Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİNDEN SURİYE ANLAŞMASI ÇIKACAK MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Putin, Türkiye-ABD anlaşması ile YPG'nin "güvenli bölge" olarak adlandırılan alandan çıkması için verilen 120 saatlik sürenin tamamlanacağı günde Soçi'de kritik bir görüşme gerçekleştirecekler.

ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİNDEN SURİYE ANLAŞMASI ÇIKACAK MI?

Türkiye, sınırlarının güvenliği için YPG'nin en az 32 kilometre güneye çekilmesini bunun için de Rusya'nın devrede olmasını istiyor. Rusya ise Türkiye'nin güvenlik kaygılarının karşılanması gerektiği ancak bunun, Ankara ile Şam arasında 1998'de varılan Adana Mutabakatı kapsamında düşünülmesinin şart olduğu düşüncesinde.

Erdoğan-Putin görüşmesi, hem zamanlama hem de Suriye'nin askeri ve siyasi geleceği açısından belirleyici. Bu nedenle de büyük önem taşıyor.

Zamanlama açısından en önemli unsur, Ankara'da 17 Ekim'de varılan anlaşmanın YPG'nin belirlenen alandan çekilmesi için tanıdığı sürenin Erdoğan-Putin görüşmesinin gerçekleştiği günde tamamlanıyor olması. Bu süre saat 22.00'de dolacak. Bu da Türkiye'nin YPG'lilerin anlaşmaya ne kadar uyduklarına bağlı olarak ve Rusya ile yapılacak görüşmelerin tamamlanmasının ardından ara verdiği Barış Pınarı Harekâtı'nı yeniden başlatıp başlatmayacağına ilişkin kararını vereceğini gösteriyor.

Türkiye ve ABD arasında varılan anlaşma, YPG'nin Suriye'nın kuzeydoğusunda Tel Abyad ve Ras'ul Ayn kentleri arasında kalan 120 kilometrelik bölgeden 32 kilometre güneye çekilmesini, bu çekilmenin tamamlanması durumunda da Türkiye'nin 9 Ekim'de başlattığı operasyonu tamamen durdurmasını içeriyor.

nullBunlar da ilginizi çekebilir

  • Kuzey Suriye

Image captionKuzey Suriye

Ankara: YPG tamamen çekilmeli

Ankara'nın bugün yapılacak görüşmelerde, gündeme getireceği beklentisi, YPG unsurlarının Türk sınırlarına en az 30 kilometre uzaklığa çekilmesi ve böylece bir güvenlik tehdidi oluşturamamaları. Afrin ve El-Bab bölgelerinde olduğu gibi YPG'nin Menbic ve Kobani'den de çıkarılması bu süreçte Türkiye açısından büyük önem taşıyor. Çünkü bu alanlar, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda oluşturmak istediği güvenli bölge ile çakışıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Ekim günü yabancı gazetecilere yaptığı açıklamalar kapsamında bu duruma değinerek, "Münbiç, Aynel Arab ve Kamışlı tarafında güvenli bölgemiz Rusya ve rejim güçlerinin faaliyetleriyle çakışıyor. Ayrıca İdlip'te de zaman zaman sıkıntılar yaşanıyor. Amacımız, Rusya ile bu konularda makul ve herkes tarafından kabul edilebilir bir uzlaşmaya varmaktır. Bir tek şartımız, rejimin bulunduğu yerlerde PKK-YPG'nin tamamen temizlenmesidir" ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile daha önceki görüşmelerinde de özellikle iki şehrin durumunu ele aldıklarını anımsatan Erdoğan, "Eğer terör örgütleri Münbiç'ten çıkartılırsa, terör örgütleri aynı şekilde Aynel Arab'tan, yani diğer adıyla Kobani'den çıkartılırsa bizim için hiçbir mesele yok. Yeter ki terör örgütlerinden buralar temizlensin ve bizim buralarda da kalmak diye bir derdimiz yine yok. Tüm derdimiz, bizi tehdit eden, taciz eden bu terör örgütlerini buralardan çıkarmaktır" dedi.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER