Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erdoğan´ın muhalefet partileri

Adelina SFİSHTA´nın Analizi;

Erdoğan´ın muhalefet partileri

Türkiye´de politika belirleyen, gündem oluşturan, tek aktör var, o da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan.

Türkiye´deki muhalefet partileri iki türlü: Erdoğan´ın politikalarını hararetle destekleyen muhalefet partileri, mesela MHP ve Vatan Partisi, Erdoğan´ın politikalarını detaylarda eleştiren muhalefet partileri, mesela CHP, İYİ P. ve Saadet Partisi.

Ben her iki gruba da, ?Erdoğan´ın muhalefet partileri? diyorum.

Zira ?esasta? Erdoğan´dan pek de farklı bir şey söylemiyorlar.

Hiç birinin ?Türkiye rüyası? yok, hepsi ?Erdoğan´ın rüyası? içinde ?figüran? rolündeler.

Birkaç örnek vererek konuyu açalım.

/resimler/2019-7/26/1919299308036.jpg

HDP konusu:

Erdoğan; HDP´yi, ?teröristlerden talimat alan bir parti, terörist parti? anlamında niteliyor ve demokratik kulvarın dışına itiyor.

Erdoğan´ı destekleyen muhalefet partileri, daha ileri bir yorumla, ?Onlara ülkeyi dar edeceğiz? diyerek, Erdoğan´ın söylemlerini daha da derinleştiriyor.

Erdoğan´ı eleştiren muhalefet partileri ise, ?Terörle aralarına mesafe koymadan olmaz? diyerek, HDP´nin demokratik kulvarın dışında kalmasını adeta onaylıyorlar ve bu meselenin Erdoğan tarafından çözümsüzlüğe itilmesine destek veriyorlar.

Kimse; ?hop, bir dakika, bu parti ve ona oy veren seçmenler, demokratik Türkiye´nin bir parçasıdır ve ben onlarla ülkenin meselelerini konuşurum ve uzlaştığım alanlarda da işbirliği yaparım? demiyor. Bu alan ?Erdoğan´ın planı? çerçevesinde şekilleniyor. HDP lider ve birçok yöneticisi tutuklanarak, partinin ?siyasette etkisizleştirilmesi? oyununa geliniyor.

Suriye´ye askeri harekat yapılması:

Erdoğan; ?Terörist PYD´yi sınırlarımızda barındırmayacağız, Fırat´ın batısına girdiğimiz gibi, Fırat´ın doğusuna da askeri harekat yapacağız? diyerek, bölgedeki sorunu askeri harekat ile çözmeye çalışıyor. Suriye Kürt siyasi hareketi ile bağların kopmasına sebep olan, siyaset ve politikalar uyguluyor.

Erdoğan´ı destekleyen muhalefet partileri, ?bastır Erdoğan? modunda, askeri çözümü şiddetle körüklüyor.

Erdoğan´ı eleştiren muhalefet partileri ise, ?kahraman askerimizin arkasındayız? söyleminin bir karış ötesine geçmeden, Erdoğan politikalarına alternatif sunmadan, Erdoğan´ın Suriye politikalarına destek de vermiş oluyorlar.

Kimse; sözgelimi ?Suriye´nin kuzeyinde bulunan Kürtler benim ülkemin halkının devamı, onlarla dostça münasebetler geliştirmemiz gerekir? türünden bir şeyler demiyor.

Tek adam yönetiminin kurulması:

Erdoğan; ?bütün nihai yetkileri tek adamın aldığı bir yönetim kuruyor ve buna göre ülkeyi idare ediyor?. Kuvvetler ayrılığı; görünürde, işlevsiz, çözüm üretemeyen, tek kişinin seçim ve kararlarına bağımlı, karar verici tek kişinin kararları üzerinde bir etki oluşturamayan bir yapıya dönüştürülüyor. Bütün kurumlar göstermelik işleve sahip bir yapıda.

Erdoğan´ı destekleyen muhalefet partileri, ?bu sistem Türkiye´nin 2023 güçlü ülke vizyonudur, değiştirmeye kalkanı sileriz? diyerek, rejimin daha da sertleştirilmesine çabalıyor.

Erdoğan´ı eleştiren muhalefet partileri ise, ?bu tek adam yönetiminin oluşturduğu kurumlar arasında; parlamentoda, yargıda, yüksek seçim kurumunda, bürokraside, Milli Güvenlik Kurulunda, devletin medya organlarında, velhasıl her yerde, sıfırlandıklarını idrak edemeden, ?avara kasnak? gibi, ?işlevsizliklerinin farkında olmadan?, cılız eleştirileri ile sistemi kabulleniyor.

Kimse; ?tek adam rejimini ve onun kurumlarını kabul etmiyorum, sine-i millete dönüyorum ve muhalefetimi sokakta halkla birlikte yapacağım? demiyor.

Bedelli askerlik:

Erdoğan; ?askerliği kısaltıyor ve bedelli hale getiriyor?.

Erdoğan´ı destekleyen muhalefet partileri, ?çok güzel sistem? diyor.

Erdoğan´ı eleştiren muhalefet partileri sadece, ?konulan ücret çok yüksek, sadece fakir fukara çocukları askerlik yapacak? eleştirisini getirebiliyor.

Kimse; ?zorunlu askerliği kaldıralım, modern ordularda olduğu gibi, tam profesyonel ordu kuralım? demiyor.

Rusya´dan S-400 hava savunma füzesi alımı:

Erdoğan; ?bağımsız bir ülkeyiz, silahı istediğimiz yerden alırız? diyor.

Erdoğan´ı destekleyen muhalefet partileri, ?uçak da alalım? diyor.

Erdoğan´ı eleştiren muhalefet partileri, ?evet alabiliriz, ama bağımlı hale gelmeyelim? diyor.

Kimse; ?mesele silah değil, batı blokundan doğu blokuna geçişin stratejik tercih değişikliğini yapıyoruz, demokrasiden totaliter kampa doğru gidiyoruz, durun çözüm bu değil? demiyor.

Bu örnekleri daha da artırabiliriz.

Gördüğünüz gibi bütün muhalefet partileri, ?Erdoğan´ın muhalefet partileri? konumunda, ülke için daha ötede bir anlam ifade etmiyorlar, esastan farklı politikalar üretmiyorlar.

Büyük bir farkla kazanılan İstanbul seçimlerinin rüzgârını bile ne çabuk tükettiler! Gerek Ankara, gerekse İstanbul belediye başkanları çalıştırılmıyor. Erdoğan çoğunluk bizde nasıl çalışacaklar demişti, öyle de yapıyor. CHP ve İYİ P, 806.000 oy farkla alınmış seçimde, halkın tercihinin arkasında doğru dürüst duramıyorlar. İki başkan da, günlerdir yalvar yakar müdürlerini bile tayin etmede zorlanıyorlar, bütçeleri bitirilmiş, harcanmış. Yolsuzluklardan dem vuruyorlar, ama ortada bir delil yok, ispat yok, kamusal baskı oluşturma yok, yargı süreçlerini başlatma yok. Anlayacağınız, halkın oyuna sahip olabilme iradesi de yok, ?Erdoğan´ın muhalefet partilerinde?. Bir yıl sonra ne olacak, halk bekler mi, bıkar mı?

Beğenelim veya beğenmeyelim, politikaları ve gündemi Erdoğan belirliyor. ?Erdoğan´ın muhalefet partileri? onun rüzgarında, oradan oraya savruluyor.

Bu heyecansız hal, bu cazibe oluşturamama, bu inisiyatifsizlik, kısa süre sonra halk tarafından farkına varılacak ve halk muhalefete ?beceriksiz? demeyecek mi? 

Söz gelimi; Erdoğan ekonomide bir miktar iyileştirme gerçekleştirse, biraz maaşları filan artırabilse, en azından taraftarlarını daha sıkı konsolide etmeyecek mi? Bu küçük başarılar bile, muhalefet seçmenini ümitsizliğe itmeyecek mi?

Sorun, açık aşikar, politika üretemeyen, Erdoğan´ın rüzgarında savrulan, ?Erdoğanlaşmış?, muhalefet partilerinde.

Türkiye siyasetinin; profesyonelce çalışan, profesyonelce fikirler üreten, profesyonelce plan ve programlar yapan, gündem oluşturabilen siyasi partilere ihtiyacı var.

?Erdoğan´ın muhalefet partileri? ile; ne demokrasiye yol açmak mümkün, ne ekonomiyi iyileştirmek, ne de memleketin diğer meselelerini çözmek.

Erdoğan da, ?Erdoğan´ın muhalefet partileri? de bu ülkeye ?yeni ufuklar?çizemez. 



Anahtar Kelimeler: Erdoğan muhalefet partileri

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER