Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erdoğan: S-400´ler konusunda farklı kesimlerin sağda solda artık konuşmaması lazım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya´daki G-20 Devlet Başkanları zirvesinden sonra gazetecilere konuştu

Erdoğan: S-400´ler konusunda farklı kesimlerin sağda solda artık konuşmaması lazım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya´daki G-20 Devlet Başkanları zirvesinden sonra gazetecilere konuştu. ABD Başkanı Trump´la S-400 ve F-35 konusundaki temaslarını anlatırken Erdoğan, Hürriyet´in aktardığına göre şunları söyledi:

Zirve çerçevesinde birçok ikili görüşmeler yaptık. ABD, Rusya, Fransa, Almanya, Hindistan, İngiltere, İspanya, Endonezya liderlerinin yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Dünya Bankası Başkanı ile görüşmeler gerçekleştirdik.

Sayın Trump ile görüşmemiz çok olumlu bir havada geçti. Kendileri S-400 ve F-35´ler konusunda bize destek veriyor. Yaptırımlara ilişkin olarak farklı opsiyonlara baktıklarını ve Türkiye´ye adil muamele yapılmadığını basının önünde açıkça ifade etti. Halkbank konusunun kısa sürede çözüleceğini ümit ediyoruz. Güvenli bölge konusunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. 75 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaya çalışacağız. Sayın Trump, bu yıl Türkiye´yi ziyaret edecek.

Trump´ın kendisi için söylediği ?pazarlıkta çetin biri´ sözleri

Pazarlıkta çetin biriysem -ki severim- bu iyi bir şey. Trump bazı şeyleri ifade ederken zihin arkasında bir şeyler saklamıyor. Mesela basına yaptığı açıklamada S-400 ile ilgili çok açık dürüstçe ifadeler kullandı. Ben de dedim ki ?Ben de sizi bu yönünüzle seviyorum´. Çünkü kendi arkadaşları, ekibi orada. Ekibin içerisinde bu işe karşı duranlar da belki var. Bu yönü hakikaten çok çok farklı. Bunları bu şekilde anlatması da takdire şayan. Obama´ya diyor ki ?Bu süreci sen bu hale getirdin. Sen eğer Patriot´ları vermiş olsaydın bugün böyle bir durum olmayacaktı. Şu anda da adaletli davranmaya mecburuz´.

F-35´ler konusunda bir noktaya geldi, bu çok daha önemli. ?1 milyar 400 milyon dolar vermişler, sen malını vermiyorsun´ dedi. Ne böyle bir tüccar olur ne de böyle bir müşteri. Bunu da çok açık söylemek bir insanın dürüstlüğüne işaret eder. Arkadaşlarımızı görevlendirdik, işin takibini yapacaklar. Savunma Bakanlarımız, Dışişleri Bakanlarımız, onlar da bu işin takibini yapmak suretiyle kapıları inşallah açmış olacaklar.

Tabii S-400 konusunda da Sayın Putin´le yanımda yaptıkları şakalaşmalar oldu. Onlar da güzeldi.

Ne tür şakalar

Onların neler olduğunu karıştırmayın. Bazı şeyler de bende kalsın.

ABD´yle yaptırım konusunda nasıl bir orta yol bulunabilir?

Yaptırım derken; ?Şu şu şu konuda yaptırım´ diye hiçbir şey duymadık. Sayın Trump, kendisi ile telefon görüşmelerimde, ikili olarak bir araya gelişlerimizde şu ana kadar ?Biz size şu yaptırımı yapacağız´ demedi. S-400´le ilgili olarak da ?Haklısın´ dedi. Bugün işi çok daha ileri bir seviyeye taşıdık. Bu ileri seviyede de Sayın Trump ?Bu adaletsizliktir´ dedi. Bu çok önemli. Sayın Putin´le üçlü olarak bir araya geldiğimizde de yine makul ve güzel şeyler söyledi. Tabii daha önce de Sayın Putin ve Trump arasındaki görüşmeyi Sayın Putin zaten bize anlatmıştı. Yani oralardaki görüşmelerde de bu konu olumlu istikamette. Öyle zannediyorum ki herhangi bir sıkıntı olmadan bu süreci aşacağız. Tabii bu arada Sayın Trump´ın Türkiye ziyaretiyle ve iş konseyini de yapmak suretiyle bu işi çok daha ileriye taşımış olacağız. Bu arada biz bir de oradan THY olarak 100 Boeing uçağı alıyoruz.

Trump´ın Türkiye´nin tezlerine yönelik ikna olmuş yaklaşımı

Böyle bir yaklaşım elbette iyi karşılanır. Tabii bundan sonraki süreç de çok önemli. Bu S-400´ler konusunda özellikle birilerinin, farklı kesimlerin sağda solda artık konuşmaması lazım. Çünkü bu açıklamadan sonra Sayın Trump konumunu belirlemiştir. Ama birileri de maalesef kendilerine göre gelin güvey oldular, rastgele yazıp çiziyorlar. Başlığı atıyorlar ama içinde bir şey yok. Hatta ben konuşmamda da yaptırımlar için ?Böyle bir şeyi tahmin etmiyorum´ açıklamasını kullandım.

Trump´ın daha sonra ABD basınına ?F-35´leri, yani parasını ödediği uçakları almak istiyorlar, bundan doğal ne olabilir ki´ sözleri

Bunu bizim yanımızda da söyledi zaten. Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık ve alacağımız savaş uçağı sayısı 100 artı 16. Bunların da ödeme planları belirlenmiş durumda. Mesela geçen hafta 50 milyon dolarlık ödeme yapıldı. Bu ödemeyi aksatmadan yapan bir ülkeye, üstelik bir stratejik ortağa karşı böyle bir uygulamayı o da haklı olarak eleştirdi; ?Ödemesini yapıyorlar ama biz uçaklarını vermiyoruz´ dedi. Bu ABD gibi bir devlete yakışacak bir şey mi? Mümkün değil. Üstelik gönderdiğimiz pilotların eğitim programını durdurmuşlardı.

Rusya´da ise tam aksine, S-400´lerle alakalı çok ciddi eğitim çalışması yapıldı. O eğitimlere katılanlar aynı zamanda öğretmen konumundalar. Yani döndükten sonra öğretmen olarak burada insan yetiştirmeye başlayacaklar. Biz yola çıkmışız. Şurada belki bir hafta, 10 gün içerisinde ilk serisi inmiş olacak. Bunu Trump´a açık açık ben de söyledim, Sayın Putin de söyledi.?

Devamı >>>

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER