Fikri Tuna, Pınar Yayınları, İstanbul 2019, 407 s., http://pinaryayinlari.com/kitap.php?id=928

ETİKETLER

MARAŞ´TAN MARAKEŞ´E FİKRİ TUNA, CÂBİRÎ, ARAP AKLI, SÂTI BEY, CORC TARÂBİŞÎ, EZHERLİLER, CEMAL ABDÜNNÂSIR, TURANCILIK, NİHAT KEKLİK, MACAR MÜSTEŞRİK GOLDZİHER, MALİK BİN NEBİ, EL-İSTİŞRÂQ WE´L-MUSTEŞRİQÛN, ORYANTALİZM VE ORYANTALİSTLER, KÜLTÜR PROBLEMİ, IRKÇILIK, MİSYONERLİK, ORYANTALİZM, ŞARKİYATÇILIK, ÖMER FERRUH, ET-TEBŞÎR WE´L-MUBEŞŞİRÛN, MİSYONERLİK VE MİSYONERLER, FİKİRDE VAHDET, KURTUBA FEYLESOFLARI AKILCI, İRAN FEYLESOFLARI İŞRAKİ, MASSİGNON, GİBB, MÜSTEŞRİKLER, MUSTAFA ABDURRÂZIK, KRAL FAYSAL, İSLÂM BİRLİĞİ, ARAP BAHARI, ARAP MİLLİYETÇİLİĞİ, EL-UMMETU´L-ARABİYYE, ARAP MİLLETİ, MÜSLÜMAN KARDEŞLER, SOSYAL ADALET, İSLÂM´DA SOSYALİZM, İSLÂM´DA DEMOKRASİ, SAFA MÜRSEL, SAİD NURSİ, DEVALİBÎ, MUSTAFA SIBAİ, SIB´Î, İŞTİRÂKİYYETU´L-İSLÂM, İSLÂM SOSYALİZMİ, KİTÂBUL-HARAC, EL-HİSBE Fİ´L-İSLÂM, KİTÂBU´L-EMWÂL,

DirilişPostası



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER