Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Esad'la görüş' bombaları

Ankara’nın en az manevra alanıyla oturacağı Soçi masasının, yeni bir göç akını riskini de içeren çok boyutlu sorunun akıbetinde belirleyici olacağı bildirildi.

Meşruiyeti sorgulanan seçimin akabinde Esad-Putin görüşmesi sonrası Rusya’nın Suriye’ye bombardımanı arttı. Saldırıların, çatışmasızlık mutabakatı çerçevesindeki İdlib ve Afrin’e yapılması dikkat çekti. Can kayıpları olduğunu bildiren ÖSO Sözcüsü, TSK’nın üslerini güçlendirdiğini öne sürdü. Milli Savunma Bakanı Akar da “İdlib esaslarına uyuyoruz. Ancak artan hava taarruzlarının bu muhtıraya uygun olmadığını söyledik” dedi.

Bombaların gölgesinde kurulacak Soçi masasındaki en kritik başlık olacak İdlib’e yönelik hamlenin ucunun Şam’a çıkacağı dile getirildi. Moskova’nın, 4.5 milyon sivilin yaşadığı kenti de Esad kontrolüne geçirmeyi amaçladığı belirtildi. Türkiye’nin son Şam büyükelçisi Ömer Önhon ise DW’ye yaptığı değerlendirmede “Putin, Erdoğan’dan silahlı grupların bölgeden çıkarılmasını isteyecek. Esad’la diyalog mesajı verecek” dedi.

Moskova’dan Ankara’ya Şam ile temas baskısı

Erdoğan-Putin arasında baş başa gerçekleşecek kritik Soçi zirvesi öncesi Suriye’de Rus saldırıları arttı. Moskova’nın TSK üslerine yakın noktalardaki cihatçı grupları vurmasının ardından bölgeye askeri sevkiyat yapıldı. Türkiye’nin son Şam büyükelçisi Ömer Önhon “Putin, Ankara’nın Esad’la diyalog kurmasını isteyecek” yorumunda bulundu.

esadd.jpg

Putin, 14 Eylül’de Moskova’da Esad’ı ağırlamış ve Türkiye’nin adını anmadan Suriye’deki ‘yabancı güçlerin’ ülkeden çıkması gerektiğini savunmuştu. (FOTOĞRAF:REUTERS)

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yarın Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek. Ana gündeminin İdlib olması beklenen Soçi zirvesinde kapsamlı konu başlıkları masaya yatırılacak.

Erdoğan’ın ABD’ye karşı tepkisini dile getirdiği, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci bir paketinin de alınacağını duyurduğu süreçte Moskova’dan kritik Suriye adımları geldi. Görüşme öncesi İdlib ve Afrin’i bombalayan Moskova, Ankara’yı taahhüt ettiği görevleri yerine getirmemekle suçladı.

Önceki gün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un İdlib’de cihatçı gruplar üzerinden yönelttiği ithamların ardından dün de Rusya’nın Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Tuğamiral Vadim Kulit, bazı militanların Türkiye’nin denetimindeki bölgeden çıkmaya çalıştığını ve olay sonucunda beş Suriyeli askerin yaralandığını söyledi.

Reuters’e konuşan Özgür Suriye Ordusu kaynakları ise Afrin’e yönelik hava saldırılarında en az beş ÖSO militanının hayatını kaybettiğini, 12 sivilin yaralandığını açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu sözcüsü Binbaşı Youssef Hamoud “Rusya bu hafta saldırıları artırırken bu saldırılar İdlib bölgesinden başlayıp sınır boyunca Halep’in kuzeyine kadar uzandı” dedi. Soçi öncesi İdlib ve Afrin’de artan Rus saldırılarını DW Türkçe’ye değerlendiren Türkiye’nin son Şam büyükelçisi Ömer Önhon “Silahlı gruplar Erdoğan’la Putin’in anlaştığı gibi çatışmasızlık bölgelerinden çıkartılamadı.

Putin, Erdoğan’dan silahlı grupların bölgeden çıkartılmasını isteyeceği gibi Ankara’nın Esad’la diyalog kurmasını da isteyecektir” ifadelerini kullandı. Rusya’nın İdlib’i temizlemek istediği mesajı verdiğini kaydeden Önhon “Savaş öncesi 1 milyon nüfuslu İdlib’in nüfusu 4,5 milyona dayanmış durumda. Türkiye’nin hemen Suriye sınırındaki bu bölgeye Rusya ve rejim güçleri tarafından eğer buraya bir askeri operasyon yapılırsa çok kanlı olur. İkincisi, onlarca Suriyeli Türkiye’ye yönelir. Türkiye’nin güney sınırında yeni bir sığınmacı akını görülür. Üçüncüsü, İdlib’teki silahlı güçler de Türkiye’ye yönelir. Bunların hepsi Türkiye için çok ağır sonuçlar demektir” değerlendirmesinde bulundu.

Diğer taraftan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD’nin, müttefiklik ruhuna yakışmayacak şekilde YPG’ye mühimmat desteği sağladığını belirtti. Rusya ile İdlib mutabakatına işaret eden Akar “Biz bu anlaşma çerçevesindeki esaslara uyuyoruz. Bu konuda yapılması gereken ne varsa yaptık ve büyük bir gayretle bunları yerine getiriyoruz. Ancak son zamanlarda hava taarruzlarında bir artış oldu. Bunun mutabakat muhtırasına uygun olmadığını söyledik. Yeni bir göç dalgasına tahammülü olmayan ülkemizin korunması için orada başarılı olmamız şart” açıklamasını yaptı.



Anahtar Kelimeler: '' görüş' bombaları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER