Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Euro neden 8 lirayı geçti?

Euro’nun 8 lirayı geçerek rekor kırmasını değerlendiren Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, "Sebebi dolar/Euro paritesi..." diye yazdı.

Euro neden 8 lirayı geçti?

Euro’nun 8 lirayı geçerek rekor kırmasını değerlendiren Sözcü yazarı Murat Muratoğlu, "Euro'nun tek başına hareket ettiği falan yok! Sebebi dolar/Euro paritesi… Bizde 6.85 liraya sabitlenmiş dolar hızla değer kaybetmeye başlayınca diğerleri yükselmeye başladı haliyle” diyor.

Amerika ile Çin arasındaki çarpışmanın doları ciddi anlamda yaraladığını belirten Muratoğlu, “Amerika'nın bütçe açıkları ve Amerikan Merkez Bankası'nın sonsuz para basma garantisi de doların değerini düşüren etkenler arasında…Amerikan Merkez Bankası'nın bilanço büyüklüğü 10 ay gibi süreçte 3.5 trilyon dolardan 7 trilyon doların üzerine çıktı. Geçen hafta istihdam piyasasından gelen olumsuz veriler, Amerika'nın daha fazla para basacağı beklentilerini artırınca dolar iyice zayıfladı. Değer kayıplarını her gün artırdı” ifadelerini kullanıyor.

 

"Merkez bankalarının tahvil alarak karşılığında para basması, dünyada negatif faizle işlem gören tahvil stokunu 15 trilyon dolara yükseltti. El bombası gibi" diyen Muratoğlu, şöyle devam ediyor:

"Neden bir yatırımcı üstüne para vererek borç versin? Negatif faizler, tüketicilerin bankalardaki paralarını çekmesine ve ödeyebileceğinden çok daha fazla borç almasına neden oluyor. Ne bankalar para kazanabiliyor ne şirketler belini doğrultuyor. Ekonomiler buna uzun süre dayanamaz… İşlerin bir anda değiştiğini düşünün… Bu 15 trilyon dolarlık tahvili kime hangi getiri karşılığı satacaksınız? Bugün sorun yaşanmaması yapılanın doğru olduğu anlamına gelmez! Türkiye'ye gelince… Herkes geniş geniş para basıyorsa, biz basınca neden sorun oluyor? Ebeveyn nasihatidir: Herkes kendini kurtarır olan sana olur."

Kaynak: milligazete.com.tr



Anahtar Kelimeler: neden lirayı geçti?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER