Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dünya Bizim´den Munise Şimşek derledi, Ali Şeriati´den Hacc dersleri...

Hac vakti. Hac sembollerle dolu bir ibadet. Onun mana ve hikmetini en güzel anlatan kitaplardan biri, hiç şüphesiz, İranlı sosyolog, mütefekkir ve yazar Ali Şeriati´nin (1933-1977) Hacc´ıdır.

Dünya Bizim´den Munise Şimşek derledi, Ali Şeriati´den Hacc dersleri...

Hac vakti. Hac sembollerle dolu bir ibadet. Onun mana ve hikmetini en güzel anlatan kitaplardan biri, hiç şüphesiz, İranlı sosyolog, mütefekkir ve yazar Ali Şeriati´nin (1933-1977) Hacc´ıdır.  

Şeriati´ye göre hac insanî tekâmülün, yaradılıştan mahşere gününe kadar, bütün evrelerini içeren bir provadır. Hac dünya hayatının değiştirip dönüştürdüğü insanın fıtratına geri dönme çabasıdır. Tabiat, tarih, toplum ve benliğin tahakkümüne bir başkaldırıdır ve bir kurtuluştur.

İçinde bulunduğumuz günlerin anlamına binaen bu hafta Ali Şeriati´nin Hacc kitabını seçtik. Kitaptan derlediğimiz 15 alıntı:

1. ?Hacc, genel bir bakışla insanın Allah´a doğru varlık seferidir; Âdemoğullarının yaratılış felsefesinin sembolik gösterisi; bu felsefede ortaya konan şeyin nesnel tecessümüdür. Tek kelimeyle Hacc, yaratılış tiyatrosudur.?

2. ?Hacc, ucu kaçmış bir yumak gibi, varlığını açar. Bu kapalı daire, ?devrimci niyet´ ile açılır, yola koyulur, ufukları işaret eder. Dosdoğru bir seyir çizgisinde ebediyete, başka bir yöne, O´na hicret eder!?

3. ?İşte Hacc budur: Yönelmek, niyet etmek, sabit bir yönde mütemadiyen, hareket etmek... Bütün bir evren de budur esasen.?

4. ?Ve sen ey çamur! Allah´ın ruhunu ara. Geri dön ve O´ndan bir haber al. Kendi evinden O´nun Evi´ne yönel. O, Evi´nde seni beklemektedir. Seni çağırıyor: Davetine lebbeyk de!?

5. ?Niyet et! Meyveye duran hurma gibi? Ey kabuk, ey kof! O bilinç tohumunu kendi içine ek, boş içini onunla doldur. Büsbütün beden olma, meyve ver!?

6. ?Her secde, bir gücün, bir iktidarın huzurunda toprağa koyduğumuz alınların inkârı demektir.?

7. ?Kâbe, varlığımızın, aşkımızın, imanımızın gece ve gündüz namazlarımızın, ömrümüzün kıblesi...?

8. ?Kâbe aşk merkezidir. Sen ise bir pergel merkezisin ve bu dairede sersem olmuşsun!?

9. ?Bu Tevhid insanın başını neler getiriyor, insana neler yapıyor! Ne kadar zor ve çetin! Bazen seni bir hiç yapıyor, bazen her şey.?

10. ?Tavaf, mumun çevresinde döne döne yanıp kül olan, hiç olan, aşkta yok olan, ışıkta ölen bir kelebek... Sa´y ise sarp ve kara dağların tepelerinde kendi büyük gayretiyle uçup rızık arayan ve rızkını taştan çıkaran bir kartal... ?

11. "Her hakikatin sapma ve bozulma derecesini, o hakikatin kendi öz mecrasıyla ve başlangıç noktasıyla değerlendirmek gerekir."

12. ?Sen de İbrahim gibi kendi İsmail´ini getirmelisin Mina´ya. Senin İsmail´in kim? Belki eşin, işin, yeteneğin, gücün, cinsiyetin, statün vs.?

13. ?İnsan, ancak İsmail´inin bağından kurtulmakla İblis´i dize getirebilir, aksi takdirde olay tersine döner.?

14. ?Sen ey İbrahim rolünde ortaya çıkan hacı! Makâm-ı İbrahim´de durmuş, İbrahim´in bastığı yere basmış ve İbrahim´in Allah´ının eline biat elini vermişsin. Öyleyse İbrahim gibi yaşa, kendi çağının iman Kâbe´sinin mimarı ol.?

15. ?Hacc, Kâbe´yi terkle başlar!?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER