Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

EKONOMİK KRİZ AŞİRETLERİ DE VURDU

Necati ATAR´ın Analizi; Şanlıurfa´da gerçekleşen bir aşiret düğününde geline takılan 5 kilo altın gündem olmuş durumda.

EKONOMİK KRİZ AŞİRETLERİ DE VURDU

 

Neymiş efendim, bu ekonomik krizde böyle bir olay nasıl gerçekleşebilirmiş?
Ekonomik krizin, insanları iflasın, cinnetin, intiharın eşiğine getirdiği bir ülkede bu gösteriş merakı, bu israf, bu sorumsuzluk affedilemezmiş.
Takı töreninde gelin ve damada takılan 5 kg´lık altınla şu kadar düğün yapılırmış da, şu kadar fakir, evini şu kadar zaman geçindirirmiş de bilmem ne.
 
Şecaat arz ederken merd-i kipti sirkatın söylermiş sözü tam da bu ?geline 5 kilo altın mı takılırmış?? diyenler için söylenmiş sanki.
***
Koca bir aşiret düğününden söz ediyoruz kardeşim; köyün çobanının, açlıktan nefesi kokan fakir fukaranın, ırgat çocuklarının, senin benim memleketimde asgari ücrete 45 takla atan birinin düğününden değil.
 
5 kilo altın dediğiniz nedir ki?
 
Sizin gibi, düğünlerde takacak 50 TL´yi dahi bulamayanlar için büyük bir para olabilir ama hangi matematik kuralıysa hesaplarsanız hesaplayın 1.5 milyon TL dahi etmiyor.
 /resimler/2019-6/30/0649598381089.jpg
Babanın oğula, kardeşin kardeşe verdiği ve hepinizin çok yakından bildiği ve tanıdığı borç birimi olan dolar üzerinden hesaplarsak 200 bin dolar civarında bir para ediyor.
***
Bir omuz çantasının 50 bin dolara alıcı bulduğu bir Türkiye´de, koca bir aşiret düğününde 200 bin dolarlık takı takılmasının nesini yadırgıyorsunuz?
 
Türkiye´de yaşanan ekonomik krizin her ne kadar önceleri, işsizi, yoksulu, fakir fukarayı vursa da bumerang gibi dönüp dolaşıp zenginleri, ağaları, beyleri, aşiret sahiplerini vuracağını söylediğimizde, ?buna kargalar bile inanmaz? diyerek bize malum yerinizle gülmüştünüz.
 
Gördünüz işte. Koca bir aşiret düğününde gelinin ne hale geldiğini, nasıl zor durumlara düştüğünü gördünüz.
***
Eskiden yapılan aşiret düğünlerinde takılan 20 kiloluk altınları unutanlar, bugün takılan 5 kiloluk takıyla sözde ekonomik krizin olmadığını söylemeye çalışıyor.
 
?Kör göze parmak? dedikleri budur işte.
Gerçeği görmek istemeyenler için her yer karanlık, her gerçek yalan, her klavuz faydasızdır.
 
Bizi teğet geçer, bizi görmeden geçer, bize uğramadan geçer, şöyle geçer, böyle geçer dediğiniz ekonomik krizin hiç de geldiği gibi geçmediğini, uğradığı her yeri delip geçtiğini kendi gözlerinizle gördüğünüz halde yine de inanmak istemiyorsunuz.
***
Ne yazık ki ülkemizde ekonomik krizin son kurbanı bir aşiret beyinin kızı olmuştur.
 
Hiçbir şeyden etkilenmez, deniz olsa topuğuna değmez denilen koca bir aşiretin düştüğü acınılası durum bile bu ülkede ekonomik krizin olduğunu kafalara dank ettirmiyorsa söylenecek söz kalmamış demektir.
 
Bir aşiret ağasının, biricik kızının düğününde hepi topu takılan 5 kilocuk altını dert edineceğinize, bir aşiret ağasının ekonomik krizde içine düştüğü yürek parçalayıcı acınası durumu düşünün siz. 
O düğünde taktığı takılar görünmesin diye ezim ezim ezilen zavallı davetlileri düşünün?
 
Birkaç yıl öncesine kadar 20 kilo altınların takıldığı aşiret düğünlerinden, gelinle damada toplamda 5 kilo takıların takıldığı günlere geldik.
***
Koca bir aşireti bu hale düşüren ekonomik kriz, fakir fukaraya neler yapar siz düşünün artık.
 
Gerçi en çok onlara anlatmakta sıkıntı çekiyoruz ekonomik krizi. En çok onlar çıldırıyorlar ekonomik kriz var denildiğinde.
 
Kendi ceplerine, cepkenlerine, meskenlerine, çoluk çocuklarının ve komşularının hallerine bakmadan, ekonomik kriz varsa herkes neden eğleniyor, dizilerdeki bu lüküs hayat nasıl yaşanıyor, düğünlerde 5 kilo takı nasıl takılıyor, bir omuz çantasına 50 bin dolar nasıl veriliyor diyorlar ama neyse.
 
Fakir fukaraya, işsize, yoksula laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan daha zor.
***
Ekonomik krizin hiçbir şekilde etkilemediği fakir fukaraya değil de, ekonomik krizin pençesinde kıvranan aşiret beyinin kızına üzülüyorum en çok.
 
Kendisinden önce onlarca kilo altın takılan gelinlerden nesi eksikti bu son gelinimizin; suçu neydi, günahı neydi, düğününün ekonomik krize denk gelmesinden başka?
 
Ne kadar anlatırsak anlatalım yaşanan trajik durumun kelimelerle anlatılması mümkün görünmüyor.
***
Büyük Türk şairi Yunus Emre´nin bir şiirinde dile getirdiği gibi;
 
Bu bir acaip haldir, bu hale kimse ermez,
Alimle davi kılar, Veli değme göz görmez,
İlm ile hikmet ile kimse ermez bu sırra,
Bu bir acaip sırdır, ilme kitaba sığmaz.


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER