Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Emirlikler Ayın Parsellenmesine İmza Attı

Amerikan Ulusal Uzay Dairesi (NASA) yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de dahil olmak üzere sekiz devletin ayın keşfi için uluslararası bir anlaşma imzaladığını bildirdi.

Emirlikler Ayın Parsellenmesine İmza Attı

NASA, geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı açıklamada, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de dahil olmak üzere sekiz devletin ayın keşfi için uluslararası bir anlaşma imzaladığını bildirdi. Artemis Anlaşmaları adı verilen anlaşma, kaynakların kullanımı, roket yakıtı yapımı, güvenli operasyonlar ve acil durum yardımı ile ilgili yönergeleri kapsayan, ay ve uzay keşiflerinde en iyi uygulama için bir çerçeve olarak tasarlandı. Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Japonya, Avustralya, Kanada, İtalya ve Lüksemburg dün ABD öncülüğündeki anlaşmayı imzaladı ve daha fazla ülkenin bunu takip etmesi bekleniyor. Anlaşmaya göre ABD, Artemis adlı bir projenin parçası olarak ilk kadını 2024 gibi erken bir tarihte aya göndermeye çalışacak. Planlanan aya dönüş, 1960’ların ve 70’lerin Apollo misyonlarını yansıtacak, ancak daha önceki ziyaretlerin aksine, astronotlar kalıcı bir varlık oluşturmaya çalışacaklar.

NASA ayrıca ayın yörüngesinde dönen bir uzay istasyonu olan ve astronotlar için ayın yüzeyine gidip gelirken bir atlama noktası görevi görecek olan Lunar Gateway’i inşa etmeyi planlıyor. Anlaşma, ay da dahil olmak üzere gök cisimlerini ulusal mülkiyet iddialarından muaf tutan mevcut uluslararası düzenlemelere dayanıyor ve gelecekteki ay üsleri etrafında “güvenlik bölgeleri” için bir hüküm ekliyor. Ekleme, ayda faaliyet gösteren ulus devletler arasındaki çatışmayı önlemeyi amaçlıyor ve özel şirketlerin benimsedikleri ay ürünlerinin mülkiyetini talep etmelerine izin verecek. Bununla birlikte, İngiliz delegasyonu, anlaşmanın uluslararası hukukta yasak olan ay yüzeyine el konulabileceği endişelerini dile getirdikten sonra, “güvenlik bölgeleri” kalıcı olmaktan ziyade geçici olacak şekilde ayarlandı. Bununla birlikte, uzayı keşfetme kapasitesine sahip bazı ülkeler anlaşmaya girmedi. Rusya ve Çin, anlaşmanın “fazla ABD merkezli” olduğunu düşündükleri için şimdilik çekimser kalmayı tercih ediyorlar.

Kaynak: mirathaber.com



Anahtar Kelimeler: Emirlikler Parsellenmesine

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER