Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

E-ticarette gerçekçi olmayan genellikle gerçek değildir

Milat Gazetesi ekonomi sayfası yazarı Gözde Altıntaş, e-ticaret ile ilgili olarak, dijital ortamda oluşan yanlış ve Zararlı site ve uygulamalara dikkat çekiyor.

E-ticarette gerçekçi olmayan genellikle gerçek değildir

E-ticaret hızla artarken doğal olarak pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle alışverişin yoğun olduğu özel günlerde bu sıkıntılar daha çok yaşanıyor.

Çünkü bu alışverişler ağırlıklı olarak ekran önünde e-ticaret siteleri üzerinden yapılıyor. Büyük kolaylık sağlayan dijital alışveriş, ne yazık ki yeterli önlemi almayan tüketicileri hedefleyen siber suçlulara da yarayabiliyor.

BT güvenlik şirketi  ESET özellikle böyle dönemlerde mağduriyetlerin azalması için alınması gereken tedbirleri şöyle sıralıyor;

İlk olarak bilgisayarınızın virüs saldırısı sonucu çökmesi ya da verilerinizin kötü amaçlı olarak şifrelenmesi gibi tehlikelere karşı bilgilerinizi ve dijital fotoğraflarınızı düzenli olarak yedekleyin.

Doyurucu bilgi sağlayan, teslimatta sorun yaşatmayan ve kendini kanıtlamış  internet sitelerinden alışveriş yapın.

Adres çubuğuna ve SSL sertifikalarına dikkat edin. Online sipariş verirken, internet sayfasının SSL yani şifreleme kullandığına emin olun. Genel olarak tarayıcınızda küçük bir asma kilit simgesi olarak görünür. Eğer bu sembolü göremiyorsanız, URL (adres çubuğunu) kontrol edin. İnternet sitenizin önünde http yerine httpsgörmeniz gereklidir. Öte yandan bazı internet güvenlik yazılımları da parasal transferlerde ekstra koruma sunuyor.

Herkese açık Wi-Fi bağlantıları üzerinden alışveriş yapmayın. Halka açık ücretsiz bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenir ve bu da başınıza gelmesini istemeyeceğiniz hırsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle online alışveriş ve online bankacılık işlemlerinizi kendi bağlantılarınızla yapmayı tercih edin.

İnternet cafe gibi ortak kullanım alanlarında yer alan veya başkasına ait cihazlardan online finansal işlem yapmayın. Başka cihazların güvenlik durumunu bilemediğiniz için bir tuhaflık olup olmadığını da anlamanız hayli zor olacaktır. En iyisi alışverişte kendi cihazınızı kullanın.

Siber suçlular, inanılmaz ölçüde cazip tekliflerle, kişileri ağlarına düşürmeye çalışır. Ne yazık ki, pek çok durumda da başarılı olurlar. E-posta veya sosyal medya kanalları üzerinden karşınıza çıkan indirim, promosyon hatta bedava ürün teklifleri gerçek olamayacak kadar inanılmaz ise, büyük ihtimalle gerçek değildir. Her indirim sahtedir demiyoruz ama herhangi bir yere para aktarmadan, kontrol etmeye çalışın. Biraz kontrol, sizi daha büyük sorunlardan uzak tutar.

Güvenlik yazılımı kullanın. Dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı 850 milyarı geçti. Bu yüzden cihazınıza ulaşmaları an meselesi. Belki de virüs bulaşmıştır farkında değilsiniz. Lisanslı, markalı, proaktif internet güvenliği yazılımları, PC, tablet ve telefonlarınızı zararlı yazılımlardan korur.

Telefonunuza daha da dikkat edin. Mobil cihazlar artık elimizin altındaki alışveriş merkezleri haline geldi. Bu nedenle telefonlar da zararlı yazılımların hedefinde. Ayrıca cihazlar çok fazla unutuluyor, kayboluyor ya da çalınıyor.

Son olarak da satın aldıktan sonra alışverişi bitirmiş saymayın, ekstrelerinizi kontrol edin. Dolandırıldıysanız ilk olarak kredi kartı ekstresinden fark edebilirsiniz. Size yabancı gelen harcamalara dikkat edin.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz