Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Entelektüel Öfke: Nuri Pakdil

Hukukçu yazar Mehmet Ali Başaran, Hüseyin Su'nun Nuri Pakdil ile ilgili oarak yayımlanan "Entelektüel Öfke Nuri Pakdil" adlı eseri üzerinden bir değerlendirmede bulunuyor.

Entelektüel Öfke: Nuri Pakdil

“Entelektüel Öfke Nuri Pakdil” neredeyse dört başı mamur bir Nuri Pakdil incelemesi. Bir karakter analizi olarak da nitelendirilebilecek kitap; Nuri Pakdil'i en iyi tanıyan isimlerden biri, belki de birincisi sayılacak yazar Hüseyin Su'nun kaleminden çıkmış.

Dile kolay, kesintisiz yirmi beş yılını Nuri Pakdil'in yanında geçirmiş, yazmaya Nuri Pakdil'in teşvik ve ısrarı ile başlamış, müstear ismi dahi Nuri Pakdil tarafından takdim edilmiş bir kişi Hüseyin Su. 

Nuri Pakdil'in nasıl biri olduğunu bütün açıklığıyla okurun idrakine sunmak için çıkılan yola Stefan Zweig'den bir alıntıyla başlıyor kitap: “Onu tanıyanlardan hiçbiri, onu terk etmez ama yanında kalmaya kimse dayanamaz.”

Kitaba ismini veren iki kelime “Entelektüel ve Öfke”, hiç şüphesiz, tam bir titizlikle tercih edilmiştir. Öfke'yi mübarek bilmiş, öfkesini davası için bilemiş bir adamdır Nuri Pakdil, “gerilmiş yay gibi”. Baskın ve belirleyici kişiliğe sahip, alışmayı; teslim olmak, reddetmeyi ve direnmeyi ibadet bilen; her zaman “yeni ve yenileyici” olmaya özen gösteren bir kararlılık abidesidir kendisi. Öfke, ilkeli ve ödünsüz kişiliğinin mayasını oluşturur adeta.

Peki, “Entelektüel” kimdir?

Sartre, “kendisini ilgilendirmeyen şeylere burnunu sokan insan”, Russel Jacoby, “kimseden medet ummayan, iflah olmaz derecede bağımsız bir ruh” olarak tanımlar Entelektüel'i.

Entelektüel'i tanımak için, entelektüel denince akla ilk gelen isimlerden biri, aynı zamanda “Entelektüel” adlı kıymetli kitabın yazarı Edward Said'e bakmak gerekir. Kitabın alt başlığı üç anahtar kelimeden müteşekkildir: Sürgün, Marjinal, Yabancı.

Shakespeare'in 66. Sonesinde “doğruya doğru derken eğriye çıkmış adın” diyerek andığı, Kur'an'da Âl-i İmrân Suresi 104. ayette geçen kutlu topluluğa mensup “hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten men eden” kişi marjinaleştirilir, yabancı görülüp ötekileştirilir, hatta sürgün edilebilir. Entelektüel, sözü eylem bilen ve bedeli neyse ödemeyi göze alabilendir.

Hüseyin Su gibi oturaklı bir yazara şu iddialı cümleyi yazdırmak kolay olmasa gerek: “Güneş’i bir avucuna, Ay’ı da diğer avucuna koyduğunuzda inandıklarından ödün vermeyecek iki insan varsa eğer, bunlardan birisi Nuri Pakdil'dir.”

https://www.idefix.com/Kitap/Entelektuel-Ofke/Edebiyat/Edebiyat-Inceleme/urunno=0001781705001?gclid=CjwKCAiA4o79BRBvEiwAjteoYMNY2TcTlMV8X7xXT-Pl8iCohQy7M5jYT_9dpyou-ZTGIFz58_66pRoCe88QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

 



Anahtar Kelimeler: Entelektüel : Pakdil

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER