Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erdoğan´dan Ermeni meselesinde Osmanlı Türkçesi uyarısı

Erdoğan, "Osmanlı Türkçesine savaş açanların amacı bugünkü alfabemizi ve Türkçemizi savunmak asla değildir, bilakis asıl gaye milletimizin mazisiyle olan bağlarını tümden kesmektir" dedi.

Erdoğan´dan Ermeni meselesinde Osmanlı Türkçesi uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu´nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

?Arşiv, milletin ve devletin hafızasıdır?

Bilindiği gibi, yeni yönetim sisteminde Devlet Arşivleri Başkanlığını, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağladık. Bu durum, kamunun belge yönetimi ile arşiv birikimine verdiğimiz ehemmiyetin bir işaretidir. Arşiv, milletin ve devletin hafızasıdır.

Hafızası olmayan milletler, nereden geldiklerini, bugün nerede durduklarını ve nereye gideceklerini bilemezler. Güçlü bir arşiv geleneği, aynı zamanda güçlü bir devlet geçmişinin ifadesidir.

?Osmanlı, en iyi kayıt tutan ve muhafaza eden devletlerin başında gelir?

Biz, her fırsatta 2 bin 200 yılı aşkın devlet geleneğine, coğrafyamızda da bin yıllık bir geçmişe sahip olduğumuzu söylüyoruz. İşte bu devlet geleneğimizin ve yaşadığımız topraklardaki geçmişimizin en büyük dayanağı tarih çalışmaları ile zengin arşiv birikimimizdir. Özellikle Osmanlı, dünyada en iyi kayıt tutan ve bunu muhafaza eden devletlerin başında gelir.

?31 milyon belge ve 275 bin defter tasnif edilmiştir?

Başkentteki merkezi yönetimin tüm kayıtları zaten muntazaman tutulmuştur. Bunun yanında, devletin her köşesindeki her bir hanenin ne kadar toprağı, hayvanı bulunduğundan mahkeme kayıtlarına kadar tüm belgeler titiz bir şekilde tutulmuş ve arşivlenmiştir. Bugüne kadar Osmanlı arşivinde yürütülen çalışmalarla 31 milyon belge ve 275 bin defter tasnif edilmiştir.

Cumhuriyet arşivinde bulunan 40 milyon belgenin dörtte biri ile 117 bin defterin dörtte üçü tasnif edilmiş durumdadır.

Cumhuriyet döneminde, özellikle de ilk yıllarda, maalesef bu hazinenin kıymeti bilinememiş, önemli bir kısmı heba edilmiştir.  Başbakanlığımız döneminde hayata geçirdiğimiz dijitalleşme projeleriyle, devlet belgelerinin önemli bir bölümünü bilgisayar ortamında güvence altına alınabilmesini sağladık.

Osmanlı arşivindeki 33,5 milyon belge ve 8 milyon defter görüntüsü, Cumhuriyet arşivinde ise 19 milyon belge ve 2 milyon defter görüntüsü dijitalleştirilmiştir. Aynı şekilde, belgelerin restorasyonu konusunda da çok önemli adımlar atılmıştır. Artık bu konu başlı başına bir uzmanlık alanı haline gelmiştir.

Haberin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER