Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

DOLARA, KADIN YÜZÜ GELİYOR

Amerikan dolarının üzerine, 124 yıl sonra bir kadın resmi konulacak. 2020´de dolaşıma girecek 10 dolarlık banknotlarda, tarihi bir kadın figürün resmi yer alacak. En güçlü aday ise köleliğe karşı verdiği savaşla bilinen Harriet Tubman.

DOLARA, KADIN YÜZÜ GELİYOR

DOLARA, KADIN YÜZÜ GELİYOR

 

Amerikan dolarının üzerine, 124 yıl sonra bir kadın resmi konulacak. 2020´de dolaşıma girecek 10 dolarlık banknotlarda, tarihi bir kadın figürün resmi yer alacak. En güçlü aday ise köleliğe karşı verdiği savaşla bilinen Harriet Tubman.

 

ABD´de kadın hakları hareketlerinin "banknotların üzerine kadın figürlerin koyulması" talebi sonunda karşılık buldu. ABD Hazine Bakanlığı, yeni 10 dolarlık banknotlarda kadın portresine yer verileceğini duyurdu. Amerikalı kadınların oy hakkı kazanmasının 100. yıl dönümü olan 2020´de dolaşıma girecek yeni 10 dolarlar, ABD´nin kadın resmi taşıyan tek banknotu olacak.

SOSYAL MEDYADAN KATILIM

Konuyla ilgili açıklamayı yapan Hazine Bakanı Jack Lew, "10 dolarlık banknotlar şu an yeniden tasarlanma sürecinde ve bugün yeni 10´lukların, 100 yılı aşkın süredir kadın portresi taşıyacak ilk banknot olmasından gurur duyuyorum" dedi. ABD banknotlarında resmedilen son kadın, 1891-1896 yılları arasında 1 dolarlık sertifikalar üzerinde yer alan Martha Washington´du. ABD´de şu an dolaşımda olan 10 dolarlık banknotların üstünde 1929 yılından bu yana yer alan isim ise ülkenin ilk Hazine Bakanı Alexander Hamilton. Yeni 10 dolarlık banknotların üzerinde yer alacak isim ise henüz belirlenmedi. Yeni banknotların tasarlanması için Amerikan halkından destek isteyen Lew, "Yeni 10´luklar için semboller, kavramlar ve tasarımlara yönelik fikirlerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Sizin geri bildirimleriniz yeni 10´lukların nasıl görüneceğine ve demokrasimizi nasıl yansıtacağına yardım edecek" dedi. Amerikalılar, yeni 10 dolara yönelik düşüncelerini bakanlığın açtığı internet sitesinden ve sosyal medyada "#TheNew10" etiketini kullanarak, Hazine Bakanı´na ulaştırabilecek. ABD kanunlarına göre, banknotlarda sadece hayatta olmayan kişilerin resimleri yer alabiliyor. Bu konuyu ilk gündeme getiren kadın aktivistler, daha önceki kampanyalarında 2020´den itibaren 20´lik banknotlarda ülke tarihinde önemli rol oynayan bir kadının kullanılmasını talep etmiş, bu ismi belirlemek için 15 adayın yer aldığı anket düzenlemişti. Bir milyonu aşkın kişinin oy kullandığı ankette, ABD´de kölelik karşıtı hareketin simgesi olan Harriet Tubman 600 binin üstünde oy alarak birinci seçilmişti. Tubman´dan çok az bir farkla ikinci sıraya yerleşen isim ise ABD´nin 32´nci Başkanı Franklin Roosevelt´in eşi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu´nun kurucu başkanı Eleanor Roosevelt olmuştu.



Anahtar Kelimeler:

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER