Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ekonomistlerden Berat Albayrak´a çağrı: Dümeni kırmanın zamanı geldi

Türkiye ekonomisi krizle boğuşuyor. Ekonomistlerin uyarıları her geçen gün artarken, eleştirilerin odağında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak var

Ekonomistlerden Berat Albayrak´a çağrı: Dümeni kırmanın zamanı geldi

Üretim ekonomisi yerine betona yatırım yapan AKP Hükümeti, piyasalarda derinden hissedilen krize karşı bir çare üretemiyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut, Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak´a seslenerek, "Türkiye´yi bir gemiye benzetirsek gemi su alıyor ve önünde kayalıklar var. Bu gemiyi yöneten kaptanın da acil bir şekilde dümeni kırmasının zamanı geldi. Önümüzde çok büyük riskler var." dedi.

Ekonomideki gidişatı sosyal medya hesabındaki videolarla yorumlayan ekonomist Evren Devrim Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´a çağrıda bulundu. Türkiye´nin kısıtlı olarak yaptığı üretim sanayisinde kullandığı yarı mamül ve hammaddelerin dışarıdan alındığını belirten Zelyut, kur seviyesi yükseldiğinde bizim imalat sanayinin ürettiği ürünlerin de pahalı hale geldiğine dikkat çekti.

Ekonomist Zelyut´un açıklamaları şu şekilde:

 

"Umarım Berat bey sesimizi duyar ya da danışmanları bir şekilde bu videoyu izler. Zira, Türkiye´yi bir gemiye benzetirsek gemi su alıyor ve önünde kayalıklar var. Bu gemiyi yöneten kaptanın da acil bir şekilde dümeni kırmasının zamanı geldi. Önümüzde çok büyük riskler var.Türk ekonomisinin dayandığı imalat sanayi ve üretim şekline baktığımızda, biz üretimi dışarıdan aldığımız yarı mamül ve hammaddelerle yapıyoruz. Kur seviyesi yükseldiğinde bizim imalat sanayinin ürettiği ürünler de pahalı hale geliyor. Kur beş lira iken imalat sanayi felç oldu diyoruz. Neden? Çünkü ürettiği ürünleri satın alacak o güçte bir piyasa yok. Kurun altı lira olduğunu düşünürsek durum daha da kötü oldu.Su alınan gemide, alınan su ne kadar yükselirse gemi bunu taşıyamaz ve batar. Dibe doğru çökmeye başlar. Kur, beş liradayken geminin içine su dolmuş ve piyasa ağırlaşmıştı. Kurun altı liraya çıkmasıyla, geminin içindeki su birikiyor ve gemiyi aşağıya doğru çekmeye başlıyor. Bu dışa bağımlı yapıdan bizim kurtulmamız lazım. Dümenin bir şekilde kırılması lazım. Moody´s´in Türkiye açıklaması vardı geçtiğimiz günlerde...
Moody´s bizim sıkıntılı olduğumuz noktaları çok güzel belirtiyor. Enflasyonu düşür diyor. Enflasyon düşünce faiz ve kur da inecektir. Faiz düşünce de KOBİ ve sanayicilerin kullandığı ticari kredi faiz oranı düşecek ve yatırımlar artacak, ekonomi canlanacaktır.
Hala dümeni kırmıyoruz. Enflasyonu acil bir şekilde düşürecek bir paketi ortaya koymak lazım. Enflasyonu nasıl düşüreceğiz?
İmalat sanayinin zincirlerini kırmamız lazım. İkinci nokta, tarımda bir reform yapmadan gıda fiyatlarındaki artışı kontrol edemeyeceğiz. Hem sanayi hem de tarımda gerekli adımları atmazsak, Türkiye´nin izlediği rota dışa bağlı imalat sanayi ve ithalata dayalı bir tarım politikası ve çiftçinin ikinci üçüncü planda tutulduğu bir iktisat politikasıydı. İşte bu politikayı bir şekilde değiştirmemiz lazım. Dümeni tamamen kırmamız gerek.
Bunlar yapılmazsa, yan dalga olarak büyük iktisadi ve siyasi dalgalar bu gemiye yandan çarpar. Yandan çarpınca da bu ekonomiyi alabora eder ve batırır."


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER