Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun temel adalete erişimi yok. Fakat bunu düzeltmek düşündüğünüzden daha kolay

Dünya genelinde 5 milyardan fazla insan, gündelik hayatında adalete erişim sağlayamıyor.

Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun temel adalete erişimi yok. Fakat bunu düzeltmek düşündüğünüzden daha kolay

Dünya genelinde 5 milyardan fazla insan, gündelik hayatında adalete erişim sağlayamıyor.

Küresel Adalet Grubu (Global Task Force on Justice) bugün Lahey´de yayımladığı raporla bu sarsıcı gerçeği açıkladı.

Bu düzeydeki şiddetli adaletsizlik hepimizi utandırmalı, özellikle de adalet boşluğunun büyümesi.

10 yıldan fazla bir süre önce, Yoksulları Yasal Güçlendirme Komisyonu (Commission on Legal Empowerment of the Poor) üyesiydim. 2008´de yayımlanan raporumuz, 4 milyardan fazla insanın hukuk koruması altında yaşamadığını göstermişti.

Adalet konusunda yapılan büyük ilerlemeleri hatırlayalım: köleliğin kaldırılması, ırkçılık karşıtı hareketin başarısı, ABD´deki vatandaşlık hakları hareketi ve Martin Luther King´in ?herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerde adalete yönelik bir tehdittir? diye çınlayan sözleri.

Adalet boşluğunun bir milyar kişiyi daha içine alacak şekilde büyümesi, küresel siyaset ve yasal sistemlerimiz aleyhinde bir itham anlamına geliyor.  

Bu, bildirilmemiş şiddet ya da suç kurbanı veya arazisi üzerindeki anlaşmazlığı çözememiş ya da kamu hizmetinden yararlanamayan, adalet sorunlarını çözememiş ek 1,5 milyar insanın daha olduğunu söylüyor.

Böyle durumlar, özel hayat, aile, toplum ve daha geniş sosyal doku üzerinde peş peşe yükselen bir etkiye sahip olabilir. Pek çok insan işsiz kaldı. Adaletle alakalı sorun yaşayan insanların neredeyse 3´te 1´i, fiziksel veya zihinsel sağlık problemi yaşamaya yatkın.

Adalet, Birleşmiş Milletlerin (BM) Sürdürülebilir Gelişim Hedefleri´nin (SDG) 17´sini de birbirine bağlayan unsur. Toplumun her bir katmanında adalete ulaşım sağlanmadan, daha üst SDG´leri başarma şansımız çok düşük.

Dünya liderleri 2015´te bu hedefleri imzalayarak, bunun doğruluğunu kabul etti. Bugün yerine getirmemiz gereken görev, bunların ciddiye alınmasını sağlamayı sürdürmek ve bağışta bulunan hükümetleri ve çok taraflı kuruluşları zorlamaya devam etmek. Bütün bunlar olup biterken, adaletsağlamada başarısız olmanın bedeli ağır bir biçimde ödeniyor.

Haberin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER