Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Eski bakanın ibretlik Erbakan anısı: ABD şartları nasıl kabul etti?..

Youtube’a yüklenen videoda, Necmeddin Erbakan, Çağalyangil’in o zaman ki bakanlar kurulunda yaptığı açıklamaları anlatıyor.

Eski bakanın ibretlik Erbakan anısı: ABD şartları nasıl kabul etti?..

1975-1977 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı görevini üstlenen İhsan Sabri Çağlayangil’in Kıbrıs Harbi sonrası ABD’ye yaptığı ziyaretle ilgili hatıraları yeniden gündem oldu.

Youtube’a yüklenen videoda, Necmeddin Erbakan, Çağalyangil’in o zaman ki bakanlar kurulunda yaptığı açıklamaları anlatıyor.

Gerek Erbakan’ın tutumu, gerekse Çağlayangil’in bu tutumun doğruluğunu teyit eden tecrübeleri, ABD’yle ilişkilerin nasıl olması gerektiğine dair ibretlik bir örneklik sunuyor.

Bilindiği gibi Kıbrıs Savaşı sonrası ABD, Türkiye’ye yaptırım kararı almıştı. Bunun üzerine Milli Selamet Partisi’nin öncülüğünde Türkiye, ülkedeki bütün ABD üslerini kapatınca ilişkiler oldukça gerilmişti. Böyle bir ortamda ABD’ye gitmeye hazırlanan Dışişleri Bakanı Çağlayangil, seyahat öncesinde Erbakan’la toplantı yapar. Erbakan’dan iki sayfalık bir liste alan Çağlayangil ABD’ye gider ve bu şartları kabul ettikleri taktirde anlaşabileceklerini söyler ve orada ABD’lilere der ki, “Sizin Senatonuz işlerinizi zorlaştırabilir ama bizim başımızda da Milli Selamet Partisi var ki sizin Senato vız gelir.”

Yurda dönünce Çağlayangil Erbakan’a teşekkür eder. Bunca yıldır ABD’ye gidip geldiğini, Erbakan’ın direktifleri sayesinde ilk defa böyle bir tecrübe yaşadığını ve ABD’ye nasıl dize getirdiklerini anlatır.

Erbakan’ın dilinden Çağlayangil’in hatırasının tamamını dinlemek için tıklayınız.


 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER