Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Erdoğan: F-35´lerin verilmemesi gasp olur

Erdoğan, Türkiye´nin F-35 programından çıkarılabileceği yönünde ABD´den gelen açıklamaların ardından "Müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur" şeklinde konuştu.

Erdoğan: F-35´lerin verilmemesi gasp olur

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin´deki resmi temaslarının ardından Türkiye´nin Pekin Büyükelçiliğinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Burada Türkiye´nin Rusya´dan sevkiyatını yapmaya hazırlandığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden ABD ile Türkiye arasında yaşanan krize ilişkin de açıklamalar yapan Erdoğan, "Bir müşteri ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur" diye konuştu.

Türkiye´nin şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptığını ve 116 adet F-35 almak için sözleşme bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye´nin sadece pazar değil, aynı zamanda üretici olduğunu söyledi. Erdoğan, geçen hafta sonu Japonya´da ABD Başkanı Donald Trump´la yaptığı görüşme ile ilgili olarak da "Trump´ın o gün yaptığımız görüşmede arkadaşlarıma kullandığı ifadeler, onlara yönelik ortaya koyduğu tavır takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

Washington: Yaptırımlar hâlâ masada

Washington´dan ise Erdoğan-Trump görüşmesi sonrası gelen açıklamalarda Türkiye´nin S-400 sistemini Rusya´dan teslim alması durumunda Türkiye´ye yönelik yaptırımların hâlâ masaya olduğu vurgulanmıştı. Reuters haber ajansına konuşan ABD´li yetkililer, Erdoğan´ın açıklamalarının aksine NATO müttefiği Türkiye´nin Rus yapımı S-400 savunma sisteminden vazgeçmemesi halinde ABD yönetiminin Türkiye´ye hâlâ yaptırım uygulamayı planladığını ve Türkiye´nin F-35 programından çıkarılmasının söz konusu olduğunu söylemişti.

Erdoğan ise hafta sonu ABD Başkanı Donald Trump´la Japonya´da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından ABD Başkanı´ndan güvence aldığını belirterek "Sayın Trump bu konuya açıklık getirdi. Böyle bir şeyin olmayacağını da özellikle kendisinden dinlemiş olduk" demişti. Erdoğan ayrıca S-400 hava savunma sisteminin Rusya´dan sevkiyatına 10 gün içinde başlanacağını açıklamıştı. Trump ise Japonya´daki görüşme sonrası gazetecilerin S-400´ler ve Türkiye´ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin sorularına açık bir yanıt vermemişti.

ABD´nin Türkiye´yi F-35 programından çıkarması ve Türkiye´ye yaptırım uygulaması halinde iki ülke ilişkilerinde büyük bir kopuş yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER