Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ezidi toplumundan HDP'ye ikinci mektup: Talebimiz hiçe sayıldı, derin bir kırgınlık içerisindeyiz

Ezidiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsil edilmek için HDP'yi muhatap alan ikinci bir mektup yayınladı

Ezidi toplumundan HDP

İndependent Türkçe’den Abdülhakim Günaydın’ın, “konu ile ilgili” haberi…

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), partilerdeki isim değişikliğinden sonra geçici aday listesini yayınladı. 

Seçimlerde 24 siyasi parti ve 152 bağımsız aday yarışıyor.

Siyasi partiler son günde aday listelerinde boşalan yerlere yeni isimler ekledi.

Örneğin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Karabük Milletvekili Adayı Murat Karagül, ikinci sıradan aday gösterildiği için adaylıktan çekildi.

İYİ Parti Konya Milletvekili olarak 5'inci sıradan aday gösterilen Süleyman Şenol, listedeki sıralamasını beğenmeyerek hem adaylıktan hem de partisinden istifa etti.

Yine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in danışmanı Hasan Sami Özvarinli, milletvekili adayı gösterilmeyince partisinden istifa ederek AK Parti'ye katıldı.

HDP Ezidilerin talebine kulak tıkadı

Benzer liste sıralama rahatsızlığı Halkların Demokratik Partisi (HDP) için de yaşanıyor.

Sırlamadaki yerini beğenmediği için HDP'den istifa eden olmadı ama bazı kesimler tepkili.

 

HDP

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Ezidilerin talebine kulak tıkadığı iddia edildi / Fotoğraf: Twitter

 

Geçen hafta Ezidi toplumu HDP'ye hitaben bir mektup kaleme almış ve seçilmesi zor görünen bir yerden aday gösterildiği için sıralamanın tekrar gözden geçirilmesi talebinde bulunmuştu.

HDP, Ezidi toplumunun talebine olumlu yanıt vermeyerek listede herhangi bir değişikliğine gitmedi.

Bunun üzerine diaspora yaşayan Ezidi toplumunun temsilcileri ikinci bir mektup daha yayınlandı.

"Partimizin yetkili kurullarına da ilettik"

"Partimize ve Halkımıza" başlıklı kaleme alınan mektupta, "Ezidi toplumu olarak 9 Nisan 2023 tarihinde milletvekili listelerinin YSK'ya teslim edilmesinin ardından ilişki içerisinde olduğumuz bütün Ezidi kurumlarıyla da istişare ederek Ezidi kontenjanı için riskli bir sıralama belirlendiğine yönelik kaygılarımızı paylaşmış, temsiliyet meselesinin partimiz ve halkımız için ifade ettiği önemden hareketle, Ezidi toplumunun Meclis'te temsil edilmesinin bizler için taşıdığı anlamı ve hassasiyetlerimizi partimizin yetkili kurullarına iletmiş, bu konuda çözüm bulunması ile ilgili taleplerimizi paylaşmıştık" hatırlatmasında bulundu.

 

LAleş

Ezidi toplumundan HDP'ye temsil çağrısı / Fotoğraf: AFP

 

"Kaygılarımızın giderilmediğini gördük"

Hem tarihsel hem de dönemin ruhu itibariyle Ezidilerin TBMM çatısı altında temsil edilmelerinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirtilen mektupta, "Hassasiyet ve kaygılarımızın yer aldığı demokratik ve haklı taleplerimizi açık bir şekilde, Partimizin yetkili kurullarına ilettiğimiz halde kaygılarımızın giderilmediğini gördüğümüz için ikinci bir açıklama yapmanın önemli ve gerekli olduğu kanısına vardık."

"Hesap sormayı seçim sonrasına bırakacağız"

Taleplerinin hiçe sayılması ve hassasiyetlerinin dikkate alınmamasının Ezidi toplumunda derin bir kırgınlığa yol açtığının vurgulandığı mektupta, "Bu haklı taleplerimize karşı serzenişimize sessiz kalınması sorunsalıyla ilgili kişi, kurum ve kurullardan temel ilkeler çerçevesinde hesap sormayı ve bu ağır vakayı netleştirmeyi seçim sonrası döneme bıraktığımızı ayrıca ifade etmek isteriz.  Bu konudaki hassasiyet ve kaygılarımızın ilk günkü gibi devam ettiğini ama seçimlerin tarihi öneminin bize yüklediği sorumluluk bilinciyle hareket edeceğimizi ve devam eden süreçte hem partimizi hem de Ezidileri güçlendirecek kararlı bir yol izleyeceğimizi halkımızın bilgisine sunarız" ifadeleri kullanıldı. 

 

mektup

 

"Amed Ezidisiz, Ezidiler ise temsiliyetsiz kalmamalı"

Ezidi iş insanları başta olmak üzere tüm kurum temsilcilerinin Diyarbakır 10'uncu sıra kontenjanlarını destelemek ve parlamentoda mutlaka temsil edilmelerini sağlamak adına seçim çalışmalarına bütün imkanlarıyla katkı sunacaklarına değinen mektupta şunlar kaydedildi: 

"Bu bağlamda seçim bürosu kurmak başta olmak üzere aktif bir çalışmanın içinde yer alacağımızı, ev ev, köy köy çalışıp sahada olup tüm gücümüzü ve imkânlarımızı seferber ederek kazanmaya odaklanacağımızı belirtmek isteriz. Sadece Ezidi temsiliyeti için değil, halkımızın yarıştan en güçlü şekilde çıkmasını sağlamak için maddi ve manevi bütün olanak ve gayretlerimizi seferber edeceğimizi taahhüt ederiz. Çünkü Amed Ezidisiz, Ezidiler ise temsiliyetsiz kalmamalıdır. Unutulmamalıdır ki bizler 72 millete aynı nazarla bakan ve her gün yeniden doğan güneşe önce halklar sonra kendimiz için dua eden bir milletiz. Meleklerin irfanı ve Yezdan'ın itikadıyla kazanacağız."



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER