Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Donetsk ve Luhansk’ı tanıyan Rusya bölgeye askeri birlik yolladı

Ukrayna krizinde gerilim tırmandıran adım Kremlin'den geldi. Putin, Macron ve Scholz'a, Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Donetsk ve Luhansk "halk cumhuriyetlerinin" bağımsızlığını tanıyan bir kararnameyi imzalayacağını söyledi.

Donetsk ve Luhansk’ı tanıyan Rusya bölgeye askeri birlik yolladı

Rusya Güvenlik Konseyi’nin genişletilmiş olağanüstü toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2014’te Ukrayna’dan bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Luhansk için ‘bağımsızlıklarının tanınmasına karar vermeliyiz’ dedi. Donetsk ve Luhansk yerel liderleri, Rusya’ya bağımsızlıklarının tanınması çağrısı yapmıştı.

Ukrayna’nın Minsk Anlaşmalarını yerine getirme niyetinde olmadığını söyleyen Putin, “Rusya, durumun barışçıl yoldan çözülmesi adına gereken tüm çabayı ortaya koyuyor” dedi.

Toplantıda konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’nın uzun zamandır nükleer silah üretmeye çalıştığını iddia ederek “Ukrayna, İran ve Kuzey Kore’nin nükleer silah elde etme hızından daha hızlı bir biçimde nükleer silah elde edebilir” dedi.

Rusya askeri birimleri: “Sınırı geçen Ukraynalı sabotajcıları vurduk”

Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Güney Askeri Bölgesi’nden yapılan açıklamada, sınırı geçmeye çalışan 5 Ukraynalı sabotajcının vurulduğu bildirildi. Rostov bölgesindeki Mitiakinskaia mevkiinde yaşandığı belirtilen olayla ilgili açıklamada, 5 Ukraynalının da hayatını kaybettiği ve kullandıkları iki askeri aracın imha edildiği öne sürüldü.

Ukrayna makamları, askerlerinin sınırı geçtiği iddiasını yalanlayarak, o bölgede Ukrayna askeri bulunmadığını açıkladı.

FSB: Ukrayna’dan ateşlenen bir top mermisi Rostov’da sınır kontrol noktasını vurdu

Bundan saatler önce, Rusya’nın istihbarat örgütü FSB de Ukrayna’dan ateşlenen bir top mermisinin Rostov’da bulunan bir sınır kontrol noktasına isabet ettiğini açıklamıştı.

Kiev yönetimi bu açıklamayı da yalanlamıştı.

Rusya medyasında son üç gündür yoğun bir şekilde, Ukrayna’nın Donbass’ta sivil katliamı yaptığı ve Ukrayna’dan atılan füzelerin Rusya topraklarına düştüğü haberleri yayınlanıyor.

Batı kamuoyunda, Rusya’nın, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde Rusya yanlısı sivillere katliam yaptığı iddiasını öne sürerek savaş için bahane üretebileceği tahminleri yapılıyordu.

Putin Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıyor

Ukrayna krizinde gerilim tırmandıran adım Kremlin’den geldi. Putin, Macron ve Scholz’a, Ukrayna’dan ayrılmak isteyen Donetsk ve Luhansk “halk cumhuriyetlerinin” bağımsızlığını tanıyan bir kararnameyi imzalayacağını söyledi.

AB, bunu yapmaması için Rusya’ya çağrı yaptı. İki bölgeden Rusya’ya tanınma çağrısı gelmiş, Rus Güvenlik Konseyi bu çağrıyı görüşmek için toplanmıştı.

Putin’in açıklamasının ardından, Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi ülkede sıkıyönetim uygulanmasına izin verdiğini duyurdu.

Putin’in Rus televizyonlarına yaptığı ‘Ulusa Sesleniş Konuşması’ndan’ öne çıkanlar şu şekilde:

“Modern Ukrayna, Rusya tarafından yaratıldı.” “Ukrayna tarihimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğu Ukrayna kadim Rus topraklarıdır.”

“Ukrayna’nın hiçbir zaman gerçek bir devlet geleneği olmadı. “Batı yanlısı” duruşun tüm mantığı, oligarşik klanlar tarafından Ukrayna halkından milyarlarca dolar çalmayı örtbas etmekti.”

Rusya parlamenteri: “Esad, yeni yönetimleri tanımaya hazır olduklarını söyledi”

Rusya Devlet Duması’nda ve Suriye parlamentosuyla ilişkilerden sorumlu komisyonun koordinatörlüğünü yapan Dmitry Sablin, Ria Novosti’ye şunları söyledi:

“Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Donbass’taki durum hakkında konuştum. Suriye’nin de onları tanımaya hazır olacağını söyledi.”

Türkiye Dışişleri: Vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan “Ukrayna’nın Doğu Bölgelerine Seyahat ve Güvenlik Durumu Duyurusu” başlığıyla yayımlanan açıklamada, “Vatandaşlarımızın Ukrayna’nın Doğu bölgelerinden ayrılmaları kuvvetle tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın gerekli durumlarda Kiev Büyükelçiliğimiz ile temas etmeleri önerilmektedir” çağrısı yapıldı.

Putin, bölgeye askeri birlik yolluyor

Moskova’dan “Luhansk Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı’nın Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’na ilettiği talep üzerine Rus Silahlı Kuvvetleri, Luhansk Cumhuriyeti topraklarında barışı koruma misyonları icra edecek” açıklaması yapıldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER