Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Euobserver: Türkiye'nin akıllı oyunu: AB'yi bölünmüş tutmak

Euobserver'de Malik Azmani'nin, “Türkiye'nin akıllı oyunu" adlı makalesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunanistan'ı doğrudan tehdit ederek çok ileri gittiği ileri sürülüyor.

Euobserver: Türkiye

Euobserver'de Malik Azmani'nin, “Türkiye'nin akıllı oyunu: AB'yi bölünmüş tutmak” başlıklı görüş haberinde, AB ülkelerinin Doğu Akdeniz krizinde Türkiye'ye karşı gösterdiği pasif tavır ve Yunanistan'a yeterince destek verilmediği eleştiriliyor. Haber'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Yunanistan'ı doğrudan tehdit ederek çok ileri gittiği ileri sürülüyor.

Malik Azmani'nin Türkiye ile ilgili görüş haberi şöyle:

Parlamento üyesi olarak Brüksel'de bir yıldan biraz fazla bir süre sonra ve AB'nin dış ilişkilerini yakından takip ederek, Avrupa Birliği'nin dünya sahnesinde gücünü nasıl etkisiz hale getirdiğini görmek beni hayrete düşürüyor.

Şu anda Türkiye adında orta büyüklükte bir güç, jeopolitik çıkarlarını savunmak amacıyla Akdeniz bölgesinde çok sayıda çatışmaya müdahale ederek ağırlığının üzerinde yumruk atıyor ve biz de burnumuzun dibinde olmasını sağlıyoruz.

Libya ve Suriye'deki askeri varlığı ile Türkiye, bu çatışmalarda önemli bir etkiye sahiptir.

Buna karşılık, AB'nin , BM silah ambargosunun uygulanmasında mütevazı bir rol oynayan, Libya kıyılarına yakın bir deniz Harekatı olan İrini Operasyonu var.

AB Dışişleri Bakanı Josep Borrell'in dışişleri ve güvenlik politikası araçlarında sınırlı seçenekleri var ve ne yazık ki çok az etkisi olan diplomatik çabaları yoğunlaştırmaya başvurabilir.

Basitçe söylemek gerekirse, AB, Akdeniz bölgesindeki çatışmalarda jeopolitik bir önem faktörü değildir. Bu şaşırtıcı.

AB, yakın çevremizde istikrar, işbirliği ve ilerlemeyi sağlamaya büyük ilgi gösteriyor. Yine de kenarda kalıyoruz ve başkalarının müdahale etmesine izin veriyoruz.

Türkiye ile AB üye ülkeleri Yunanistan ve Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz'de gaz arama konusunda tırmanan çekişme, bu üzücü sonucun bir kanıtıdır.

En son gelişme, yani Türkiye'nin Yunanistan'ı savaşla tehdit etmesi, tüm Avrupa üye devletlerinin hem Yunanistan hem de Kıbrıs ile tam dayanışma içinde kalmasına neden olmalıdır.
Maalesef bunun tersi doğrudur.

Üye devletlerin çeşitli bireysel çıkarları, sonuç olarak ortak bir stratejinin olmamasıyla AB'yi tamamen bölünmüş durumda bırakmaktadır.

Dünyadaki ikinci ekonomik blok olarak kaldıraç potansiyelimize ancak birleşik bir cephe olarak hareket edersek ulaşılabilir. Bunu başaramadığımızda, Türkiye'nin stratejik zayıflığımızdan etkin bir şekilde yararlanmasına izin veriyoruz.

Bu arada Josep Borrell durmaksızın 'diyalog' çağrısı yapıyor ve Türkiye'ye o kadar çok yaptırım uygulanması konusunda uyardı ki, bu sadece boş bir tehdit olarak tanımlanabilir.

AB'nin saldırgan Türk davranışına tepkisi tam bir öngörülebilirliğe sahiptir ve etkisizdir.
Arabuluculuk ve diyalog yoluyla gerilimi azaltmaya yönelik tekrarlayan çağrılar, yumuşak gücün Avrupa'nın her şeye cevabı olamayacağının kanıtıdır.

NATO tutarsızlığı

Daha geçen yıl, Türkiye kuzey Suriye'yi işgal etti. Avrupa'ya kapılarını göçmenler için 'açtı'; Libya'ya askeri bir müdahaleye başladı, bir Fransız firkateynini tehdit etti.

Doğu Akdeniz'de yasadışı olarak gaz sahalarını aradı. Enemli Rus askeri teçhizatı satın aldı ve şimdi açıkça bir Avrupa üye devletini ve NATO müttefiki dostunu savaşla tehdit ediyor.

Bu tek taraflı Türk davranışı, NATO'nun tutarlılığını ve işbirliğini felç ediyor.

Bu iç karartıcı (ve ne yazık ki etkileyici) listeye baktığımızda, AB'nin Türkiye'ye yönelik mevcut politikalarının ve stratejisinin işe yaramadığı sonucuna varabiliriz.

Aslında, AB-Türkiye ilişkileri sonu gelmez bir şekilde kötüleşirken, Türkiye çıkarlarını AB'nin çıkarlarına aldırmadan ve pahasına da olsa sürdürmektedir.

AB'nin 'jeopolitik oyuncu' olarak kendi sesini bulma ve ona göre kullanma zamanı gelmiştir.

Aynı zamanda, AB-Türkiye ilişkilerinin tam bir revizyonuna ihtiyacımız var. Bu ilişki hakkında daha stratejik düşünerek, Türkiye'nin önemini ve iyi komşuluk ilişkilerinin değerini kabul ederek, aynı zamanda güvenlik, göç ve ticaret gibi birçok hayati hususta işbirliğimizde yeni bir denge bularak başlayabiliriz.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'ı doğrudan tehdit ederek çok ileri gitti.

Türkiye ile ilişkimizi genel olarak yeniden değerlendirme ihtiyacının yanı sıra, şu anda Avrupa'nın birliği göstermesi ve Rumlar ve Kıbrıslıları koşulsuz olarak desteklemesi gerekiyor.

Üyelik adaylığını iptal et

İyileştirilmiş diyalog çağrısı artık tek cevabımız olamaz. Bunun yerine, Türkiye'nin aday AB üye ülkesi statüsüne derhal son verme sürecine başlamamızı öneriyorum.

Ek olarak, daha fazla AB üye devleti, Kıbrıs ve Yunanistan'ın toprak bütünlüğünü sağlamak için askeri donanma gemilerini adamalıdır.

Son olarak, eğer Türkiye daha fazla tırmanma yolunu seçerse, Avrupa Konseyi ağır yaptırımlar uygulamalıdır.

Bu yaptırımların hazırlanmasında her şey masaya yatırılmalı: İstenilen caydırıcı etkiyle sonuçlanabilmesi için Türkiye'nin çıkarlarına olan maliyeti ağır olmalıdır.

Bazı eylemlerin yansımaları olduğunu ve bu davranışa müsamaha göstermeyeceğimizi çok net bir şekilde belirtmeliyiz.

Aynı zamanda Borrell'i Türkiye ile ilişkimizi yeniden şekillendirmeye ve bu hayati komşuyla dengeli bir gelecek ilişkisi sağlamak için yeni ve güvenilir bir strateji önermeye çağırıyorum.

Yazar hakkında:
Malik Azmani, Avrupa Parlamentosu'nun Dışişleri Komitesi'nde Hollandalı bir milletvekili ve Renew Europe'un ilk başkan yardımcısıdır.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir. 

Kaynak  timeturk.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER