Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

El Kaide'den Taliban-ABD anlaşmasına dair açıklama: "Büyük ve tarihi bir zafer"

Örgütün merkez yapılanması, Taliban ile ABD arasındaki Afganistan anlaşmasına dair bir açıklama yayınladı.

El Kaide

Taliban ile ABD arasında 29 Şubat tarihinde Katar'ın başkenti Doha'da bir anlaşma imzalanmıştı.

16 ay süren müzakerelerin ardından imzalanan anlaşma kapsamında ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin Afganistan'ı terk etmesi, Taliban'ın da Afganistan topraklarının ABD çıkarlarına karşı kullanılmasının önüne geçmesi öngörülüyordu.

Anlaşma metninde Taliban'ın "El Kaide de dahil olmak üzere diğer şahıs ve grupların, Afganistan topraklarını Birleşik Devletler ve müttefiklerinin güvenliğini tehdit etmek için kullanmasına müsaade etmeyeceği" belirtiliyordu.

Bu kapsamda Taliban ile 20 yılı aşkın bir süredir ilişki içerisinde olan El Kaide'nin anlaşmaya dair yapacağı açıklama başta ABD olmak üzere, taraflarca merakla bekleniyordu.

El Kaide'den Taliban'a övgü

El Kaide'nin merkez yapılanması, Taliban ile ABD arasında varılan anlaşmaya dair açıklamayı dün akşam saatlerinde yayınladı.

El Kaide'nin ana propaganda organı As Sahab tarafından sosyal medya ağları üzerinden yayınlanan açıklamada Taliban'a övgüde bulunuldu.

Açıklamada başlık olarak, Kuran'da yer alan Fetih Suresi'nin ilk ayeti olan "Şüphesiz sana apaçık bir fetih açtık." ayeti yer alıyor.

El Kaide tarafınan yayınlanan açıklamadan satır başları:

"Anlaşma büyük bir zafer"

- Açıklamanın başlangıç kısmında, Taliban ile ABD arasındaki anlaşmanın oldukça büyük bir zafer olduğuna atıfla, duyulan memnuniyete dair ifadeler ve dualar yer alıyor.

- El Kaide'nin açıklamasında, Taliban'ın kurucu lideri Molla Muhammed Ömer'in 2001 yılında verdiği bir röportajdaki ifadelerine atıf yapılıyor. Söz konusu röportajda Molla Ömer, ABD'nin Afganistan'ı işgali üzerine "ABD bize yenilgiyi, Allah ise zaferi vaat ediyor. Hangisinin gerçekleşeceğini göreceğiz." şeklinde konuşmuştu. El Kaide'nin açıklamasında Molla Ömer'in sözünün gerçekleştiği belirtilerek, Taliban'ın ABD karşısında "Büyük ve tarihi bir zafer kazandığı" vurgulanıyor.

Taliban lideri Ahundzade'ye tebrik

- Yapılan açıklamada, Taliban lideri Heybetullah Ahundzade'den "Müminlerin Emiri" olarak bahsediliyor ve Ahundzade ile tüm Taliban mensupları, tüm Afgan halkı ve bütün Müslümanlar anlaşma dolayısıyla tebrik ediliyor.

- El Kaide'nin açıklamasında yaklaşık 20 yıldır yaşanan sürecin, Müslümanlar Allah'a bağlı kalarak direnmeye devam ederse Allah'ın onlara yardım edeceğini gösteren güzel bir ders olduğu savunuluyor.

"Taliban'a destek olunmalı"

- Açıklamada İslam dünyasından alimlere, varlıklı kişilere ve fikir adamlarına "Allah'ın şeriatıyla hükmedecek İslami bir devletin nüvesini oluşturması için" Taliban'a destek olunması çağrısında bulunuluyor. Aynı zamanda dünyadaki tüm Müslümanlara da Taliban'ın mensuplarının ve Afgan halkının mücadelesinin bir örnek olduğu vurgusu yapılıyor.

- Afgan halkının da tebrik edildiği açıklamada, Afgan halkına Taliban'ın 'İslam Emirliği' etrafında toplanma, ayrılıkları bir kenara bırakma ve İslam dini üzere birleşme ve İslami Afgan topraklarını kalkındırmak için çalışma çağrısında bulunuluyor.

"ABD anlaşmayı bozabilir"

- El Kaide, yaptığı açıklamada Taliban mensuplarına da ABD'nin anlaşmayı bozması olasılığına karşı "tetikte olmaları" gerektiğini belirterek, "Haçlıların tarih boyunca ihanetleriyle bilindiğini" ifade ediyor ve gerekli her türlü tedbirin alınması gerektiğinin altı çiziliyor. Aynı zamanda, Taliban lideri Ahundzade'nin son açıklamasına da değinilerek, zafer için Allah'a şükredilmesi, gurura kapılmamak gerektiği ve hazırlıkların sürmesinin lüzumu üzerinde duruluyor.

Kaynakmepanews.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER