Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eskiden gazeteler her gün birer birer okurlara satılırdı

Mehmet Barlas- 23.03.2018

Eskiden gazeteler her gün birer birer okurlara satılırdı

Benim gazeteciliğe başladığım dönemde köklü gazeteler her gün birer birer okurlara satılırdı. Simaviler Hürriyet´in, Karacanlar Milliyet´in, Yunus Nadi vârisleri Cumhuriyet´in sahipleriydiler. Askeri darbelerde bile sahipler değişmezdi, sadece gazete yönetimleri değişirdi. Mesela 27 Mayıs´tan sonra Orhan Erkanlı Hürriyet´te önemli görevler almıştı. 12 Mart darbesinde de Cumhuriyet sahip değiştirmedi ama Nazime Nadi ile kızları ve damatları başyazar Nadir Nadi´yi gazeteden uzaklaştırdılar.

İlk büyük satış 
Bir büyük gazetenin ilk kez satılmasına örnek Milliyet´in Ercüment Karacan tarafından Aydın Doğan´a satılmasıdır. O satış çalışanları çok endişelendirmişti. Hatta Spor Servisi´nin yöneticisi Namık Sevik o sırada çok fazla izlenen ve Afrikalıların köle yapılması sürecini işleyen "Kökler" dizisine gönderme yaparak "Kunta Kinte gibi satıldık" demişti.

Satış ve alışlar
Milliyet´ten sonra gazetelerin okurlara değil de yeni patronlara satılmasınaalışıldı. Özal döneminde Asil Nadir başta Günaydın olmak üzere, aralarındaGüneş´in de bulunduğu gazeteleri satın aldı. Derken Erol Simavi´nin Hürriyet´i Aydın Doğan´a satmasına sıra geldi. Daha sonra Aydın Doğan ilk göz ağrısı olan Milliyet´i ilk kez sattı ve tepkiler üzerine geri de aldı. Ama sonunda Milliyet, Vatan´la birlikte Erdoğan Demirören´in oldu. Şimdi de sade Hürriyet değil Doğan Medya Grubu´nun tamamı, Erdoğan Demirören´e satılıyor.

Eski günlerde...
Eskiden gazeteler sadece her sabah okurlarına satıldığı için, satılmak konulu nükteler bugünkülerden farklıydı. Mesela iktidar yanlıları "Ahmet Emin Yalman her gün 25 kuruşa Vatan´ı satıyor" benzeri nükteler yaparlardı. Bugün ise kimsenin Hürriyet ile birlikte Posta´nın, Kanal D´nin, CNN Türk´ün satılmasını nükte konusu yapması kolay değil. Çünkü bu satışta bini aşkın çalışanın da kaderleri söz konusudur.

Sabır dileği
Şu anda okuduğunuz Sabah gazetesinin post-modern darbe sonrası dönemde yaşadıklarını ve kaç kez TMSF´ye geçtiğini hatırlarsanız, yeni dönemin eskisinden ne kadar farklı olduğunu bir kez daha anlarsınız.
Sonuçta Doğan Holding´den yapılan açıklamaya göre 890.000.000 $ (Sekiz yüz doksan milyon ABD Doları) "hisse değeri" üzerinden, Demirören Holding A.Ş. ile satış görüşmelerine başlanmıştır. İşin sonunda tüm çalışanlara ve özellikle mesleki kaderlerini Aydın Doğan´a bağlıymış gibi görenlere Allah´tan sabır ve kolaylıklar diliyorum...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz