Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Felaket kapıyı çalarak geldi

Ateş Kuşları’ hangara girdi, ormanlarımız küle döndü... Türk Hava Kurumu uçaklarının sadece 100 litrelik kapasite eksikliği bahanesiyle çürümeye terk edildiği günden bu yana alevlerle mücadele zafiyete uğradı.

Felaket kapıyı çalarak geldi

Orman yangınlarında iki hafta geride kaldı. Köyceğiz’de alevler Denizli sınırına dayandı. Manavgat’ta yerleşim yerlerinin yakınında bir yangın daha çıktı. Meteoroloji’nin, uluslarası kuruluşların uyarılarına karşın yaşanan yönetim zafiyeti on binlerce hektarlık alanın kül olmasına kapı araladı. Eylem planı ve yerel yönetimlerle koordinasyon eksikliği, THK’nın işlevsizleştirilmesi, resmi açıklamalardaki tutarsızlık ve sorumlu bulma çabası sürecin yönetilemediğini gösterdi.

‘BAŞKANLIKTAN SONRA YANGINLARDAN ETKİLENEN ALAN MİKTARI İKİ KAT ARTTI’

Alevler yurt dışından kiralanan uçaklarla büyük ölçüde kontrol altına alınırken gözler ilk günden bu yana hangardaki THK uçaklarında. Kurumun yangınlara karşı geçmiş yıllardaki etkili müdahalesi verilere yansıdı. KARAR TV’de konuşan CHP’li Öztunç “2002’de 20 uçağımız vardı. 2009-2011 arası yangın başına düşen yanan alan miktarı 2.07 hektar. 2018-2020 arası ise 5 hektar. Hani başkanlık sistemi erken müdahaleyi beraberinde getirecekti?” dedi.

THK’YA KİLİT VURULUNCA FELAKET KAPIDAN GİRDİ

Türk Hava Kurumu uçaklarının sadece 100 litrelik kapasite eksikliği bahanesiyle çürümeye terk edildiği günden bu yana orman yangınlarıyla mücadelenin zafiyete uğradığı son üç yılın rakamlarına yansıdı.

THK uçaklarının son olarak kullanıldığı 2018’de 5.3 bin hektar alan zarar gördü. Bu oran her geçen yıl ikiye katlanarak yangınlardan etkilenen alanlar 2019’da 11.3 bin, 2020’de 20.9 bin ve 2021’de 170 bin hektara yükseldi.

Orman yangınlarında 14 gün geride kaldı. Köyceğiz’de alevler Denizli sınırına dayandı. Manavgat’ta yerleşim yerlerinin yakınında günler sonra tekrar alevler yükselmeye başladı. Meteoroloji’nin, uluslarası kuruluşların uyarılarına karşın yaşanan yönetim zafiyeti on binlerce hektarlık alanın kül olmasına kapı araladı. Eylem planı ve yerel yönetimlerle koordinasyon eksikliği, THK’nın işlevsizleştirilmesi, resmi açıklamalardaki tutarsızlık ve sorumlu bulma çabası sürecin yönetilemediğini gösterdi. Alevler yurt dışından kiralanan uçaklarla büyük ölçüde kontrol altına alınırken gözler ilk günden bu yana hangardaki THK uçaklarında. Kurumun yangınlara karşı geçmiş yıllardaki etkili müdahalesi verilere yansıdı. KARAR TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un sunduğu Bi’ Karar Ver programına konuk olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç partisinin orman yangını raporuna dair dikkat çeken bilgiler paylaştı. Türkiye’de bu yıl 170 bin hektar alan yandığını söyleyen Öztunç, yangın konusunda hükümeti sudan çıkmış balığa benzetti.

170 BİN HEKTAR ORMAN KÜL OLDU: 2018 yılında Türkiye’de 5 bin hektar orman yandığını ve THK’nın uçakları en son 2018 yılında kullanıldığını söyleyen Öztunç şöyle konuştu:
“2019 yılında hangarlara atıldı. 2019’da 11 bin hektar, 2020’de 23 bin hektar, şu ana kadar Türkiye’de bu yıl 170 bin hektar alan yandı. Muğla’da Köyceğiz hariç 66 bin hektar alan yanıyor. Antalya’da 75 bin hektar orman alanı yandı. 48 bin hektar da tarım alanı yandı. 2002 yılında Türkiye’nin 20 tane yangın söndürme uçağı vardı. 2009-2011 döneminde Türkiye’nin yangın başına düşen yanan alan miktarı 2.07 hektar. Başkanlık sistemine geçtiğimiz 2018-2020 arası 5 hektar. 2 buçuk katı. Hani başkanlık sistemi erken müdahaleyi beraberinde getirecekti?”

RUSYADAN GELEN 3 ÜÇAĞIN 2’Sİ ARAZALIYDI: Yangın söndürme ve müdahale konusunda hükümetin başarısızlığının altındaki sebebi Öztunç “Pakdemirli beceriksiz ve kötü bürokratlar var. Tayyip beyden haber gelmeden hiçbir şey yapamıyorlar” sözleriyle yorumladı. CHP’li Öztunç, orman yangınlarının başında Rusya’dan 2’si arızalı 3 kiralık uçağımız olduğunu söyledi. “Hemen uçak arayışına girselerdi biz yangınlara müdahale edebilirdik. 14 gündür bir yangın söndüremedik böyle ülke olur mu?” diyerek tepki gösterdi.

CUMHURBAŞKANI’NIN UÇAĞI GELDİ: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Manavgat’taki yangını gözlem amacıyla yaptığı ziyareti değerlendiren Öztunç, şunları söyledi: “Manavgat’ta Erdoğan uçakla değil helikopterle gözlem yaptı. Ama yangın alanlarının üzerinde uçarken yangın söndürme helikopterleri güvenlik açısından çalıştırılmadı. Manavgat’ta vatandaş ‘uçak, uçak, uçak’ diye bağırıyordu. Geldi ama Cumhurbaşkanının uçağı geldi. ‘Helikopter, helikopter su dökün’ diye bekliyordu. Sayın Cumhurbaşkanının helikopteri geldi.”

3 AYRI TARİHTE 3 FARKLI UÇAK AÇIKLAMASI

Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesi 28 Temmuz’dan beri devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin üç farklı tarihte yaptığı üç farklı yangın söndürme uçağı açıklama kafaları karıştırdı. Pakdemirli, ilk olarak 30 Temmuz’da “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız yok, envanterimizde yangın söndürme helikopterimiz yok. Bu ezelden beri böyle. Ancak envantere de uçak alımı ile ilgili, sayın Cumhurbaşkanı’mızın talimatlarıyla çalışmalara başladık. İhalesini de inşallah bu sene içerisinde tamamlıyor olacağız” dedi. Pakdemirli 1 Ağustos’ta da “Uçak olarak dünyada az bulunur bir filo sahibiyiz” açıklaması yaptı. Pakdemirli 10 Ağustos’ta ise Yunanistan’da devam eden orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada, yangın söndürme araçlarında şu anda önemli bir kapasite fazlası olduğunu belirterek “Komşumuza da yardımcı olmamız gerekiyor” demişti.

BU KADAR NET YALAN SÖYLEYEN İNSAN BAKANLIK YAPABİLİR Mİ?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Pakdemirli’nin üç farklı uçak açıklamasına tepki gösterdi. Özkoç “Allah kahretsin ya. Yalancı insanlar. Beceriksizler. Yüzsüzler. Gerçekten bu kadar samimiyetsizlik olur mu? Nasıl bir yüze sahipsiniz? Nasıl bir vicdana sahipsiniz? Nasıl insansınız? 48 saat arayla bu kadar net yalan söyleyen insan, bakanlık yapabilir mi? Bırak bakanlığı. Dün Marmaris’te yaptığı açıklama, ‘Çok sayıda yangında görevlendirilmeyen uçağımız olduğu için komşumuza yardımcı olmamız gerekiyor.’ Bizim bildiğimiz üç uçak kiraladın, onlar da zamanında müdahale edemediler, yardım uçakları geldi, geldi gelmedi derken ormanlarımız senin beceriksizliğin yüzünden çığlık çığlığa yandı. Şimdi kullanmadığımız o kadar yangın uçağı var ki başka ülkelere gönderecekmiş. Allah sizi ıslah etsin” dedi.



Anahtar Kelimeler: Felaket kapıyı çalarak geldi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER