Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dudayev ve Kadirov

Hakan Albayrak, Dudayev’in isminin Türkiye’de bir park’a verilmesine mukabil Kadirov’un Abdullah Öcalan’ın ismin de Grozni’de bir park’a düşüncesi(zliği)ni ve çelişkisini değerlendiriyor.

Dudayev ve Kadirov

Çeçenistan’a Vladimir Putin adına vaziyet eden Ramazan Kadirov, Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bir parka Çeçen bağımsızlık mücadelesinin efsanevi lideri Cohar Dudayev’in isminin verilmesine sosyal medya hesabı üzerinden şöyle tepki gösterdi:

“…binlerce insanın ölümünden sorumlu olan teröristlerin isimleri parklara veriliyor. Bizim de buna karşılık verme hakkımız var. Mesela Grozni’de Abdullah Öcalan’ın ismini ölümsüzleştirmek çok mantıklı ve siyaseten doğru bir hamle olur.”

Ramazan Kadirov’un babası Ahmet Kadirov, Aralık 1994’te başlayıp Ağustos 1996’da sona eren 1. Çeçenistan Savaşı’nda Dudayev komutasındaki istiklâl savaşçılarının saflarında yer almıştı.

Dudayev’in tayin ettiği Çeçenistan Başmüftüsü olarak Rusya’ya karşı cihadın gereğini anlatıyordu o günlerde.

Dudayev şehit olduktan (21 Nisan 1996) sonra da istiklâl cephesinde yer almaya devam etti Ahmed Kadirov; 1999’a kadar. (1999’da saf değiştirdi ve bunun karşılığı olarak Putin tarafından Çeçenistan -özerk- Cumhuriyeti’nin başkanlığına tayin edildi. 2004’te bir suikast sonucu hayatını kaybedince, yerini Ramazan Kadirov aldı.)

Hülasa, Dudayev’e terörist diyen Ramazan Kadirov, kendi babasını da terörist ilan etmiş oldu.

***

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Çeçenistan’ın başkenti Grozni’de "Öcalan’ın ismini ölümsüzleştirmek"ten bahseden Kadirov’un tepkisinin “fazlasıyla duygusal” ama “anlaşılır” olduğu görüşünde.

Dedi ki:

“Bu tepki, Rusya’nın bu bölgesini kontrol altına almaya çalışan teröristler tarafından kışkırtılan ve başlatılan birkaç savaşı geçirmiş olan Rusya’nın bölge liderinin fazlasıyla duygusal, fakat anlaşılır bir tepkisidir. Bunu yapan teröristlerden biri Dudayev idi. Ne yazık ki bu yakınlarda Türkiye’nin bir bölgesinde parklardan birine bu teröristin adı verildi. Elbette ki bu tüm Çeçenler için, Çeçenistan Cumhuriyeti için fazlasıyla acı verici bir karar, bu nedenle bu duygusal tepki de tamamen anlaşılır. Türkiye’deki şehirlerden birinde bir alana böyle bir ismin verilmesini, en hafif tabiriyle tasvip etmediğimizi diplomatik kanallardan Türk meslektaşlarımıza ilettik.” (Kaynak: Sputnik)

Dudayev’e terörist diyen Peskov’a hatırlatmak isterim:

Rusya, Dudayev ve arkadaşlarının kurduğu İçkerya Çeçen Cumhuriyet ile 31 Ağustos 1996’da resmen ateşkes anlaşması, 12 Mayıs 1997’de ise resmen barış anlaşması imzaladı ve Dudayev’in halefleri Zelimhan Yandarbiyev ve Aslan Mashadov’u -ki savaş sırasında genelkurmay başkanı yani “teröristler”in önde gideni idi- Kremlin’de resmen ve alenen ağırladı. (Şehit olmamış olsaydı Kremlin’de Dudayev’i ağırlayacaktı.)

Böylelikle Rusya, 31 Ağustos 1996’ya kadarki silahlı mücadelenin yürütücülerini muteber kabuk etmiş ve dolayısıyla Dudayev’e terörist nazarıyla bakmaktan vazgeçmiş oldu.

Demek ki Rusya’da bile Dudayev Parkı açılabilir.

 



Anahtar Kelimeler: Dudayev Kadirov

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz