Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

EKİNCİ: CHP KÜRTLER İÇİN ESKİ CHP’DİR

Tarık Ziya Ekinci ve Naci Kutlay, CHP'nin Kürt politikasında hiçbir değişikliğin olmadığı görüşünde.

EKİNCİ: CHP KÜRTLER İÇİN ESKİ CHP’DİR

K24 Türkçe'den Cesim İLHAN'IN "KONUYA DAİR" HABERİ...

CHP’nin Uluslararası Suriye Konferansı’nda konuşan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye’nin Rojava’ya askeri müdahalesi desteğini değerlendiren, eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyelerinden Kürt siyasetçiler Tarık Ziya Ekinci ve Naci Kutlay, CHP'nin Kürt politikasında hiçbir değişikliğin olmadığı görüşünde.  

K24’e konuşan Kürt siyasetçi Tarık Ziya Ekinci, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlamak amacıyla Suriye'de sürdürdüğü terörle mücadelenin meşruluğuna inanıyoruz. Ancak bu mücadelenin Şam yönetimiyle ilişki kurularak sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz” sözlerini, CHP’nin eski politikasını devam ettirmesi olarak değerlendirdi. 

Ekinci, CHP’nin Rojava ile ilgili Türkiye’deki mevcut hükümet gibi düşündüğünü ifade ederek şunları söyledi:

“CHP Rojava ve Kürtlerle ilgili şu an Türkiye’yi yöneten iktidar gibi düşünüyor. CHP diyor ki ‘Türkiye’nin Rojava’ya yönelik yürüttüğü politika meşrudur. Ben bu müdahaleyi destekliyorum.’ CHP hiçbir zaman Rojava Kürtlerinin yanında yer almayacaktır. Zaten konferansa Rojava’dan hiçbir Kürt tarafını da davet etmemişti. CHP açık bir şekilde ‘Ben Suriye Kürtlerinin muhalifiyim’ diyor. CHP her zaman Kürt ve Kürdistan’a muhalefet durumundadır. CHP, Kürtlerle ilgili hiçbir zaman bir adım öteye gidip politikasını değiştirmemiştir. Seçim döneminde birkaç güzel açıklama yaptılar ben bunları da çok olumlu görmüyorum. Çünkü söyledikleri tamamen siyasi açıklamalardır. Yüz yıldır var olan CHP Kürtlerle ilgili aynı yerdedir.”

KUTLAY: CHP DEĞİŞİMLE YÜZLEŞMEDİ

Kürt siyasetçi ve yazar Naci Kutlay da CHP’nin Kürtlerle ilgili şimdiki politikasının net olmadığını söyledi.

Kutlay, Suriye’de savaşın başlamasıyla birlikte CHP’nin Rojava’ya yönelik politikasının Türkiye devletiyle aynı doğrultuda olduğunu ifade etti:

“Dünya değişiyor, Türkiye politikası değişiyor, Ortadoğu politikası değişiyor CHP de bu süreçte değişiyor. Kürt sorunu da derin ve uzun bir meseledir. Türkiye’de iktidarların yaklaşımları meseleyi çözme yaklaşım tarzı da hep değişmiştir. Şimdi bu süreçte hem iktidarın hem de muhalefetin Kürtlerle ilgili politikaları birbirini tutmuyor. CHP Kürt sorunuyla ilgili şimdiye kadar hükümetlerin yanında yer almıştı. Şimdiki CHP bazı şeylerin değişmesini istiyor ama söyledikleriyle kendisi değişime henüz hazır değil. Daha net bir durum ortada yok. Bir de CHP, Türkiye’nin Rojava’ya müdahalesini en başından Türk devlet yaklaşımıyla milli bir mesele olarak görüyordu.” 

CHP’NİN SURİYE KONFERANSI

CHP’nin 28 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştirdiği Uluslararası Suriye Konferansı’nda konuşan Kılıçdaroğlu, “Türkiye çok uzun süredir terör örgütlerinin hedefindedir. Türkiye'nin kendi güvenliğini sağlama amacıyla Suriye'de sürdürdüğü terörle mücadelenin meşruluğuna inanıyoruz. Ancak bu mücadelenin Şam yönetimiyle ilişki kurularak sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz” demişti. 

Konferansın sonuç bildirgesinde ise, Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesi ve Suriye’deki barış, huzur ve istikrarın tesis edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca bildirgede Türkiye ile Suriye ilişkilerinin yeniden başlaması gerektiği ifade edildi.

KÜRTLER DAVET EDİLMEDİ

Konferans; “Suriye sorununun uluslararası boyutlar”, “Suriyeli sığınmacıların karşılaştıkları sorunlar”, “Toplumsal yaşam ve uyum”, “Bölgedeki aktörlerin stratejik konumları: Suriye’deki güncel duruma askeri ve hukuki açıdan bakış” ve “Yerel yönetimlerin rolü: Sorunlar ve öneriler” başlıkları altında 5 oturumda gerçekleşti.

Konferansa Beşar Esad'ın Başdanışmanı ve Suriye Enformasyon Bakan Yardımcısı Khalaf El Maftah davet edildi. Ancak Türkiye'den Maftah’ın gelişine onay çıkmadığı için konferansa katılamadı. Rojava’dan ise hiçbir Kürt temsilci davet edilmedi.

Yine konferansa Rusya'dan ABD'ye, İran'dan Irak'a ve Avrupa Birliği temsilcilerine kadar birçok temsilci katıldı.



Anahtar Kelimeler: EKİNCİ: KÜRTLER

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER