Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan: Fazla içli dışlı olunursa, Taliban etkisi Türkiye’yi değiştirir

Tan, Türkiye'nin Afganistan'da silahlı kuvvet bulundurmasının tehlikeli olduğunu belirtti

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan: Fazla içli dışlı olunursa, Taliban etkisi Türkiye’yi değiştirir

Eski Washington Büyükelçisi Namık Tan, Taliban'ın Afganistan yönetimini ele geçirmesinin ardından Türkiye'nin rolüne ilişkin olarak, "Ülkemiz yetkilileri şunu iyi anlamalıdır: Türkiye ne Taliban’ı ne Afganistan’ı, ne kontrol edebilir ne değiştirebilir. Ancak fazla içli dışlı olunursa, Taliban etkisi Türkiye’yi değiştirir" yorumunu yaptı. 

Tan, "Bir iç savaş yaşaması kaçınılmaz gözüken Afganistan’da, Türkiye’nin, muharip olmasa dahi silahlı kuvvet bulundurması son derece risklidir. Etnik fay hatlarının derin olduğu bir ülkede, askeri birliğimiz ciddi provokasyonlara maruz kalabilir. Taliban davette bulunsa dahi askerlerimizin orada durmaması gerekir. Ayrıca, Afganistan konusunda sağlıklı politikalar belirlemenin ön şartı, Kabil havaalanında görev yapan askeri gücümüzün bir an önce geri çekilmesidir" düşüncesini dile getirdi. 

Tan, Yetkin Report'ta kaleme aldığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Ülkede kaos durumunun yatışmasının ve yeni yönetimin belirlenmesinin hemen ardından, talep olduğu takdirde, Türkiye, çok ihtiyatlı davranmak şartıyla, Afganistan’ın rehabilitasyonuna yardımcı olabilir. Türkiye’nin, Afganistan’da, bunun ötesinde bir rolü olduğunu düşünmüyorum.

Özel hassasiyet göstermemiz ve süratle somut siyaset üretmememiz gereken bir diğer konu da, Afganistanlı mültecilerdir. Mevcut Suriyeli mülteciler de düşüldüğünde, bu sorun, Türkiye için milli güvenlik sorunu haline gelmiş durumdadır.

Savaş içerisinde 70 yılına giren Afganistan’da, Türkiye’nin, çeşitli etnik gruplar arasında mevcut husumetlere taraf olmaktan kaçınması da hayati önemdedir." 

Yazının tamamı için tıklayın.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER