Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Emperyalizmin bir enstrümanı: Coca-Cola!

Coca-Cola, günümüzde emperyalizmin markası olmaktan çıktı mı? Bu satırlardan bunu mu anlamamız lazım? Acaba!

Emperyalizmin bir enstrümanı: Coca-Cola!

Adnan Öksüz yazdı;

Önce gazetelere yansıyan bir haberi hatırlatmak istiyorum. Haber şöyle:

* “Portekiz’in futbol yıldızı Cristiano Ronaldo, Euro 2020’ye damga vurdu. F Grubu’nda dün akşam oynanan ve Cüneyt Çakır’ın yönettiği Macaristan-Portekiz maçı öncesi basın toplantısına teknik direktör Fernando Santos ile kaptan Cristiano Ronaldo katıldı.”

* “Yıldız oyuncu, basın toplantısı öncesinde masada bulunan sponsor Coca-Cola şişelerini kadrajın dışına aldı, yanındaki su şişesini önüne koydu. Özellikle sosyal medyada gündem olan bu hareketi ile Ronaldo’nun su içmeyi teşvik eden bir mesaj vermeye çalıştığı konuşuldu.”

Soru şu, Ronaldo bu hareketiyle sadece ‘su içmeyi teşvik’ mi etmek istedi?

Siz ne dersiniz bilmiyorum ama bana göre sorunun cevabı net olarak, ‘hayır’.

Neden mi? Anlatayım;

Bir kere Türkiye’de ve dünyada ciddi bir kesim, Coca-Cola’yı ‘emperyalizmin, sömürünün, işgalin ve zulmün bir enstrümanı’ olarak görüyor.

Hatta yürekleri dağlayan şu cümle çokça dile getirilir toplumumuzda; “İçilen her Cola, terör devleti İsrail’in Filistinlilere sıktığı bir kurşundur!”

Yine bir terör devleti olan ABD’nin, sömürmek için sızmak istediği ülkelere öncelikle Coca-Cola ile girdiği konferanslara, derslere konu oldu. ABD’yi çok iyi bilen ve tahlil eden, uluslararası arenada tanınan bir bilim adamının, ABD emperyalizmini anlatırken çantasından çıkardığı Coca-Cola kutusunu masaya koyarak, “İşte Amerika bu kutu ile ülkeleri sömürmeye başlıyor!” cümlesini kurduğu biliniyor.

‘Nehrin kenarında hâlâ bekleyip beklemediği bilinmeyen’ ve tanınan bir kalem, bundan yaklaşık 10 sene önce, “Coca-Cola’nın gizli formülünün taşınacağını ilk kez bana anlatan Muhtar Kent, markanın 125 yıllık arşivini de gezmemi sağladı. O dar kapıdan içeri girerken, aklıma gençlik yıllarım geldi. Emperyalizm denince aklımıza iki marka gelirdi: Coca-Cola ve IBM…” satırlarını kaleme almıştı.

Coca-Cola, günümüzde emperyalizmin markası olmaktan çıktı mı? Bu satırlardan bunu mu anlamamız lazım? Acaba!

***

Konuyu daha fazla dağıtmadan, ünlü futbol yıldızı Cristiano Ronaldo’nun Coca-Cola’yı masadan kaldırmak suretiyle verdiği mesaja gelirsek…

Hatırlarsınız;

* Ronaldo, bundan birkaç sene önce, yardım elini uzatmış, Ramazan Bayramı nedeniyle terör devleti İsrail’in bombardımanı altında gözyaşı döken Filistinli çocuklara 2 milyon dolar bağışta bulunmuştu. Filistin’deki insanlık dramına sessiz kalmamıştı.

* Cristiano Ronaldo, 2012’de kazandığı “ Altın Ayakkabı” ödülünü açık artırmayla satışa çıkarmış ve elde ettiği 1,5 milyon Euro’yu Filistinli çocuklara bağışlamıştı.

Yine hatırlayacaksınız; Saadet Partisi tarafından İstanbul Yenikapı’da gerçekleştirilen ve büyük ses getiren Kudüs Mitingi öncesinde bu köşeden ünlü futbolcuya şöyle seslenmiştim; “Heey Cris, zulmü tel’in için yapılacak Yenikapı’daki mitinge sen de iştirak etmelisin…”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cristiano Ronaldo’ya “Büyük Kudüs Mitingi”ne katılması için davet mektubu göndermişti.  Mektuptaki şu satırları bu vesile hatırlatmak isterim;

* “İslam ülkelerinin dağınıklığından istifade eden İsrail’in insanlık dışı uygulamalarına karşı sessiz kalmamız ve yapılanları içimize sindirmemiz mümkün değildir. Her daim mazlumun yanında durmuş, gözyaşını silmeyi vazife bilmiş bu aziz millet dün olduğu gibi bugün de Filistinli kardeşlerinin yanında olduğunu gösterecektir. Cristiano Ronaldo olarak mitingimize katılımınız Filistinli kardeşlerimiz başta olmak üzere mazlum coğrafyalara ümit olması bakımından önem arz etmektedir.”

 

CRİSTİANO RONALDO!

Bu vesileyle, Cristiano Ronaldo hakkında bazı ilginç notları aktarmak istiyorum;

* Karşılaşmalarda uzun kollu forma tercih ediyor.

* Her maça farklı bir saç stiliyle çıkıyor ve devre aralarında model değiştiriyor.

* Sahaya sağ adımla çıkıyor.

* Filistin’e ve Filistin’deki okullarla birlikte Afrika’daki aç insanlara yardım ediyor.

* Kanser hastalarına özel bir ilgisi var. Çok sayıda kanser hastasına, özellikle çocuklara yardım ediyor.

* Ortalama bir NBA oyuncusundan daha iyi yükselebiliyor. Tam 78 cm yükseğe zıplayabiliyor.

* 8 saniye içinde rakibine 13 farklı hareket yapacak kadar hızlı ayaklara sahip.

* Şutlarında top saatte yaklaşık 130 kilometre hızla gidiyor.

* Takım otobüsünde en arkada oturuyor. Uçaklarda ise en önde oturup, uçaktan ilk çıkan isim oluyor.

* Serbest vuruşlarda topa vurmadan önce hep geriye doğru 5 adım atıyor. Bacaklarını iki yana açıp nefes veriyor.

* Asla alkol içmiyor.

* Fakir bir ailenin çocuğu.

 

COCA-COLA SADECE BİR ‘ÜRÜN’ DEĞİL!

Coca-Cola hakkında bazı bilgileri de paylaşmak isterim bu vesile ile;

* İlk defa 1886’da John Styth Pemberton tarafından, gündelik sağlık şikayetlerinin tedavisi için bir şurup olarak üretilen Coca-Cola’nın formülünde 1905’e kadar kokain de bulunuyordu.

* Dünyanın en köklü ve büyük şirketlerinden biri olan The Coca-Cola Company 1892 yılında kuruldu.

* 29 Mayıs 1886’da ilk Coca-Cola reklâmı The Atlanta Journal’da yayımlandı. İlanda kullanılan slogan yine, “nefis ve serinletici” idi.

* Coca-Cola sadece bir ürün mü? Elbette hayır! Çağa damgasını vuracak bir külttü Coca-Cola! 1950’de Time dergisine kapak oldu. Time, Coca-Cola’yı “dünya ve dostu” manşetiyle tanımlıyordu.

* Ay’a ilk kez ayak basan Neil Amstrong, dönüşünde Times meydanında, “Coca-Cola”nın evine, dünyaya hoş geldiniz” pankartıyla karşılandı.

* Coca-Cola, Olimpiyat Oyunları’ndan Sir Edmund Hillary’nin Güney Kutbu yolculuğuna kadar birçok organizasyonun sponsoru olarak karşımıza çıktı. Bugünlerde oynanan Euro 2020’ye de



Anahtar Kelimeler: Emperyalizmin enstrümanı: -!

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz