Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: İran’a Karabağ tutumundan dolayı minnettarız

1 Ekim’de Erivan’da Avrasya Konseyi’nin toplantısına katılan İran Devlet Başkanı Ruhani ile Ermenistan Başbakanı Paşinyan arasında görüş geçirildi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: İran’a Karabağ tutumundan dolayı minnettarız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, İran’ın Karabağ konusundaki tutumundan dolayı Hasan Ruhani‘ye şükranlarını dile getirdi ve Ermenistan’ın Iranla olan ilişkileri bölgesel çatışmaların etkilerden muaf olmasının önemine işaret ederek, “Biz İran ile yakın komşuyuz. Bizim ortak çıkarlarımız var. Bu işbirliğimiz yüz yıl sonra da davam edecektir.” dedi.

Ermenistan ile İran arasında yapışan görüşmede işgal altındaki Dağlık Karabağ konusunun yanı sıra gaz yerine elektrik enerjisinde işbirliğinin geliştirilmesi, ulaşım ve altyapı konularında da işbirliğinin daha da geliştirilmesi ele alındı.

Nikol Paşinyan, Fars körfezi-Karadeniz ulaşım koridorunun kurulmasına yönelik projenin Ermenistan’ın stratejik çıkarlarına uygunluğunu belirterek, “Erivan bunun için somut ve pratik adımlar atmaya hazırdır.” dedi.

Azerbaycan Milletvekili Elman Memmedov, İran ile Ermenistan liderleri arasında yapılan görüşme ile ilgili açıklama yaparak, “İran da Moskova gibi Azerbaycan topraklarının işgal edilmesi ve bugüne kadar işgal altında tutulmasının sorumlusudur. Altını çizmek istiyorum ki, Ermenistan’ın en büyük tedarikçileri Rusya ve İran’dır. Tahran adeta Ermenistan’ın gıda boru hattı rolünü üstleniyor.” ifadelerini kullandı.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Ermenistan 1991’de Başta Hankendi’yi, 1992’de Hocalı ve Şuşa’yı işgal ederek büyük bir katliam yaptı. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993 senesinde ise Ağdam’ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerini işgal etti. Böylelikle Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edilirken, bir milyona yakın insan da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı. Azerbaycan topraklarının %20’nin İşgal edilmesinde Ermenistan’ın en büyük yardımcısı Rusya ve İran oldu.

Aradan geçen 27 senede İran ve Moskova Ermenistan’a desteğini davam ettiriyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER