Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ekonomisi çöken Esed’in yardımına, Suudi Arabistan koştu

Suriyeli üst düzey bir kaynak, Katil Esed’in çöken ekonomisinin düzeltilmesi için Suudi Arabistan’ın yardıma koştuğunu belirtti.

Ekonomisi çöken Esed’in yardımına, Suudi Arabistan koştu

Suriye'deki rejim karşıtı ayaklanmaların başlamasından sonra Suudi Arabistan ile Şam rejimi arasında kopan ilişkilerin yeniden kurulmaya başlandığı bildirildi.

Üst düzey bir Suriyeli kaynak, Suudi Arabistan Krallığı'nın kısa bir süre önce Esed rejimine, çöken ekonominin düzeltilmesi ve Suriye Poundu'nun hızlı düşüşünü durdurmak için kredi ve mali hibe sağladığını aktardı.

Suriyeli yetkili Al-Arabi Al-Jadeed'e yaptığı bir açıklamada, Suriye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Beşar Jaafari ve Birleşmiş Milletler Suudi temsilcisi Abdullah bin Yahya El-Muallami ile görüştükten sonra, BAE ve Bahreyn'den sonra Şam'daki Suudi Büyükelçiliği'nin de yeniden faaliyete geçtiğini belirtti.

Aynı kaynak, Esed yönetiminin, Suudi Arabistan Krallığı ile Rusya himayesi altında yakınlaşmaya hazırlandığını açıkladı ve Esed rejiminin yakında Arap yardımı alacağı ve Arap Birliği'ne döneceğini öne sürdü.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Beşar Jaafari'nin, birkaç gün önce New York'ta, Suudi mevkidaşı Abdullah Al-Muallami'nin Suudi Arabistan başkanlığında yapılacak olan G20 toplantısına hazırlık amacıyla Suudi Devlet Bakanı Fahd bin Abdullah Al Mubarak'ın onuruna düzenlenen özel bir törene katıldığı ortaya çıkmıştı.

İran'ın bölgedeki en önde gelen müttefiki olan Esed rejimi ile Suudi ilişkiler, 2011'deki ayaklanmanın patlak vermesinden önce iyiydi. Suudi Arabistan, Suriye'de ayaklanmanın başlamasından sonra Esed rejimi ile diplomatik ilişkileri dondurmuş ve Suriye Büyükelçisi'ni Ocak 2012'de Riyad'dan kovmuştu.

Ayda 400 bin lira

Öte yandan aynı kaynak, Esed rejiminin ülkede yaşanan ekonomik krize karşı Suriye Poundu dışındaki paralarla alışverişin yapılmasını yasakladığını belirterek, dövizle alışveriş yapanların peşine de güvenlik güçlerini taktığını söyledi.

Kaynak, ülkedeki huzursuzluğun her geçen gün büyüdüğüne dikkat çekerek, halkın patlama noktasına geldiğini belirtti.

Yoksulluk dalgasının iki ay içinde yüzde 35 arttığını belirten kaynak, Suriyeli bir ailenin yaşam maliyetinin ayda 400 bin lirayı da aştığını sözlerini ekledi.

Esed rejiminin uygulamaya koyduğu döviz kararnamesinin ülkedeki huzursuzluğu daha da artıracağını öne süren Suriyeli bir ekonomist ise, Şam hükümetinin en büyük amacının, ülkede, elinde döviz bulunduranların dövizine el koymak olduğunu öne sürdü.

Uygulamaya koyulan kararname ile, tüm borsa ve borsa şirketlerin kapatabileceği uyarısında bulunan Suriyeli ekonomist, “elinde bir dolar bulunduranlar bile yakın takip altında” dedi.

El-Arabi El-Jadeed'e konuşan kaynaklar, Esed'e bağlı güvenlik güçlerinin dün; Halep ve Tartus şehrinde ayrıca başkent Şam'da dövizle alışveriş yapan kuyumcuları ve yabancı para bulunduranları tutukladığını bildirdi.

Suriyeli iktisatçı Hüseyin Jamil ise, El-Arabi El-Jadeed'e şunları söyledi: “Baskı ve kararnameler Suriye rejiminin yaşadığı ekonomik krizi çözemez. Aksine, Suriyelilerin yoksulluğunu, kaçakçılığı ve karaborsanın yayılmasını artıracaktır.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER