Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erdoğan'dan sürpriz cemevi ziyareti: Devlet yanınızda olacak

Muharrem ayının birinci gününde Ankara’da bazı cemevi ve derneklere yönelik saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürpriz bir kararla Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve cemevini ziyaret etti.

Erdoğan

Muharrem ayının birinci gününde Ankara’da bazı cemevi ve derneklere yönelik saldırının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürpriz bir kararla Mamak’taki Hüseyin Gazi Türbesi ve cemevini ziyaret etti. Muharrem orucunun son gününde gerçekleştirilen ziyarette Erdoğan'a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile toplantıyı organize eden Soylu’nun danışmanı ve AK Parti MKYK üyesi Arif Ali Özzeybek Erdoğan’a eşlik etti.

Alevi dedeleri ve akademisyenlerle buluşan Erdoğan, daha sonra iftara katıldı. Erdoğan iftardan sonra Hüseyin Gazi türbesine geçerek, dua etti. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın aktardığına göre göre iftarda dualar ve mersiyeler okundu. Saat 21.30’da cemevinden ayrılan Erdoğan’ın ziyareti yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Ziyaret öncesinde Erdoğan, sosyal medya hesabından, 'aşure günü' nedeniyle bir mesaj yayımladı:

“Birlik ve beraberliğin simgesi olan Aşure Günü’nün ve muharrem ayının İslam âlemi için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şehadetinin seneidevriyesinde şehitlerin efendisi, Peygamber Efendimizin torunu Hazreti Hüseyin Efendimizi ve Kerbela şehitlerini rahmetle yâd ediyorum.”

'Saldırıyı meczup diye geçiştirmeyeceğiz'

İftara katılan Alevi dedesi ve Çankaya Cemevi Derneği Başkanı Ali Öz, BBC Türkçe’ye ziyarete ilişkin bilgi verdi. Öz, iftarda cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi taleplerini ilettiklerini anlattı. Cumhurbaşkanı’nın bu talebe ilişkin bir yorum yapmadığını belirten Öz, şunları söyledi:

“Ama bundan böyle devletin yanımızda olduğunu söylediler. ‘Sizi yalnız bırakmayacağız, herhangi bir talebiniz olursa yerine getirmeye çalışacağız,’ dediler.

Zaten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde kazanılmış bir dava var. Benim de başkanı olduğum Çankaya Cemevi Derneği’nin açtığı dava sonucunda ‘Nerenin ibadethane olacağını kimse tayin edemez’ diye Yargıtay’ın kararı var.”

Öz, Erdoğan’ın birlik ve beraberlik vurgusu yaptığını, cemevlerine yönelik saldırıların peşini bırakmayacaklarını söylediğini belirterek “‘Meczup diye geçiştirmeyeceğiz, arkasında hangi karanlık güçler varsa sonuna kadar gideceğiz,’ dediler. Hem Cumhurbaşkanımız hem de İçişleri Bakanımız bunu söyledi” dedi.

'Ziyaret cemevlerinin tanınması yolunda önemli'

Ziyarete yönelik bazı alevi derneklerinin tepkilerini de değerlendiren Öz, “Biz ilkel toplumlarda yaşamıyoruz. Bir devlet varsa, devletin kuralları da var. Devletin en tepesindeki insanı tanımamak, onun gelmesinden rahatsız olmak, kaba tabirle anarşistliğin ötesinde bir şey” dedi.

Bütün siyasi partilere eşit mesafede durduklarını, ancak ziyarete gelenlere de “niye geliyorsunuz” denmeyeceğini belirten Öz, bu ziyaretin cemevlerinin statüsünün tanınması açısından önemli olduğunu vurguladı: “Üstelik bize misafir olarak gelen insanlar reddedilmez. Cemevlerinin statüsünü tanıma açısından çok önemli bir şey, bize meşruiyet kazandırmaktadır. Bir de bu son dönemde çeşitli cemevlerine yapılan saldırılar karşısında, sayın Cumhurbaşkanı’nı, devlet yetkililerini yanında görmesi anlamlı bir şey.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER